x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Corupţie la nivel înalt! Vezi câţi bani au primit cei trei oficiali FIFA acuzaţi!

Corupţie la nivel înalt! Vezi câţi bani au primit cei trei oficiali FIFA acuzaţi!

30 Noi 2010   •   13:50
Corupţie la nivel înalt! Vezi câţi bani au primit cei trei oficiali FIFA acuzaţi!

Cu trei zile înainte de desemnarea ţării-gazdă a Campionatelor Mondiale de fotbal din 2018 şi 2022, în cadrul emisiunii Panorama difuzată, luni, de postul de televiziune BBC, că trei membri ai Comitetului Executiv FIFA cu drept de vot au primit bani în schimbul unor avantaje extrem de profitabile în timpul turneelor finale.

Cei trei oficiali vizaţi sunt Ricardo Teixeira, membru al CEx FIFA şi preşedintele federaţiei braziliene, Issa Hayatou, boss-ul fotbalului african şi Nicolas Leoz, cel care conduce destinele fotbalului latino-american. Compania învinuită că a oferit aceşti bani este International Sports and Leisure (ISL), o societate de marketing care s-a bucurat de unele contracte lucrative pentru Cupa Mondială înainte de lichidarea sa în 2001. În perioada 1989-1999, cei trei s-au aflat pe şatele de plată ale ISL.

Jurnalistul Andrew Jennings, care anchetează de zece ani corupţia în cadrul FIFA, a obţinut documente confidenţiale privind sumele depuse de firma ISL. Acuzaţiile lui Jennings se bazează pe un document în care sunt detaliate 175 de plăţi ilegale, efectuate între 1989 şi 1999, care însumează 100 milioane de dolari! FIFA a oferit ISL contracte exclusive cu unele dintre cele mai mari companii din lume pentru diferite turnee ale Cupei Mondiale, firma respectivă primind milioane de dolari din drepturile de televizare pentru CM.

Andy Anson, care conduce candidatura engleză pentru CM 2018, a calificat drept "antipatriotică" decizia BBC de a programa documentarul cu trei zile înainte de votul de la Zurich, acuzând postul că încearcă să saboteze campania realizată de englezi.

Vezi filmul documentar difuzat de BBC

×