Sute de fotbalişti străini au evoluat în Premier League de la crearea sa, în 1992. Unii dintre aceştia şi-au adus o importantă contribuţie pentru ca prima ligă a Angliei să devină unul dintre cele mai puternice campionate din lume. Alţii, însă, nu s-au ridicat deloc la nivelul aşteptărilor şi, mai ales, a banilor plătiţi pentru transferul lor. În cele ce urmează vă vom prezenta cele mai mari ţepe din istoria Premier League, printre fotbaliştii care au dezamăgit crunt în Insulă numărându-se şi Florin Răducioiu.
FLORIN RĂDUCIOIU
A fost transferat pentru 2,4 milioane de lire sterline la West Ham United, unde a evoluat doar 11 meciuri în sezonul 1996/1997 şi a marcat două goluri. Răducioiu s-a făcut "celebru" în Anglia după ce a ratat autocarul echipei sale care urma să facă deplasarea la Manchester pentru un meci cu United. Înfuriat la culme, antrenorul Harry Redknapp l-a sunat pe telefonul mobil, iar Răducioiu i-a răspuns senin: "Harry, sunt la cumpărături cu soţia mea la Harvey Nichols!". Atacantul român nu a fost iertat pentru acest episod şi a fost vândut peste numai şase luni pentru 600.000 de lire la VfB Stuttgart. Răducioiu a fost plasat pe locul 14 într-un clasament al celor mai slabi jucători care au activat vreodată în Premier League.
BOSKO BALABAN
Atacantul croat a costat-o pe Aston Villa 6,4 milioane de lire sterline în 2001, însă nu a jucat nici un meci în trei ani! A fost dat afară de gruparea din Birmingham în 2004, care i-a plătit un milion de lire sterline daune. Cu toate acestea, Balaban are la activ peste 160 de goluri la echipele unde a mai jucat şi a bifat 10 goluri în 35 de selecţii pentru naţionala Croaţiei. În prezent este legitimat la formaţia greacă Panionis.
ANDREA SILENZI
Vârful de atac italian, care are în palmares o prezenţă în tricoul "squadrei azzurra", a marcat multe goluri la formaţiile la care a evoluat... mai puţin la Nottingham Forest, unde a devenit primul italian din istoria clubului englez. Degeaba...
TOMAS BROLIN
Suedezul cu o mare reputaţie şi cu o şi mai mare burtică... A semnat pentru Leeds pentru 4,5 milioane de lire sterline, însă nu a mai fost capabil să repete evoluţiile fenomenale de la echipa naţională şi a marcat doar patru goluri pe Elland Road. Oricum, o performanţă superioară celei obţinută în tricoul lui Crystal Palace unde, în 13 jocuri, n-a punctat niciodată. S-a retras din activitate la 28 de ani... din fericire!
HELDER POSTIGA
Letal împotriva Angliei, fără strălucire la Tottenham Hotspur, pentru care a marcat doar un gol în 19 apariţii în Premier League, după transferul de la FC Porto pentru 6,25 milioane de lire sterline. Atacantul portughez a fost vândut la scurtă vreme înapoi portughezilor.
KAREL POBORSKY
Recordmanul de selecţii al Cehiei cu 118 prezenţe în tricoul naţionalei ţării sale, cu care a devenit vicecampion european în 1996. Poborsky a rămas cunoscut pe Old Trafford pentru coafura sa urâtă şi pentru că a fost cea mai slabă aripă de la Ralph Milne. Insuccesul său la Manchester United l-a ajutat pe Ryan Giggs să-şi prelungească cariera pentru că oficialii "diavolilor" nu au mai transferat de atunci nici un jucător pe acest post.
STEVE MARLET
Francezul i-a costat pe cei de la Fulham 11,5 milioane de lire sterline, însă nu a reuşit să se adapteze la formaţia londoneză, fiind împrumutat pentru 18 luni la Olympique Marseille. O cheltuială mult prea mare pentru un fotbalist care a marcat doar 11 goluri în 54 de partide jucate în prima ligă engleză.
ANDY VAN DER MEYDE
A făcut istorie pentru Ajax Amsterdam alături de Van der Vaart, Ibrahimovic, Sneijder, Pienaar şi de românul Cristi Chivu. Dar, după două sezoane slabe la Internazionale Milano, cariera lui a cunoscut un uriaş declin odată cu transferul la Everton, pentru care a jucat de 20 de ori fără a înscrie vreun gol. Apoi, un an a stat pe tuşă, a fost amendat cu 50.000 de lire sterline pentru încălcarea regulamentului de disciplină al clubului, iar în 2009 a fost concediat.
MARCELINO ELENA SIERRA
Fundaşul central spaniol a fost transferat de la Mallorca la Newcastle în 1999 pentru 6,7 milioane de lire sterline. A jucat doar 17 meciuri în cei patru ani petrecuţi pe St. James' Park, iar mai apoi, din cauza accidentărilor, a evoluat mai mult la echipa a doua a clubului. De altfel, Marcelino ocupă locul al doilea într-un top al celor mai slabi fotbalişti care au evoluat vreodată în Premier League.