x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Maroc și Croația, singurele neînvinse în Qatar. Posibil duel-șoc Messi-Mbappe în finală

Maroc și Croația, singurele neînvinse în Qatar. Posibil duel-șoc Messi-Mbappe în finală

de Adi Munteanu    |    12 Dec 2022   •   07:10
Maroc și Croația, singurele neînvinse în Qatar. Posibil duel-șoc Messi-Mbappe în finală
Sursa foto: Hepta

„Gata cu glumele, gata cu surprizele. Mondialul pentru noi abia acum începe”, declara senin Tite, antrenorul Braziliei după faza grupelor. Și părea că are dreptate, iar Brazilia se îndrepta spre o semifinală de vis cu Argentina. Au zburdat în optimi cu Coreea de Sud, 4-1, în care s-au străduit doar o repriză, lăsând impresia că își conservă forțele pentru sferturi, unde urmau să joace cu Croația, „victimă sigură”, credeau ei. Doar că s-au culcat pe-o ureche și au pățit-o.

Tot așa era să o pățească și Argentina la 2-0 cu Olanda și a fost și ea aproape de eliminare. Iar când toată lumea se aștepta la o semifinală Franța-Portugalia, apare Marocul și strică retragerea lui Ronaldo, învingând Portugalia în 90 de minute și făcându-l pe CR 7 să părăsească în grabă terenul, în lacrimi, fără să-și mai ia adio de la suporterii portughezi, care l-au cerut insistent pe teren.

Nu paria nimeni pe Maroc să treacă de grupe, nici măcar marocanii. Desigur, toată lumea speră, că de aia participi la un turneu final de Campionat Mondial. Dar de aici până să ajungi în semifinală învingând Belgia, Spania și Portugalia îți trebuie o imaginație bogată. Și totuși, Maroc a stricat toate pariurile celor care voiau o semifinală de vis între Franța și Portugalia, mai exact un duel Mbappe-Ronaldo. Africanii au jucat însă cu o ambiție formidabilă, i-au învins pe lusitani și au stabilit și un record absolut cu care au făcut fericite două mari mase de oameni, prima țară africană în semifinale, dar și prima țară din lumea arabă ajunsă în penultimul act. Entuziasmul suporterilor este atât de mare încât au  spus: „Mai avem să învingem Gibraltar și Andorra și cucerim întreaga Peninsulă Iberică!”.

Semifinala este infinit mai grea, Franța trage să-și apere titlul mondial cucerit în 2018 la CM din Rusia. Totuși, Marocul este o țară magrebiană, cunoscătoare a fotbalului francez, cu mulți jucători la cluburile din Ligue 1, plus la alte cluburi mari precum PSG (Hakimi), Chelsea (Ziyech) și Bayern München (Mazraoui).

Luka Modrić poate anula o finală Messi-Mbappe

Pornită fără mari așteptări, Croația a avansat greoi spre semifinale, având până acum o singură victorie și patru meciuri egale. În ultimele două, optimi și sferturi, a trecut doar la loviturile de departajare. Dar echipa lui Modrić pare capabilă să treacă de Argentina și să ajungă în finală, unde, de data asta, ar putea răzbuna finala pierdută la Moscova, cu aceeași Franța.

Lacrimile lui Ronaldo

În amurgul carierei sale, un titlu de campion mondial ar fi fost încoronarea absolută pentru Cristiano Ronaldo. Nu a fost să fie nici de data asta și, mai mult, a rămas fără gol marcat în fazele eliminatorii la un turneu final. Totuși, a stabilit două recorduri: este singurul marcator la cinci turnee finale și recordul de 196 de selecții în tricoul Portugaliei, egalându-l pe internaționalul kuweitian Al-Mutawa Bader, dar astea sunt doar mici consolări după înfrângerea amară.

 

Cel mai înfocat suporter al Croației, modelul Ivana Knoll, a făcut furori cu ținutele ei, iritându-i însă pe oficialii qatarezi

 

Didier Deschamps și Kylian Mbappé, artizanii parcursului Franței la turneul final, speră să-și apere titlul mondial cucerit în Rusia, în 2018

×