x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Miercuri se încheie faza grupelor la EURO. Urmează meciurile eliminatorii. Favoritele par că așteaptă optimile, ca să se întrebuințeze serios

Miercuri se încheie faza grupelor la EURO. Urmează meciurile eliminatorii. Favoritele par că așteaptă optimile, ca să se întrebuințeze serios

de Adi Munteanu    |    25 Iun 2024   •   06:00
Miercuri se încheie faza grupelor la EURO. Urmează meciurile eliminatorii. Favoritele par că așteaptă optimile, ca să se întrebuințeze serios

Cu excepția Spaniei, celelalte favorite la câștigarea titlului european au jucat economicos, în general chiar desconsiderând și adversarii, și competiția. De altfel, meciurile Franței, Olandei, Italiei sau Portugaliei au fost cele mai plictisitoare de la acest  EURO. Doar Belgia s-a trezit din letargie chiar în meciul cu România, după ce s-a făcut de râs în prima partidă, pierzând cu Slovacia și fiind în pericol să plece acasă chiar din faza grupelor.

 Au fost mari așteptări la startul EURO. „Este organizat în Germania, terenurile vor fi impecabile, stadioane mari, public entuziast” erau ingrediente perfecte ca și pe teren să fie spectacol. Însă tocmai de la cei de la care se așteptau cele mai frumoase meciuri, exact de la ei a lipsit spectacolul. De partea cealaltă, în cele mai spectaculoase meciuri protagoniștii au fost Georgia, Albania, Slovenia, echipe fără pretenții nici măcar la ieșirea din faza grupelor, nicidecum la titlu. Dar și-au văzut de treabă și au bucurat publicul.

„Ce echipă e asta a Italiei?”

Campioana europeană en-titre, Italia, pare într-o formă extrem de slabă. Nici lotul nu pare de cinci stele. De altfel, presa de sport din peninsulă caracteriza echipa deplasată în Germania fiind „cea mai slabă din istorie”. Niciun fotbalist actual nu se poate apropia de jucătorii pe care-i avea Italia odată. „Nu există niciun Maldini, un Costacurta, un Inzaghi, un Ambrosini sau un Pirlo, ca să nu mai vorbim de Baggio sau Totti. Nu avem pe nimeni nici 20% din valoarea acelor mari jucători”, se plâng italienii. Totuși, nu trebuie să uităm cât la de speculativi pot fi, mai mereu s-au calificat cu noroc, cu jocul rezultatelor, mai un golaveraj... Însă în meciul cu Spania, Italia a arătat îngrozitor. Un singur șut pe poartă, față de opt ale ibericilor. Spre deosebire de Italia, Spania a jucat. Cu trei motoare tinere, Nico Williams, Lamine Yamal și Pedri, spaniolii au respectat din plin fotbalul, făcând în multe momente spectacol.

Franța, ineficientă cu Mbappe, joc urât fără Mbappe

Suporterii francezi se întreabă ce se întâmplă cu naționala lor. În condițiile în care Didier Deschamps ar putea alcătui 3-4 loturi extrem de valoroase, totuși echipa nu joacă la nivelul așteptărilor. Este adevărat că acum jucătorii sunt împrăștiați pe la mai toate echipele mari din Europa, că fiecare joacă la club cu alți coechipieri, alt stil, alte filosofii de joc. În plus, toți au avut un sezon extrem de încărcat. Totuși, valoarea jucătorilor cere spectacol. Cu atâția golgheteri și atacanți extrem de valoroși, ca Mbappe, Griezmann, Thuram sau Dembele, Franța a înscris un singur gol până acum la EURO, dar și acela a fost un autogol stupid al austriacului Wober. Doar Mbappe a mai animat cât de cât atacul francezilor. Mbappe s-a accidentat pe finalul partidei cu Austria și a lipsit în meciul următor, cu Olanda, poate cel mai urât de la EURO, iar scorul 0-0 poate fi interpretat și „nimic la nimic”. 

Nici Anglia nu a rupt gura târgului

Tot economicos a jucat și Anglia. Cu toată inflația de vedete, cu toate pretențiile, tot nu s-a văzut mult fotbal. Jude Bellingham a părut epuizat după sezonul la Real Madrid. A avut doar o sclipire în primul meci, cu Serbia. Și cam atât. Harry Kane a fost, la rândul lui, aproape absent pe teren, nefiind deloc căutat de coechipieri, singurele momente în care vârful lui Bayern a apărut în joc au fost când a coborât el la mijlocul terenului să-și ia singur baloane. Chiar și la golul marcat de Kane cu Danemarca mingea i-a venit dintr-o deviere norocoasă, de la un adversar. 

Germania a încheiat bine, dar gâfâind, socotelile

Germania, țara-gazdă, a fost mai serioasă și a reușit să nu-și dezamăgească publicul. Doar la ultimul meci, cu Elveția, a părut obosită, însă a avut în față o echipă ambițioasă și dornică să câștige grupa. Iar elvețienii au fost la câteva zeci de secunde chiar să reușească acest lucru, fiind egalați de nemți abia în minutul 92, după ce au condus cu 1-0 timp de o oră și păreau că pot ține rezultatul, chiar dacă mai jucau ore bune. A venit însă egalarea imprevizibilului Fullkrug, în prelungiri. Astfel, Germania a câștigat grupa, iar Elveția a terminat pe 2, cu 5 puncte. Ungaria s-a clasat pe 3, cu 3 puncte și golaveraj -3 și așteaptă rezultatele din celelalte grupe, ca să vadă dacă vor fi două echipe cu golaveraj mai slab. Ultima clasată în grupă, Scoția, și-a „respectat” tradiția, nereușind să depășească faza grupelor.

„Mareea galbenă” a suporterilor români va invada mâine și stadionul din Frankfurt, la meciul decisiv cu Slovacia

×
Subiecte în articol: meciuri grupe optimi