x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Barcelona supremă

Barcelona supremă

de Dragos Stoica    |    18 Aug 2011   •   21:00
Barcelona supremă

Greu de gasit expresii prin care sa descrii modul cum FC Barcelona domina, de cativa ani buni, fotbalul mondial la nivel de club. Succesiunea de trofee pe care le inregistreaza gruparea 'blau-grana' de la numirea lui Pep Guardiola pe banca, in 2008, a ajuns ieri-noapte la cota 11, tehnicianul catalanilor depasindu-l astfel pe celebrul Johan Cruyff (10) dupa ce a cucerit din nou Supercupa Spaniei. Adversara catalanilor, nu mai putin renumita Real Madrid, s-a vazut nevoita sa se recunoasca invinsa la capatul celor doua manse disputate in patru zile, dupa 2-2 pe Santiago Bernabeu si 2-3 pe Camp Nou.
Guardiola nu este insa singurul care inregistreaza recorduri. La rampa a iesit din nou uluitorul Lionel Messi, care a pasat decisiv pentru prima reusita a catalanilor (Iniesta ’14), pentru ca apoi sa reuseasca o dubla de senzatie (’44, ’87). Argentinianul a ajuns in acest moment sa aiba nu mai putin de 13 goluri marcate in 15 partide jucate contra marii rivale Real!

Meciul a fost echilibrat, dupa cum o arata si scorul. Initiativa le-a apartinut oaspetilor, care au impins jocul in jumatatea Barcelonei in primele zece minute, Cristiano Ronaldo trecand putin pe langa gol. Reusita lui Iniesta, venita contra cursului jocului, i-a indarjit mai tare pe madrileni, care au egalat dupa o faza mai ciudata, la capatul careia Ronaldo a fost creditat cu gol, desi unii spun ca mingea a fost impinsa in plasa de Sergio Ramos. Tot portughezul a avut din nou golul in picior, dar 'ghiuleaua' sa a fost respinsa greu de Valdes in transversala.

Cand toata lumea astepta pauza, Pique si Messi au facut o combinatie rapida in fata careului lui Casillas, iar argentinianul s-a trezit singur cu capitanul Realului: scarita si 2-1 pentru Barça! La reluare, Guardiola si-a tinut jucatorii in propria jumatate, invitand deliberat Realul. Cand se parea ca o sa-i iasa, oaspetii au egalat dupa un sut deviat, mingea fiind apoi atinsa de Cristiano Ronaldo si Sergio Ramos, dar portughezul a fost creditat cu golul. La rampa a iesit insa tot Messi, aratand ce simplu poate fi fotbalul: voleu napraznic din 10 metri si 3-2.

La final, nervii madrilenilor au cedat, iar Marcelo l-a atacat la fractura pe Fabregas, primind 'rosu' direct. Cum faza s-a petrecut in fata bancii de rezerve a gazdelor, a iesit o megaincaierare, la capatul careia au mai fost eliminati David Villa si Özil, in conditiile in care amandoi fusesera deja schimbati. 'Am multe cuvinte de felicitari pentru jucatorii mei: sunt eterni, mitici. Este un privilegiu si o onoare sa fiu antrenorul lor. Real a jucat foarte bine in ambele partide. Sa vezi un meci de acest nivel, in conditiile in care campionatul inca nu a inceput, este pur si simplu incredibil. Insa trebuie sa fim prudenti, aceste partide se vor termina rau intr-o zi', a spus Guardiola la final.

Echipele:
FC BARCELONA: Valdes – Alves, Piqué, Mascherano, Abidal – Xavi, Busquets (’85 Keita), Iniesta – Pedro (’83 Fabregas), Messi, Villa (’76 Adriano). Antrenor: Josep Guardiola.

REAL MADRID: Casillas – Ramos, Pepe, Carvalho, Coentrao – Xabi Alonso, Khedira (’46 Marcelo) – Di Maria (’63 Higuain), Özil (’81 Kaka), Ronaldo – Benzema. Antrenor: Jose Mourinho.
Cartonase rosii: D. Villa (’90+3) / Marcelo (’90+2), Özil (’90+3)

×
Subiecte în articol: fotbal international