x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Catastrofa de la Split, în tricourile minune de la Liberec

Catastrofa de la Split, în tricourile minune de la Liberec

de Dragos Stoica    |    05 Aug 2010   •   00:00
Catastrofa de la Split, în tricourile minune de la Liberec
Sursa foto: Gabriela Arsenie/Intact Images/Gazeta Sporturilor
"Câinii", eutanasiaţi din prima repriză
Croaţii au întors soarta calificării în doar 38 de minute, făcând spectacol la poarta lui Curcă.


"Dacă Dinamo ne va bate cu 9-0, în retur vom învinge cu 10-0!", spunea înainte de partida tur tehnicianul lui Hajduk, Stanko Poklepovici. După victoria "câinilor" cu 3-1, acelaşi antrenor a venit relaxat la conferinţa de presă de după meci: "Vom învinge în retur cu 3-0!".

Optimism exacerbat sau nu, nimereală, autosugestie sau toate la un loc, cert este că elevii săi au învăţat lecţia pentru manşa a doua. Deşi Dinamo a plecat de la Bucureşti bătându-se cu pumnii în piept că e favorită, meciul de la Split n-a avut istoric.

În doar 38 de minute, croaţii au întors soarta calificării prin câteva execuţii de senzaţie, demonstrându-ne încă o dată de ce jucătorii din spaţiul ex-iugoslav au căutare în Vest şi transferaţi pe sume duble sau triple faţă de români. Iar diferenţa cea mai mare trebuie căutată în planul mentalului, nu neapărat în ghiuleaua trimisă de Tomasov direct la vinclu, după ce în prealabil i-a dat aproape cap în cap pe trei dintre fundaşii lui Andone.

Cinstit vorbind, Dinamo n-a existat la Split. Formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare a oferit o reprezentaţie patetică, făcând antireclamă campionatului din care provine şi pe care anunţă cu emfază în fiecare an că vrea să-l câştige.

În prima repriză, Curcă a transmis fiori la fiecare (ne)intervenţie a unei defensive şi aşa ridicole, iar fotbaliştii lui Hajduk au putut mânca jar pe pâine, ca la un amical contra unor juniori plini de trac.

Singura fază de atac a "câinilor" din primele 45 de minute pe care toate televiziunile au putut s-o selecţioneze pentru rezumat a fost un şut al lui Marius Niculae, mingea trecând pe la doi metri de poarta croaţilor. În rest, nimic, doar neputinţă.

Sterilitate pe gazon, pe margine, Andone şi-a mâncat la propriu notiţele, iar 30.000 de croaţi au dat drumul la petrecere. Cel mai bine a sintetizat preşedintele LPF, Dumitru Dragomir: "Dinamo? Echipă subţire, dom'le! Două goluri de portar, iar restul n-au nici o treabă. Sunt dezamăgit, deşi mă aşteptam la asta. Sunt echipă subţire tare, nu rezistă la presiune. Păcat de cei doi-trei fotbalişti adevăraţi pe care îi au!".

Citiţi în pagina următoare cronica live a partidei
Final fericit, pentru croaţi, care se îmbrăţişează. Incredibil, pe Dinamo nu a învins-o publicul croat, ci chiar echipa de fotbal. Dinamo cu un joc fără orizont, aşteptând doar ca întâmplarea să aducă soluţii, nu avea cum să ceară mai mult decât s-ar fi obţinut prin neprezentare.  La revedere!

Homei scapă interesant de minge, încercând ceva ce s-ar fi putut numi centrare. Deşi jocurile par făcute, partida se prelungeşte cu patru minute, asta doar arbitrul o vrea. Kone vede, spre deosebire de comentatori, că cei doi coechipieri cu care ar fi putut combina sunt în off-side, şi şutează direct spre poartă.

După cum construieşte Dinamo, după cât de lucid îşi urmăreşte obiectivul Hajduk, rezultatul final nu pare că va suferi modificări. Dinamo încearcă să fie incisivă în atac, Hajduk se apără pe câteva linii dispuse în faţa careului său.

Portarul Subacici trage de timp, arbitrul vede elongaţia şi ăl recompensează cu un cartonaş galben. Mingea ajunge şi în posesia noastră, degeaba. Croaţii fragmentează jocul, murdărindu-şi tricourile în pseudo-accidentări.

În timp ce unul dintre jucătorii croaţi primeşte îngrijiri medicale, regizorul transmisiei încearcă să ne  impresioneze simţul estetic oferindu-ne imagini cu frumuseţile locale, ale noastre-s mai frumoase!

Adrian Cristea punctează la impresia artistică, jucându-se cu patru apărători croaţi, care cu greu şi-au dat seama de ce mingea a rămas agăţată de piciorul dinamovistului. Lansat pe dreapta, Cătălin Munteanu centrează cu precizie, exact în locul în care nu era niciun coechipier de-al său.

Deşi i-ar fi trebuit mai multe schimbări, la Dinamo se face ultima din acest meci, micuţul Torje este înlocuit de micuţul Cătălin Munteanu. O nouă lovitură de colţ pentru Dinamo, croaţii sunt aproape de autogol.

