Patru arbitri de forbal chinezi, intre care si Lu Jun, cel mai apreciat arbitru chinez, denumit si “Golden Whistle', au fost condamnati de un Tribunalul din Dandong sa execute pedepse cu inchisoarea, de la trei ani si jumatate pana la sapte ani, pentru aranjarea unor rezultate, informeaza agentia oficiala de presa chineza, Xinhua.
Reputatul arbitru Lu Jun, care a oficiat in 2002 la Campionatul Mondial de Fotbal din Coreea de Sud – Japonia si la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000, a fost condamnat la cinci ani si jumatate de inchisoare sub acuzatia de luare de mita in valoare de 810 mii yuani (aproximativ 129 mii USD). Pentru aceasta suma, Lu a aranjat sapte meciuri in beneficiul a patru cluburi de fotbal. Lu a pierdut de asemenea bunurilor personale in valoare de 100 mii yuani (aproximativ 16 mii USD) confiscate de autoritati.
Alti trei arbitri - Huang Junjie, Zhou Weixin si Wan Daxue - au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre trei ani si jumatate si sapte ani, pentru trucarea unor partide internationale oficiale sau amicale intre cluburi. Sumele totale imputate arbitrilor si valoarea bunurilor confiscate de autoritati se ridica la cateva milioade USD.
Presa chineza consemneaza ca, in perioada urmatoare, sunt asteptate sentintele in cazul a doi “pesti mari': Nan Yong, vicepresedinte al Comitetului de Arbitri si succesorului sau, Xie Yalong, implicati de asemenea in aranjarea partidelor.
Alaturi de arbitrii, instantele din China au condamnat si manageri ai cluburilor de fotbal, condamnarile pentru dare de mita fiind si de sase ani si jumatate, in unele cazuri.
Actiunile anticoruptie din fotbalul chinez au fost demarate in anul 2009. cand a fost infiintata o comisie interministeriala. Mai mult, dincolo de modificarile aduse sistemelor de control si regulamentelor disciplinare, a fost schimbat pe langa personalul Comitetului de Arbitri si mecanismul de luare a deciziilor si controlul financiar.
Citește pe Antena3.ro