x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Suspendat 16 etape din neglijenţa FRF şi LPF

Suspendat 16 etape din neglijenţa FRF şi LPF

de Istvan Deak    |    17 Mar 2011   •   14:26
Suspendat 16 etape din neglijenţa FRF şi LPF

Faptul că în anul 2011 există cluburi în Liga I care „uită” să înregistreze contractele jucătorilor la Federaţie şi la Ligă, mai adaugă o pată neagră pe obrazul fotbalului românesc. A simţit-o pe pielea sa jucătorul de 21 de ani, Alexandru Benga, legitimat la Petrolul Ploieşti, ocupanta locului 3 în Seria B2.

Dintr-o neglijenţă a clubului FC Braşov, asistată de forurile federale, Benga a fost suspendat 16 etape şi riscă să vadă tot returul din tribune. Fost junior al clubului FC Braşov, Benga a semnat în vara anului 2009 un contract pe patru ani cu FC Braşov. Jucătorul nu a intrat în vederile antrenorilor Nicolo Napoli şi Viorel Moldovan şi a fost împrumutat un sezon la Petrolul.

În iunie 2010, Petrolul a decis să îl transfere definitiv pe jucător. Profitând de plecarea lui Dinu Gheorghe de la Braşov la Rapid, oficialii „lupilor galbeni” au intrat în posesia unei informaţii foarte importante: contractul lui Benga cu FC Braşov nu a fost înregistrat la forurile federale. Petrolul a cerut de la FRF şi LPF o poziţie oficială în acest caz. Răspunsul scris al celor două foruri este indubitabil: Alexandru Benga nu are contract înregistrat la FRF şi nici la LPF, astfel că poate semna cu orice club din postura de jucător liber de contract.

Alexandru Benga a semnat în iulie 2010 un contract valabil pe un an cu FC Petrolul. În noiembrie 2010, FC Braşov a depus un memoriu la ligă împotriva jucătorului cerând suspendarea acestuia pe motiv că nu s-a prezentat la antrenamentele echipei şi încetarea raporturilor contractuale, prezentând contractul semnat de Benga în 2009. În decembrie 2010, cazul este preluat de Comisia pentru Soluţionarea Litigiilor din cadrul LPF. În urmă cu câteva zile, Comisia a decis suspendarea jucătorului pe tot restul returului (16 etape) pentru dublă semnătură, atât cu clubul anterior FC Braşov, cât şi cu Petrolul. Conform deciziei comisiei, jucătorul ar urma să devină liber de contract după ispăşirea suspendării.

„Nu sunt nebun”
Student la două facultăţi, printre care şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov, Alex Benga consideră că este o victimă în acest caz „Vă rog să mă credeţi că nu sunt nebun să semnez cu două cluburi. În vară am aflat că sunt liber de contract, cei de la Petrolul m-au vrut şi am semnat pe un an cu ei. Acum am aflat că voi fi suspendat până la finalul sezonului pentru dublă semnătură. Eu vreau să joc fotbal, să îmi ajut echipa să promoveze. Este incredibil ce mi se întâmplă”, ne-a declarat Benga.

„Cazul nu e de competenţa LPF”
Impresarul jucătorului susţine că acest caz este de competenţa Federaţiei Române de Fotbal. "Decizia a fost atacată şi cerem anularea suspendării. Nu vreau sa comentez foarte multe pe marginea soluţiei date în prima fază, dar, oricum, cazul nu era de competenţa Comisiei pentru Soluţionarea Litigiilor din cadrul LPF, atâta vreme cât jucătorul este legitimat la o formaţie de eşalon secund, FC Petrolul, şi ar fi trebuit judecat de către FRF", a precizat Ionel Codoban.

Recursul se judecă azi
Oficialii Petrolului speră că recursul de azi va schimba sentinţa. „Este o  decizie aberantă, cu atât mai mult cu cât, în momentul semnării angajamentului, FC Petrolul a primit confirmarea scrisă atât de la FRF, cât şi de la LPF, că jucătorul este liber de contract”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului. „Dacă decizia rămâne aşa, este rău de tot pentru noi, Benga fiind un jucător de care ne-am folosit cu regularitate. Nu-mi vine să cred că suntem în această situaţie, când noi ne-am interesat, înainte să-i facem contract, atât la FRF, cât şi la LPF, iar ambele răspunsuri au fost pozitive”, a completat antrenorul Valeriu Răchită.

×