Kone curmă efortul a patru coechipieri care sprintau sperând în primirea unei pase şi trage spre poarta croată, nu fără rezultate, croatul care a respins resimţindu-se.

Ibricici a văzut cu siguranţă golul lui Hagi de la CM din '94, cel din meciul cu Columbia, fiindcă execută  cu efect o lovitură liberă de pe partea stângă, mingea îndreptându-se spre vinclul porţii. Curcă a văzut şi el meciul, fiindcă , neaşteptat după evoluţia de până acum, a fost atent şi a respins.

Dinamo presează şi obţine un nou corner. Croaţii par din ce în ce mai amorţiţi, inclusiv cei din tribune, fiindcă  este bifat, fără evenimente majore, celebrul şi aşteptatul minut 60.

De multe ori jucătorul lor în tricoul nostru, Scarlatache, generos, oferă o minge croaţilor, care irosesc, nonşalant o oportuniatate bună.

Adrian Cristea reuşeşte un şut violent la poarta croată, după ce a primit o centrare în mijlocul careului. Dinamo începe să atace, obţine un nou corner după o fază cu un potenţial bun. Kone reia cu capul, aproape de tot... dacă poarta era mai mare...

Lansat pe dreapta de N'Doye, Liviu Ganea încearcă un stop, apărătorul croat are abilitatea de a face un şpagat şi respinge mingea în corner. După ce au ars holdele şi au otrăvit fântinile în prima repriză, Hajduk pare a adopta strategia balcanică a conservării efortului cu ieşiri viguroase pe contraatac.

Comentatorii meciului zic că dinamoviştii ar avea o cu totul altă faţă acum, după pauză... Ciudat, figurile lor par a fi acelaşi, deşi, fără răutate, Dinamo parcă încearcă să fie mai periculoasă.

Torje şutează puternic, Subacici respinge, mingea nu e recuperată de niciunul dintre cei doi atacanţi dinamovişti, ne putem mândri cu obţinerea a încă unei lovituri de colţ.

A început repriza a doua, comentatorii au rămas, din păcate, aceeaşi. Dinamo are o lovitură, de colţ. Ca la biliard mingea loveşte ceva tibii, ceva capete şi se îndepărtează de careul croat. Trei dinamovişti fac faţă cu brio atacului a numai doi croaţi. Sharbini îşi încearcă tehnica şi reuşeşte să se ciocnească de unul dintre apărătorii noştri.


Din fericire pentru noi prima repriză se încheie, din fericire pentru că cine ştie ce mai puteau face croaţii cu mingea. Aşa cum spun stereotipurile, pauza poate fi un sfetnic bun. Oare discuţia din aceste momente din vestiarul dinamovist ar putea fi redată publicului larg şi fără beep-uri?

După un dribling nereuşit Pulhac plonjează pe gazon reuşind să obţină o lovitură liberă. Cristea, tot "Prinţ", execută direct spre poartă, doar spre, dar nu şi pe, oricum portarul era pe colţul respectiv.

Marius Niculae trage pe poartă, puternic, Subacici respinge în faţă, Torje încearcă să sprinteze spre balon, renunţă după câţiva metri, portarul croat era mult mai aproape.

O veste bună, croaţii au aprins fumigene în tribune, cu puţin noroc şi cu multă severitate din partea UEFA putem spera c-ar putea fi suspendaţi.

Gol Hajduk 3-0
  Tomasov, cel care l-a trimis după seminţe pe Pulhac la Bucureşti, face acelaşi lucru şi cu Curcă, expediind un şut în vinclu, croaţii ar trebui să manifeste bun simţ şi să se oprească!

Kone reuşeşte o execuţie pretenţioasă cu care a dorit să vadă dacă portarul nostru e conectat la meci, a aflat, este.

Comentatorii meciului ne dau speranţe, cică Andone va schimba ceva la pauză, cică Dănciulescu sau Andrei Cristea ar fi o salvare pentru Dinamo. N'Doye nu se înţelege la o fază cu Marius Niculae,  ar fi şi greu  limba nativă a fiecăruie e diferită, mingea nerevendicată de niciunul dintre ei, ajunge ţopăind la croaţi.

Meciul devine anost, doar publicul e entuziast în tribune, Dinamo se chinuie să găsească spaţii de pătrundere spre careul croat. Torje execută o lovitură liberă ca şi cum ar fi degajat un balon din apărare, tribunele croate se joacă cu cartonaşe, fanii dinamovişti ţopăie la bustul gol, se aud doar primii.

Andone zicea că Dinamo nu va juca defensiv, după jumătate din prima repriză e încă foarte puţin clar dacă Dinamo are de gând să joace ceva fotbal.

Gol Hajduk 2-0 Minutul 22, fără conotaţii superstiţioase, Curcă e din ce în ce mai plouat, altfel nu avea cum să încaseze acest gol. Mingea este şutată defectuos spre poarta dinamovistă, loveşte pământul, Curcă plonjează în contratimp, şi mingea trece pe sub el. Pentru statistici golul este acordat celui care a şutat, Brkljaca.

