x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Retrospectiva anului sportiv 2010: Echipa naţională, o singură victorie

Retrospectiva anului sportiv 2010: Echipa naţională, o singură victorie

29 Dec 2010   •   12:34
Retrospectiva anului sportiv 2010: Echipa naţională, o singură victorie

Pentru naţionala de fotbal a României, anul 2010 poate fi considerat unul dintre cei mai slabi din istorie. În acest an, echipa antrenată de Răzvan Lucescu a disputat 9 meciuri, dintre care şase amicale şi trei oficiale, bilanţul fiind unul negativ: tricolorii au reuşit să obţină o singură victorie, au remizat în trei întâlniri şi au pierdut cinci partide. Rezultatul: România a încheiat anul pe locul 56 în clasamentul FIFA, cea mai proastă clasare a ţării noastre de la introducerea acestei ierarhii.

144086-romania-israel.jpgPrimul meci din 2010 a avut loc la 3 martie, la Timişoara. Fără Chivu, accidentat, şi fără Mutu, abia suspendat pentru consum de sibutramină, dar îmbrăcaţi pentru prima oară după mulţi ani în roşu, tricolori au pierdut fără drept de apel meciul amical cu Israel, scor 0-2. La 29 mai, la Lvov, România a disputat un nou amical, cu Ucraina, una dintre gazdele EURO 2012. O nouă înfrângere, 2-3, cu golurile noastre marcate Tamaş şi Daniel Niculae.

Imediat după meciul din Ucraina, naţionala s-a deplasat în Austria, la Villach, unde a efectuat un stagiu de pregătire ce a cuprins şi două partide amicale. În primul meci, disputat la 2 iunie, România a cedat în faţa Macedoniei, 0-1, în cea mai surprinzătoare înfrângere dintr-un an şi aşa modest. După trei zile, tricolorii învingeau cu 3-0 reprezentativa statutului Honduras, aflată în pregătire pentru turneul final al Cupei Mondiale din Africa de Sud. Golurile României în singura victorie din 2010 au fost marcate de Daniel Niculae, Florescu şi Rădoi.

144089-romania-turcia.jpgUltima partidă amicală înaintea debutului în preliminariile Campionatului European din 2012 a avut loc la 11 august, la Istanbul, când România a pierdut cu 2-0 în faţa Turciei. Golurile au fost marcate în ultimul sfert de oră de Emre şi Arda Turan, primul după un penalty inventat de arbitru.

Debutul în preliminariile CE a avut loc la 3 septembrie, la Piatra Neamţ. România nu a reuşit decât o remiză în faţa Albaniei, elevii lui Răzvan Lucescu fiind egalaţi în minutul 87, de Muzaka, după ce Bogdan Stancu deschisese scorul în minutul 80. Patru zile mai târziu, la Minsk, România a înregistrat încă un rezultat de egalitate, 0-0 cu Belarus.

144091-1642z-944025229-gm1e6aa0bt601-rtrmadp-3-soccereuro.jpgLa 9 octombrie, la Paris, România a disputat ultimul meci oficial din 2010. Tricolorii au cedat din nou pe final: francezii au deschis scorul în minutul 83, prin Remy, care plecase însă din poziţie de ofsaid. În prelungirile partidei, Gourcuff avea să ducă scorul la 2-0 şi România încheia anul cu două puncte din nouă posibile, după Franţa, Belarus, Albania şi Bosnia-Herţegovina şi înaintea Luxemburgului. În acest moment, şansele noastre de calificare sunt mai mult teoretice. Pentru a ajunge la baraj, România trebuie să câştige şase din şapte partide, exceptând meciul cu Franţa, care pare să se fi detaşat în poziţia de câştigătoare a grupei.

În ultimul meci al anului, România a remizat cu Italia, 1-1, într-un amical disputat în Austria. Tricolorii au făcut o primă repriză foarte bună, reuşind să deschidă scorul prin Ciprian Marica. Sub presiunea italienilor, acelaşi Marica avea însă să înscrie în propria poartă pe finalul întâlnirii.

×