x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Liga 1 strânge muniție în timpul vacanței

Liga 1 strânge muniție în timpul vacanței

de Adi Munteanu    |    27 Dec 2023   •   08:40
Liga 1 strânge muniție în timpul vacanței

Sezonul de toamnă s-a încheiat previzibil, cu FCSB, CFR Cluj, Universitatea Craiova, Rapid, Sepsi Sf. Gheorghe și Farul Constanța pe locuri de play off. Fără mari accidente, aceasta ar fi ordinea și la finalul sezonului regulat.

Declarativ, mai sunt cluburi care vor în play off, Petrolul, Hermannstadt, U Cluj sau Oțelul, dar acestea rămân totuși echipe de mijlocul clasamentului, cu șanse teoretice să urce printre primele 6. În „josul” clasamentului au rămas echipele care luptă pentru evitarea retrogradării. Acestea vor face și cele mai multe transferuri în această pauză de iarnă, în care campioana achizițiilor ar fi Dinamo, urmată de UTA, Craiova lui Mititelu și Poli Iași. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la Botoșani, unde patronul Iftime este în dubiu. Fie renunță la echipă și o lasă să retrogradeze, fie va mai face un rând de investiții în jucători. Să nu uităm că au fost ani în care scouterii Botoșaniului au adus jucători valoroși care au obținut rezultate și, ulterior, au fost vânduți pe bani mulți. În acest an lucrurile nu au mai funcționat.

Competiția în Liga 1 a devenit tot mai strânsă, iar echipele sunt motivate să lupte pentru fiecare punct. Pauza de iarnă oferă o oportunitate crucială pentru echipe de a se regăsi și a aborda restul sezonului cu o atitudine proaspătă și ambiții mari. 

Contabilizând reușitele și eșecurile sezonului de toamnă, cele mai mari dezamăgiri au fost produse de Botoșani și Dinamo. Moldovenii lui Valeriu Iftime au fost mereu un grup solid și incomod pentru mai toate echipele. Niciodată în ultimii ani nu au fost în situația de acum, cu o singură victorie în 20 de meciuri, cu doar 12 puncte și numai cine n-a vrut nu a făcut scor cu ei. În prima perioadă a lui Marius Croitoru, FC Botoșani era an de an în lupta pentru play off, în 2020 a terminat chiar pe locul 4, în 2021 - pe 6. De altfel, Botoșaniul nu a terminat în ultimii 10 ani niciodată mai jos de locul 8. În ceea ce privește pe Dinamo, suporterii sperau la mult mai mult după promovare. Mulți s-au așteptat ca echipa să aibă cel puțin traseul pe care l-a avut Rapid după promovare. Nu neapărat calificarea în play off, dar măcar o clasare lipsită de griji, departe de locurile de retrogradare. „Câinii” au sperat ca Ovidiu Burcă să mai facă o minune și în primul eșalon, însă optimismul acestuia nu a fost de ajuns, iar conducerea lui Dinamo, cu doar două victorii, ce datau din luna august a fost nevoită să-l schimbe pe Burcă. Până la urmă, Dinamo a învins doar două echipe, pe Botoșani și Voluntari, atât în tur, cât și în retur. Noul antrenor, croatul Zeljko Kopic, a reușit să încheie anul cu două succese, iar acum așteaptă transferuri. Se vorbea de cel puțin 7 jucători noi, cu experiență, care să ajute decisiv la salvarea de la retrogradare, însă trebuie bani mulți, iar acționarii de la Red&White nu par să-i aibă. Primul vizat, și cel mai important transfer a fost Aganovic, de la Sepsi. Suporterii l-au și văzut în echipă, dar bucuria a fost scurtă: Dinamo nu și-l poate permite, chiar dacă croatul de 36 de ani nu mai este titular la Sf. Gheorghe. La fel ar putea fi și în cazul celor trei jucători pe care i-a oferit chiar Gigi Becali: Rotariu, Djokovic și Ganea, care nu l-au mulțumit pe patronul FCSB. „Îi dau la Dinamo să se salveze de la retrogradare, le plătesc și o parte din salariu”, spunea acesta, însă și în aceste condiții este greu pentru Dinamo să plătească fie și diferența de salariu. De altfel, Djokovic a și anunțat că nu vrea să joace la retrogradare. 

FCSB aduce atacanți

Într-o situație mai bună față de anii precedenți, lider autoritar, FCSB este mai aproape ca oricând de titlu, iar Gigi Becali visează la grupele Ligii Campionilor. Însă Gigi Becali nu a studiat noul format al Ligii Campionilor și al traseului foarte greu de a ajunge în grupe. FCSB a dominat categoric competiția internă însă nu este foarte clar dacă echipa a fost mai bună sau rivalele au fost mai slabe, în special CFR Cluj. Gigi Becali a anunțat iar multe transferuri. Baba Alhassan, de la Hermannstadt, și Luis Felipe, de la Poli Iași, au fost primele nume, însă patronul tot caută un vârf de atac care să-l înlocuiască pe Compagno. Echipa s-a bazat în această toamnă doar pe trei jucători, Florinel Coman, Darius Olaru și Adrian Șut. Au mai jucat binișor Băluță și Lixandru, însă a dezamăgit Octavian Popescu. Una peste alta, FCSB a stat în atac doar în momentele de inspirație ale lui Olaru și Coman. Venirea lui Alhassan ar trebui să întărească mijlocul terenului, iar Luis Felipe - atacul. Aceștia vor avea însă doar trei săptămâni de pregătire ca să ajungă la pretențiile patronului. Totuși este de neînțeles atitudinea lui Gigi Becali față de Djokovic. L-a pus pe lista de plecări, în condițiile în care mijlocașul a fost un „cap limpede” la mijlocul terenului și a fost cel care l-a jucat cel mai mult pe Compagno. FCSB nu are o tradiție să joace cu vârf împins. Ultimul atacant de careu care a dat roade a fost grecul Kapetanos. În rest, chiar și Ghoere sau Compagno, deși au înscris mult, nu au fost jucați ca urmare a unor scheme de joc și mai degrabă aceștia au speculat situațiile ivite. Părerea suporterilor este că indiferent ce vârf de atac va veni la FCSB, acesta va avea aceeași soartă. 

