x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Regele și bufonii

Regele și bufonii

de Adi Munteanu    |    30 Mai 2023   •   06:45
Regele și bufonii

FRF ar trebui să mai acorde un trofeu la finalul acestui sezon: „Cupa Frustrării”, pe care să-l împartă Sorin Cârțu și Dan Petrescu, autorii unor declarații și comportamente reprobabile, lipsite de cel mai elementar fair play.

Liga 1 nu s-au dezmințit nici în sezonul acesta și, la final, a mai adus un scandal rușinos pentru protagoniști. În anii trecuți, Gigi Becali a fost „frustratul de serviciu” când a ratat titlu de campioană, de la momentul Bunică de la „Steluța Buzău”, la cazul „Valiza”, la titlul pierdut la Iași pe mâna fostului jucător al FCSB Andrei Cristea sau anul trecut, când l-a „îngropat” finul Pandele de la FC Voluntari. Acum a venit rândul lui Sorin Cârțu și al lui Dan Petrescu să se facă de râs.

Au aprins focul și au dispărut

Primii care au dat declarații controversate au fost cei de la CSU Craiova. Finanțatorul Mihai Rotaru spunea înaintea meciului Farul-FCSB că el dorește victoria echipei lui Gigi Becali, pentru ca, în ultima etapă, Hagi „să joace cu titlul pe masă la Cluj cu vână la CFR Cluj, în ultima etapă”, eliberând astfel oltenilor locul 3 în clasament. 

După meciul de la Constanța, când Farul a fost încoronată campioană, a venit rândul lui Sorin Cârțu să scape săgeți otrăvite către Farul și Gheorghe Hagi. „Eu merg pe un 1 solist la CFR cu Farul. 1 solist! Cu riscul de a fi amendat sau suspendat, o să joc la pariuri. Mă duc și mă și filmez”, a declarat Cârțu pentru Fanatik. Președintele Universității Craiova era sigur că Hagi își duce echipa într-o plimbare relaxată la Cluj și că Dan Petrescu va câștiga la pas cu Farul. „Sunt prieteni, sunt foști colegi... O să-i dea meciul lui Petrescu”, se bănuia în Bănie. 

Oltenii nu au luat-o însă nicio secundă în calcul pe Sepsi, pe care Cârțu și ceilalți de la CSU o considerau victimă sigură, cu trofeul Cupei României deja câștigat și fără  alte obiective în play-off. Cu ochii pe „blatul de la Cluj” au uitat că mai au și ei un meci de disputat, acasă.  Iar dezastrul a venit. Farul a învins la Cluj, iar Universitatea Craiova a pierdut acasă cu Sepsi pe mâna ei, nejucând nimic. Evident, toată lumea era curioasă de ce va spune acum Cârțu, cum își va pune cenușă-n cap, cum își va cere scuze după declarațiile jignitoare făcute înainte de meci și, mai ales, câți bani a pierdut la pariul că CFR învinge lejer Farul. Doar că... tăcere. Nicio declarație, niciun cuvânt. „Ăsta e Sorin Cârțu. Îi place să bage bățul prin gard, agită spiritele, după care se ascunde ca struțul. Așa a procedat și cu antrenorii pe care i-a tot săpat, și cu jucători căzuți în dizgrație și pentru care clubul a trebuit să plătească sume compensatorii. Credeți că o să iasă public să-și ceară scuze? Nu. Mai degrabă o să iasă public Mihai Rotaru să-și ceară scuze în numele lui Cârțu”, ne-a spus o sursă din cadrul clubului. Și a avut dreptate. După înfrângerea cu Sepsi, finanțatorul oltenilor a vorbit la TV spunând că declarațiile lui „Sorinaccio” au fost „nefericite” și că au avut efect de bumerang, demotivând propria echipă, jucătorii fiind convinși că ar juca degeaba. Acum  regretă toți cei de la CSU că au jucat penibil, stând cu mintea la Cluj, în loc de Craiova.  

Dan Petrescu își forțează plecarea

Spectacolul penibil făcut de Dan Petrescu după ce au pierdut cu Farul are, în realitate, o altă țintă: plecarea de la CFR Cluj. „Bursucul” s-a străduit, și a și reușit, să enerveze pe toată lumea de la CFR. Și conducerea, și suporterii, dar și pe propriii jucători. A înjurat pe toată lumea, a făcut gesturi „ciudate” și spre suporteri, l-a înjurat și pe Hagi că nu s-a dat la o parte. Tot acest show grotesc ar fi, până la urmă, de neînțeles, pentru că CFR și-a îndeplinit ultimul obiectiv, barajul pentru Conference League, cu FCU Craiova 1948. Mai mult nu se putea obține în acest final de campionat după ce au pierdut cu FCSB. Puteau chiar rata de tot cupele europene dacă Universitatea Craiova învingea pe Sepsi. Dar scopul lui Dan Petrescu este întinderea nervilor la maximum și apoi: „Dați-mi banii și dați-mă afară”. „Din iarnă tot caută motive să plece de la echipă. Simțea că nu mai poate lua titlul cu CFR”, ne-a mai spus cineva din cadrul clubului.  De altfel, ca și Sorin Cârțu, și Dan Petrescu s-a ascuns după ce a aprins spiritele, motivând că „se simte rău”. Mai mult, se vorbește în club că Petrescu nici nu va fi pe bancă în meciul de baraj cu FCU Craiova.  

Sepsi a eliminat CSU Craiova de două ori din Europa în patru zile

O performeră a sezonului este și Sepsi Sf. Gheorghe, câștigătoarea Cupei României. Pe lângă acest trofeu, covăsnenii și-au văzut serios de treabă, au jucat pe bune la Craiova  și, practic, au eliminat din Europa de două ori pe Universitatea Craiova în doar patru zile. Prima oară miercuri, când au câștigat Cupa României cu U Cluj, făcând locul 4 din campionat neeligibil pentru cupele europene, și a doua oară duminică, în meciul direct, când, învingând-o, au scos-o din nou din cursa pentru locul 3, eligibil pentru barajul pentru Conference League. 

Mititelu, favorit

Lui Adrian Mititelu nu i-a ieșit „pohta ce-a pohtit”, meci direct cu CSU Craiova, pe „Ion Oblemenco” pentru cupele europene. „N-am chef de o deplasare la Cluj. Vreau să joc barajul la Craiova, cu 30.000 de olteni în tribună”, spunea el. Însă ar putea spăla rușinea Băniei calificând Craiova în UECL în dauna CFR-ului, echipă total ieșită din formă în acest final de sezon. 


 

Barajul  CFR Cluj - FCU Craiova pentru calificarea în cupele europene este programat pe 1 iunie, la Cluj.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: final sezon frf trofeu fair play