Directorul Departamentului de Licenţiere şi Fair Play Financiar al Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), Andrea Traverso, a afirmat că forul european se opune "cu fermitate" propunerii făcute de Liga Profesionistă de Fotbal din România de suspendare a procesului de licenţiere a cluburilor pentru Liga I.
"Ca răspuns la adresa dvs. din 21 martie 2014 şi ca urmare a propunerii Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) din România de a suspenda procesul de licenţiere a cluburilor pentru înscrierea în prima divizie, vă rog să ţineţi cont de faptul că UEFA se opune cu fermitate acestei propuneri şi nu susţine suspendarea condiţiilor ce trebuie îndeplinite de către cluburi pentru a putea participa în prima divizie în sezonul 2014-2015", se arată în scrisoarea adresată de Traverso lui Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, şi publicată de site-ul FRF.
"O asemenea decizie ar pune în mare pericol credibilitatea procesului de licenţiere a cluburilor în România şi ar însemna un mare pas înapoi în ceea ce priveşte obiectivele fundamentale ale sistemului de licenţiere care a fost creat pentru a promova şi a îmbunătăţi fotbalul din România sub toate aspectele sale. Mai mult, acest fapt ar fi în contradicţie cu recomandările recente ale Consiliului de Strategie al Fotbalului Profesionist de a consolida sistemul de licenţiere pentru participarea în competiţiile interne", precizează oficialul.
Traverso subliniază că Administraţia de licenţiere din cadrul FRF şi-a îndeplinit responsabilităţile "cu mult profesionalism", iar munca întreprinsă până acum în domeniul licenţierii cluburilor trebuie continuată şi susţinută.
Oficialul UEFA a afirmat că sunt cunoscute dificultăţile financiare cu care se confruntă cluburile din România, iar acestea transformă într-o provocare încercarea cluburilor de a îndeplini cerinţele de ordin financiar necesare procesului de licenţiere.
"Aceste cerinţe de ordin financiar au rolul de a îmbunătăţi capacităţile economice şi financiare ale cluburilor şi este fundamental ca aceste cluburi să continue să fie evaluate conform acestor cerinţe şi să fie încurajate să le îndeplinească", precizează Andrea Traverso.
Directorul Departamentului de Licenţiere şi Fair Play Financiar de la UEFA menţionează că, "pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din România din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu îndeplinesc cerinţele de ordin financiar, este recomandat ca, în loc ca procesul de licenţiere să fie suspendat, alte sancţiuni alternative (în afara excluderii) să fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul naţional al primei divizii", adăugând că asemenea abordări au fost adoptate de numeroase federaţii europene.
"Departamentul de Licenţiere şi Fair Play Financiar din cadrul UEFA se află la dispoziţia FRF pentru a ajuta la identificarea unei maniere convenabile de a aplica în continuare sistemul de licenţiere a cluburilor în vederea înscrierii în prima divizie, ediţia 2014-2015", afirmă Traverso.
Preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, afirmase luna trecută că solicitarea de renunţare la sistemul de licenţiere a fost făcută de cluburi, fostul internaţional apreciind că aceste criterii de licenţiere "sunt foarte dure pentru o ţară ca România", iar în multe ligi de fotbal din Europa criteriile din ţara noastră sunt aplicate doar cluburilor care participă la cupele europene.
Iorgulescu a afirmat că doreşte criterii mai uşor de îndeplinit de către cluburi, iar procesul de licenţiere să revină LPF.