CFR Cluj caută soluții post Ciprian Deac

Deși nu se recunoaște, CFR Cluj continuă criza. Mandorlini a reușit doar în parte schimbarea stilului de joc pe care l-a promovat atâția ani Dan Petrescu. Stilul nou de joc a reușit doar pe alocuri și asta aproape de fiecare dată datorită trioului Tachtsidis-Krasniqi-Muhar. Pe vremuri, omul-orchestră era Ciprian Deac. Dan Petrescu începea echipa cu el și în funcție de forma în care era se stabilea și tactica. Ajuns însă rezervă, în curând va împlini și 38 de ani, Ciprian Deac va trebui să predea cuiva rolul său în teren. Șefii clubului s-au orientat în această iarnă însă spre transferuri ieftine. Investițiile din trecut au lăsat urme adânci, iar situația financiară trebuie cumva echilibrată. În anii precedenți s-a mizat foarte mult pe participarea în cupele europene, însă banii veniți de la UEFA doar din Europa League și Conference League n-au acoperit gaura de aproape 28 de milioane de euro. S-a mizat mult pe accesul în Champions League, s-au făcut achiziții scumpe și s-au oferit salarii foarte mari și în loc de acoperirea datoriilor, acestea s-au adâncit și mai mult. Rămâne însă în lupta la titlu așteptând pașii greșiți ai FCSB-ului. A fost promovat tânărul Bîrligea, căruia Mandorlini îi oferă tot mai multe minute, și a prins și lotul echipei naționale. Însă pentru un bun randament, Bîrligea are nevoie de un pasator de tip Deac. La rândul lor, suporterii așteaptă întăriri în vacanța aceasta scurtă de iarnă și o parte dintre ei nu prea sunt încrezători că în cele trei săptămâni rămase până la reluarea sezonului Mandorlini va avea timpul necesar să integreze noii veniți. De altfel, timpul scurt este problema tuturor echipelor din Liga 1. Va mai fi o problemă dacă iarna va fi grea în primele etape. Se știe că nu toate stadioanele pot face față temperaturilor scăzute. Aici suporterii îl pomenesc pe Dan Petrescu: „«Bursucul» era în stare să integreze și zece jucători noi în câteva săptămâni. Scotea untul din ei, dar erau apți de joc din primul moment”, spun aceștia.

Îl pierde Rapid pe Moldovan?

Deși a încheiat anul cu șase meciuri consecutive fără victorie, Rapid este în obiectivul asumat la începutul sezonului. Este în cărți pentru cupele europene, iar în această pauză de iarnă caută întăriri. Șefii din Giulești s-au orientat tot în spațiul ex-iugoslav și au un adus un atacant sârb de 22 de ani, Borisav Burmaz. Astfel, când își va reveni după accidentare, Rahmani va avea concurență pe post. Complicat va fi pentru postul de portar. Rapid nu a căutat soluții pentru probabilitatea în care Horațiu Moldovan va pleca iarna aceasta. Există interes din Turcia, Elveția și Polonia pentru serviciile portarului echipei naționale, iar clauza de doar 800.000 de euro poate fi achitată ușor. În plus, chiar Moldovan a declarat că vrea să plece de la Rapid cât mai repede. 

Goana după Mutu

Rămas de câteva zile liber de contract după ce a fost demis de Neftchi Baku, Adrian Mutu a intrat pe radarul mai multor echipe din Liga 1. Prima interesată de serviciile lui este Petrolul Ploiești, care tocmai s-a despărțit de Ionuț Pârvu. Mutu a jucat pe final de carieră la Ploiești și este văzut acum antrenorul potrivit să ducă Petrolul în play off. Fanii sunt însă de altă părere. Îl vor pe Pârvu înapoi și nu vor să audă de Mutu. Numele lui Mutu este vehiculat și la alte echipe aflate în zona fierbinte a clasamentului. Voluntariul l-ar vrea pe „Briliant”, pe care a salvat-o o dată de la retrogradare. Și Valeriu Iftime l-ar aduce la FC Botoșani pe Mutu. „Îi pun la dispoziție tot ce vrea, numai să vină”, a spus acesta. De asemenea ar putea ajunge și la Galați, dacă Dorinel Munteanu va pune în aplicare amenințarea că va părăsi echipa. Și tot numele lui Mutu a fost pomenit și la U Cluj. Actualul antrenor, Ioan Ovidiu Sabău, a anunțat după înfrângerea cu 4-0 în fața rivalilor de la CFR că „ar fi bine ca cei din conducerea clubului să ia în considerare aducerea unui alt antrenor”. În acel moment, varianta Mutu nu era în discuție pentru că acesta nu fusese demis de la Neftchi. Acum însă, odată cu revenirea din Azerbaidjan, el poate prelua o echipă din Liga 1.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: play off transferuri liga 1