x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Cupa Mondială. Infantino apără planul său de mărire a numărului de participante

Cupa Mondială. Infantino apără planul său de mărire a numărului de participante

03 Noi 2016   •   20:13
Cupa Mondială. Infantino apără planul său de mărire a numărului de participante
Sursa foto: uefa.com

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a apărat, într-un interviu pentru Reuters, planul său de mărire a numărului de participante la Cupa Mondială, italo-elveţianul estimând că schimbarea este mai puţin brutală decât afirmă criticii săi şi ea ar face competiţia mai atrăgătoare pentru fani, televiziuni şi sponsori.

Infantino a confirmat luna trecută că este favorabil unei treceri la formatul actual de 32 de echipe la Cupa Mondială la unul lărgit de 48 de echipe, începând cu ediţia din 2026. El a indicat atunci că 16 naţionale ar fi eliminate după un singur meci.

Planul său a avut parte de critici aspre, ca acelea formulate de selecţionerul Germaniei, Joachim Loew.

Infantino a explicat pentru Reuters că el susţine introducerea unor play-off-uri înaintea turneului propriu-zis. El propune un turneu cu 32 de echipe, precedat de un tur eliminatoriu cu meciuri într-o singură manşă.

"De fapt, sunt 32 de echipe dar cu un play-off suplimentar unde poţi să aduci echipe din diferite confederaţii şi cele mai bune 32 să se califice în faza grupelor", a declarat Infantino.

Preliminariile un Mondial se încheie în luna noiembrie dinaintea desfăşurării turneului final, dar Infantino vrea ca visul calificării să continue până în luna iunie pentru alte 16 naţionale, faţă de sistemul acum în vigoare. Potrivit lui, fotbalul ar urma să fie "cu adevărat impulsionat" în aceste ţări, de la copiii legitimaţi la cluburi până la televiziuni şi sponsori.

Cele 16 câştigătoare ale play-off-urilor s-ar alătura altor 16 echipe, deja sigure de locul lor la turneul final graţie rezultatelor superioare din preliminarii. Competiţia s-ar desfăşura apoi la fel ca până acum, cu opt grupe a câte patru echipe.

Preşedintele FIFA a indicat că un sistem alternativ pentru Mondial ar putea fi introducerea unor play-off-uri intercontinentale în două manşe.

"E şi aceasta o opţiune, însă dacă organizezi un play-off în afara Cupei Mondiale, nu te-ai calificat cu adevărat la Mondial. Dacă te califici la Mondial, e un eveniment mult mai mare", a spus el.

Un play-off într-o singură manşă permite şi apariţia mai multor surprize. "Într-un singur meci orice se poate întâmpla", a spus italo-elveţianul.

Sursa: AGERPRES

×