N'Doye ezită, sau nu vede bine mingea pe care încerca s-o lovească din mijlocul careului nostru, şi îi dă prilejul lui Curcă să ia la pumni mingea, respingând pericolul. N'Doye perseverează în inabilităţi tehnice şi oferă o lovitură liberă croaţilor.

Adrian Cristea, "Prinţul", pierde mingea, Torje recuperează, se strecoară printre picioarele a trei croaţi, şi îi pasează aceluiaşi Cristea, care după o încercare nereuşită de lansare a lui Niculae, revine şi şutează anemic .

Vukusici încearcă să recidiveze într-un nou sprint de succes spre poarta dinamovistă, numai că îl faultează pe acelaşi Moţi.

Gol Hajduk 1-0
Minut cu ghinion, 13, într-o incursiune pe banda dreaptă a terenului, Vukusici îl lasă pe drum pe Moţi, fără să se forţeze, Curcă reuşeşte să primească un gol pe colţul scurt. Un şut de apărat, de un portar.

Pe lângă scandări, din tribune răbufnesc petarde, ca nemulţumire pentru faptul că arbitrii au sancţionat un off-side la unul din atacurile croate. Torje, cu o detentă ce ar putea fi invidiată de orice baschetbalist, trimite o lovitură de cap spre poarta lui Subasici.

Comentatorii revin, cică nu s-ar fi întâmplat nimic, conform desfăşurării partidei, şi a comentatorilor croaţi, Adrian Cristea a asortat tricoul norocos de la Liberec cu un cartonaş galben, primit în urma unui fault.

După ce Adrian Cristea şutează în zidul croat, şi Torje, cu un voleu de la mare distanţă ne dau speranţe, transmisia live a partidei ni le curmă, imaginea îngheaţă, comentatorii se scuză, se bagă reclame.

Lovitura de începere a partidei a aparţinut croaţilor. Terenul pare bine umezit, probabil în urma unei ploi recente, cel puţin mijloacele celor două careuri s-ar preta binişor culturii orezului.



0-128630-untitled1.jpg

HAJDUK SPLIT - DINAMO 21:30
ECHIPE PROBABILE

Hajduk: Subasici - Rezici, Maloca, J. Buljat, Strinici - Brkljaca, Vejici, Andrici, Oremus - Ibricici, Anas Sharbini. Antrenor Stanko Poklepovici

Dinamo: G. Curcă - Scarlatache, Moţi, Garat, Pulhac - Torje, N'Doye, D. Kone, Ad. Cristea - A. Cristea, M. Niculae. Antrenor: Ioan Andone


Meciul din această seară nu se va decide pe teren. Aşa am luat la cunoştiinţă din ultimele comentarii din presa sportivă, care văd ca principal adversar al lui Dinamo, nu cei unsprezece jucători echipaţi sub emblema lui Hajduk, ci suporterii lor, care cică-s răi de tot ...  

Cum nu au cum suprinde printr-o schemă inovatoare care să ne lase cu gura căscată, aşezarea suporterilor croaţi va rămâne aceeaşi, adică în tribune. Acolo treaba lor ce-or face, deşi după ce lasă youtube-ul să se vadă, au de lucrat serios la efectele pirotehnice pe care au programat să le ofere generos ochiului telespectator şi plămânilor celor prezenţi. Pentru amatorii spectacolelor de sunet şi lumină de acest gen, se recomandă aşteptarea minutului de graţie al partidei, al 60-lea, când cică bate ceasul aniversar al Torcidei Split, numele sub se aduna piromanii pomeniţi mai sus.  

De partea cealaltă, au sosit veşti despre 10 suporteri dinamovişti care au fost opriţi la graniţa croată, grănicerii nu au putut fi convinşi că ceea ce se găsea în portbagajul fanilor, torţe, bâte, lanţuri, ar fi de fapt un arsenal "intelectual" care urmează să-şi aducă contribuţia la strângerea relaţiilor de prietenie între popoare...

Din extremul Caucaz, Rednic a declarat că va ţine pumnii echipei, impulsionaţi de gestul fostului antrenor, care a trecut la o repriză distanţă de visul lui Borcea: Champions League, cei care vor intra în teren ar trebui să-şi vadă de picioare: să nu tremure şi să alerge cel puţin la parametrii la care au făcut-o în meciul tur, mai ales că în planurile lui Andone nu ar trebui să joace defensiv, sau la mica ciupeală.

Confruntarea, care începe la ora 21:30, trecute fix, va benefica de arbitrajului, sperăm imparţial, al unei brigăzi din Portugalia, având la centru un arbitru al cărui nume se poate scrie uşor, dar naiba ştie cum s-o pronunţa: Carlos Xistra.
Fără să fie supuşi controlului cu etilotestul, precum cei  cei 250 de fani dinamovişti care vor fi pe stadion, ceilalţi  microbişti vor putea urmări meciul în direct pe DigiSport, sau pe jurnalul.ro, live video.
Sperăm să iasă aşa cum trebuie, cu masă, dans şi felicitări pentru noi.

×
Subiecte în articol: dinamo europa league