Jamie Oliver pleca în Statele Unite cu un vis. Nu visul acela obişnuit cu care pornesc toţi şi despre care vorbeşte o lume întreagă: acela de a reuşi şi a deveni o legendă. El era deja o legendă în lumea gastronomiei europene. El şi-a propus să schimbe felul în care americanii gândesc. Culmea e că îndeplinirea acestui vis l-a făcut totodată şi pe el o legendă în America, aducându-i un Premiu Emmy.
Atunci când localitatea Hungtington din Virginia de Vest a fost numită oraşul cu cei mai graşi locuitori din Statele Unite, ţară în care trăiesc cei mai graşi locuitori ai planetei, Jamie Oliver a luat totul ca pe o provocare personală. Promotor al mâncării sănătoase şi proaspete şi duşman aprig al produselor semipreparate şi al fast-food-u-ului, el nu a putut să stea şi să privească nepăsător cum onorabilii cetăţeni ai Hungtingtonului devin mai obezi pe zi ce trece şi mănâncă pizza la micul dejun. Aşa că, având drept mică „armată" o echipă de filmat şi înarmat cu foarte multă ambiţie şi răbdare, Jamie a pornit la război. Nu i-a fost uşor şi împotrivirile au venit de peste tot: de la radio, de pe blogurile de internet, de la oamenii din conducerea şcolilor. Ba chiar a fost înjurat pe stradă de unul dintre localnici. A cedat nervos de câteva ori, dar nu a renunţat şi a reuşit să stea patru luni încheiate acolo, învăţându-i pe copii cum să facă diferenţa dintre un cartof şi o roşie şi arătându-le părinţilor că a găti nu înseamnă a pune burgeri congelaţi în cuptorul cu microunde.
Rezultatul lacrimilor, al stresului şi al certurilor continue cu localnicii şi doamnele de la cantina şcolii? Bucătăria din centrul oraşului, înfiinţată atunci cu sprijinul unui spital din localitate, este încă funcţională şi doritorii încă mai pot urma cursuri de gătit gratuite, iar autorităţile locale au impus schimbarea regimului alimentar în şcoli. Cu asemenea rezultate, cred că Jamie a trecut uşor peste injurii. Iar ca să fie siguri că nu există nici o supărare, americanii i-au premiat prestaţia şi perseverenţa cu un binemeritat Premiu Emmy pentru cel mai bun reality show. Şi i-au dat şi ocazia să îl câştige pe al doilea, deoarece se pregăteşte un sezon 2 al seriei, ţinta fiind de data aceasta Los Angeles.
Pentru că bucătăria este cea care i-a adus un premiu râvnit de mulţi, Jamie a decis să îl folosească tot în bucătărie. Jucăuş cum îl ştim şi ne-am obişnuit să îl vedem, Jamie a ales un mod inedit de a le mulţumi oamenilor care au ajutat la câştigarea premiului: a decis să-l folosească pe post de ustensilă de bucătărie. Într-un video realizat imediat după câştigarea premiului, bucătarul poznaş arată cum statueta de aur nu este numai o mare onoare pentru bucătăria sa, ci şi o achiziţie foarte practică. Cele două aripi ale statuetei sunt folosite pentru a tăia castraveţi, cupola/sfera pe care personajul o ţine în mâini poate fi folosită pe post de tel, iar baza grea a statuetei e potrivită pentru zdrobirea usturoiului. Şi nu numai atât.
Cu puţină imaginaţie, ceva legume şi verdeaţă, premiul se poate transforma şi într-un minunat obiect de decor. Lăsând gluma la o parte, Jamie mulţumeşte echipei cu care a lucrat şi locuitorilor din Hungtington. „Nu am crezut niciodată că o să câştig aşa ceva. Este o mare încurajare pentru mine şi mă bucur să văd că lucrurile merg în continuare bine în Hungtington. E un premiu minunat."