x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern România nu s-a calificat la barajul pentru CM 2022: Ce urmează pentru tricolori

România nu s-a calificat la barajul pentru CM 2022: Ce urmează pentru tricolori

16 Noi 2021   •   18:01
România nu s-a calificat la barajul pentru CM 2022: Ce urmează pentru tricolori

Naționala de fotbal a României a ratat calificarea la barajul pentru Cupa Mondială 2022, terminând pe locul 3 în grupa J, după Germania și Macedonia de Nord. Selecționerul Mirel Rădoi și-a anunțat demisia imediat după ultimul meci din preliminarii, 2-0 cu Liechtenstein.

„Tricolorii” au ajuns, astfel, la șase eșecuri consecutive în campaniile de calificare pentru Cupa Mondială (2002, 2006, 2010, 2014, 2018, 2022), doborând recordul negativ de cinci contraperformanțe din perioada 1950-1966.

„Este un schimb de generații, echipa națională este iubită în străinătate. Nu am ce să le reproșez oamenilor din Federație. Cred că diferența de valoare dintre tineret și seniori este vizibilă. Au fost mulți factori care au influențat evoluția jucătorilor”, a spus Mirel Rădoi.

Tehnicianul a adăugat că „funcția de selecționer este și cea mai frumoasă. Sunt mulți antrenori care își doresc acest post. Auzeam spectatorii în timpul meciului care îmi sugerau schimbările. E clar că multă lume vrea să fie în locul meu.

Nu îmi este clar ce voi face de acum încolo. Nu știu nici mâine. Mi-era ușor să le spun jucătorilor că am semnat cu o nouă echipă, scăpam și de câteva lacrimi date în vestiar, mă duceam acasă. Nu au plâns ei, eu am plâns. Și bărbații mai plâng câteodată”.

Microbiștii sunt împărțiți în două tabere

Cei mai mulți dintre fanii echipei naționale nu îl regretă pe Mirel Rădoi. „Am eu mai multe șanse să câștig marele premiu la loto Polonia Keno decât să câștige România un meci mai tare cu Rădoi antrenor”, a comentat „Silviu”, pe pagina de Facebook a Federației Române de Fotbal.  La rândul său, „Matei” a considerat că „am irosit un ciclu de calificare cu un antrenor care nu a adus nimic nou, deși promitea să reconstruiască din temelii naționala. Jucătorii care au făcut performanță la tineret s-au pierdut pe drum”.

Sunt, însă, și suporteri care cred că vina nu aparține în totalitate fostului selecționer. „Burleanu este principalul vinovat. El ar trebui să plece primul. De când e el președinte la FRF, fotbalul nostru s-a dus în jos. De ce a acceptat ca jocul cu Islanda să se joace fără spectatori? Cu fani în tribune, era altă presiune. S-a văzut la meciul macedonenilor, care au fost mai deștepți”, a scris „Alin98”.

Apropo de reconstrucție, trebuie spus că Mirel Rădoi a folosit 38 de jucători în această campanie de calificare, printre care și Enes Sali (Farul Constanța), care a devenit cel mai tânăr debutant din istoria echipei naționale a României, la 15 ani și 264 de zile. Recordul era deținut tot de un fost fotbalist al Farului (Viitorului), Cristi Manea, acesta jucând la naționala de seniori când avea 16 ani și 10 luni.

Oamenii de fotbal fac lobby pentru Hagi

După ce plecarea lui Rădoi s-a oficializat, oamenii de fotbal și-au dat cu părerea despre cine ar trebui să fie următorul selecționer. „Eu văd să fie nevoie de un antrenor cu experiență, și nu mă refer la unul neapărat în vârstă, sunt unii cu experiență de 45-50 de ani. Gică Hagi ar fi numărul 1”, a spus Ionuț Badea, iar Ciprian Marica a mers pe aceeași idee: „Eu sunt curios. Nu am vorbit cu Gică Hagi pe tema asta, dar sunt curios, oare i-a fost propus lui Gică Hagi un proiect în adevăratul sens al cuvântului? Au curaj cei din Federație să propună un antrenor cu personalitate, care să aibă experiență în spate?”

Cei de la Digisport au vorbit și cu Gică Popescu despre viitorul selecționer. „Baciul” a fost ferm; „Le e interzis colegilor mei din generație. Eu, din câte știu, nu s-a făcut nicio ofertă nici lui Gică Hagi, nici lui Dan Petrescu. Eu cred că unul dintre ăștia doi ar trebui să vină”.

Dar, din câte se pare, Edward Iordănescu (care și-a dat demisia de la FCSB) ar avea cele mai mari șanse să îi ia locul lui Mirel Rădoi. Conform surselor ProSport, în aceste momente s-ar face presiuni foarte mari la nivel politic ca Iordănescu jr. să devină noul antrenor al echipei naționale de fotbal.

Oricare ar fi el, noul selecționer ar intra „în pâine” abia în vara lui 2022, când sunt programate primele meciuri din Liga Națiunilor.

×