x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international CFR Cluj și FCSB încep azi campania europeană în grupe. Ambele echipe sunt mai preocupate de sumele care vin de la UEFA decât de performanțe. Goana după bani

CFR Cluj și FCSB încep azi campania europeană în grupe. Ambele echipe sunt mai preocupate de sumele care vin de la UEFA decât de performanțe. Goana după bani

de Adi Munteanu    |    08 Sep 2022   •   07:40
CFR Cluj și FCSB încep azi campania europeană în grupe. Ambele echipe sunt mai preocupate de sumele care vin de la UEFA decât de performanțe. Goana după bani

Bani, bani și iar bani. Aceasta este singura miză declarată de reprezentantele Ligii 1 în cupele europene. CFR are de acoperit o gaură care se apropie de 22 de milioane de euro, iar Gigi Becali vrea să acopere investițiile din această primăvară, când a cheltuit peste 3 milioane de euro pentru transferul a doi jucători, David Miculescu și Andrea Compagno. Despre performanțe nu pomenește nimeni nimic. 

Echipele românești își încep, azi, campania europeană în deplasare.  CFR joacă cu FC Ballkani, campioana en titre în Kosovo. Calculele hârtiei dau clujenii mari favoriți, însă, tradițional, CFR-ul a avut mereu probleme cu echipele mici în meciurile internaționale. Diseară, elevii lui Dan Petrescu vor avea de înfruntat imensa ambiție a kosovarilor și a publicului vulcanic. Ca orice echipă ex-iugoslavă, Balkani joacă agresiv, în viteză și cu multă determinare, capitole la care CFR nu strălucește. Mai degrabă este pe dos, jucând la așteptare, vânând doar momentele în care să „ciupească” un contraatac sau o greșeală personală. Dan Petrescu, ca de obicei, a vorbit la superlativ de echipa adversă, că „este cel mai dificil meci din grupă”, că Ballkani este favorită diseară... etc. Păi dacă meciul cu Ballkani este greu, ce va mai spune despre disputele cu Slavia Praga și Sivasspor? Că nici nu mai este nevoie să se mai facă deplasarea la stadion? Acest stil al lui Dan Petrescu, de a exagera valoarea adversarului, a avut de multe ori efecte contrare, jucătorii parcă l-au crezut pe cuvânt și au comis rușinoasa eliminare din preliminariile Ligii Campionilor cu Pyunik Erevan. 

Cu Petrila la export

Totuși, campioana României ar trebui să se impună diseară la Pristina. Pe lângă prima pentru accederea în grupe, de 2.940.000 de euro, fiecare victorie mai aduce 500.000 de euro. Iar dacă nu câștigi cu Ballkani ce speranțe să mai ai cu Slavia Praga și Sivasspor? În ceea ce privește alcătuirea echipei, Dan Petrescu va trebui să-l pună serios la treabă pe tânărul Petrila, tânărul atacant fiind singura marfă de export a CFR-ului. O evoluție bună ar trezi interesul unor echipe din campionate mai puternice care să dea pe el câteva milioane de euro. Din păcate pentru „bursuc”, el nu se va putea baza pe fundașul dreapta Cristi Manea, accidentat. În ceea ce privește atacul, greul va cădea tot pe veteranul Deac. Vizavi de atacanți, este de neînțeles renunțarea la Jefte după doar 7 meciuri. 

Concluzionând, CFR Cluj pare candidată la locul 3 în grupă, după Slavia și Sivasspor.

FCSB așteaptă un miracol

Sarcină grea pentru FCSB la Londra. Unii spun chiar imposibilă. Partida West Ham - FCSB este dată de casele de pariuri cu un singur câștigător, pe „ciocănari”. Singurul semn de întrebare este doar la diferența de scor. Și suporterii FCSB-ului speră „să nu luăm multe”, chiar dacă londonezii au început anevoios Premiere League, patru înfrângeri, un egal și o victorie. Dar la fel a început și FCSB-ul actualul sezon al Ligii 1, având doar o victorie, un extrem de chinuit 3-2 cu Chindia Târgoviște. Iar West Ham nu se aseamănă deloc cu Chindia.

Dacă nici acum nu confirmă Tavi Popescu, atunci când?

„Marea speranță”, „marele talent” Octavian Popescu a jucat modest în ultima vreme și se tot așteaptă o „explozie” a lui. Care tot se lasă așteptată. Gigi Becali încă îl consideră mina de aur a echipei, pe care vrea în continuate să-l vândă cu zeci de milioane de euro. Până acum n-a confirmat, ba mai mult, jocul lui este tot mai slab de la meci la meci, chiar dacă i s-a dat în unele meciuri și banderola de căpitan al echipei. Tot într-o formă oscilantă este și omul de bază, Darius Olaru. În meciurile de până acum, când a mers Olaru, a mers și echipa, iar când Olaru n-a mai dus echipa în spate, echipa nu a jucat nimic. Se pare că responsabilitatea cu care a fost învestit, de conducător de joc, este prea mult pentru el. 

Ce poate face Compagno?

Este de urmărit prestația de diseară a nou-venitului Compagno. Pentru mulți specialiști, italianul n-ar avea ce să caute în lotul echipei, FCSB neavând un joc bazat pe un vârf de atac autentic. Este adevărat că Compagno este luptător, face ambele faze ale jocului, recuperează mingi la mijlocul terenului, însă în atac este dificil de pus în valoare, iar cu o echipă britanică este cu atât mai dificil. Să centrezi într-una în careu? Ce șanse poate avea el în fața fundașilor lui West Ham? Care fundași, Thilo Kehrer și Ogbonna, sunt obișnuiți cu ploaia de centrări. 

Un „11” probabil ar fi acesta: Târnovanu - Boboc, Dawa, Tamm, Radunovic - Olaru, Edjouma - Cordea, Oct. Popescu, Coman - Compagno. Ar mai fi variante cu Dulca și Oaidă la mijloc și cu  Miculescu în locul lui Cordea ca extremă dreapta.

Celelalte echipe din grupă sunt Anderlecht (locul 8 în Belgia) și Silkeborg (locul 4 în Danemarca).

Nu cred că Andrea Compagno se va impune. Jocul echipei nu e făcut pentru un număr 9, un vârf de careu. El poate ajuta echipa, dar are nevoie de mingi și nu știu dacă le va primi. Chiar am urmărit primul său joc, eram foarte curios înainte de partidă câte centrări bune va primi, cât va fi jucat.

Helmut Duckadam

Cu ocazia asta o să vedem și noi care e diferența uriașă dintre fotbalul românesc și cel din Premier League. La FCSB, mijlocașii sunt vinovați. Nimeni nu face pressing sau marcaj cum trebuie. Nu mai sunt mijlocași ca Bourceanu și Pintilii. În ceea ce-l privește pe Compagno, ăsta nici nu o să atingă mingea. Nu avem nicio șansă cu West Ham. Să vedem câte luăm.

Dumitru Dragomir

×