x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Retrospectivă 2018. Cupa Mondială de fotbal din Rusia, o reușită. Franța, campioană mondială din nou

Retrospectivă 2018. Cupa Mondială de fotbal din Rusia, o reușită. Franța, campioană mondială din nou

28 Dec 2018   •   21:00
Retrospectivă 2018. Cupa Mondială de fotbal din Rusia, o reușită. Franța, campioană mondială din nou

 Ediţia a 21-a a Cupei Mondiale de fotbal, găzduită de Rusia între 14 iunie şi 15 iulie, s-a încheiat cu victoria finală a echipei Franţei, o selecţionată pragmatică devenită campioana lumii pentru a doua oară la distanţă de 20 de ani.

În ciuda temerilor, turneul final din Rusia a fost unul bun, interesant, bine organizat, fără probleme deosebite, super-puterile Germania (campioana en titre), Argentina şi Brazilia dezamăgind, în timp ce revelaţia a fost echipa Croaţiei.

''Les Bleus'' au demarat destul de greu, dar genialul selecţioner Didier Deschamps, campion mondial cu Franţa în 1998 în Hexagon şi campion european în 2000, ambele titluri în calitate de căpitan, a găsit formula ideală pentru a-şi conduce echipa la victorie, ajutat din plin de atacanţii Griezmann şi Mbappe, de mijlocaşii Kante şi Pogba sau de fundaşii Pavard, Varane, Umtiti şi Lucas Hernandez.

Francezii au câştigat în grupă cu Australia (2-1) şi Peru (1-0), făcând o remiză ''de salon'' cu Danemarca (0-0), rezultat care a calificat ambele echipe. În optimi, Franţa a făcut un meci de senzaţie contra Argentinei, reuşind să câştige cu 4-3, după ce a fost condusă cu 2-1. În sferturi nu a lăsat nicio şansă Uruguayului (2-0), iar în semifinale a întrecut Belgia cu 1-0.

''Les Bleus'' au învins în finală echipa Croaţiei cu 4-2, profitând şi de faptul că ''Vatreni'' veneau după trei meciuri consecutive cu prelungiri şi au clacat fizic. Belgia, una dintre cele mai talentate echipe, şi creditată cu şanse considerabile la cucerirea trofeului, s-a mulţumit doar cu medaliile de bronz,
după 2-0 cu Anglia, altă echipă revelaţie, în finala mică.

Kylian Mbappe, la vârsta de 19 ani şi 207 zile, a devenit al doilea cel mai tânăr marcator într-o finală de Cupă Mondială, după Pele, care a marcat o dublă în finala cu Suedia, din 1958, la doar 17 ani.

Franţa, cu o medie de vârstă de 26 ani şi 10 zile la startul competiţiei (14 iunie), a fost cea mai tânără campioană mondială de la Brazilia 1970, sud-americanii având atunci o medie de 25 de ani şi 5 zile.

Echipa Franţei a primit din partea FIFA suma de 32,5 milioane de euro pentru câştigarea Cupei Mondiale din Rusia, finalista Croaţia a fost recompensată cu suma de 23,9 milioane de euro, în timp ce Belgia s-a ales cu 20,5 milioane de euro.

Căpitanul echipei Croaţiei, mijlocaşul Luka Modric (Real Madrid), a fost desemnat cel mai bun jucător al Cupei Mondiale. Modric a primit ''Balonul de Aur'', succedându-i în palmares argentinianului Leo Messi, şi el finalist în 2014, în Brazilia. Belgianul Eden Hazard a primit ''Balonul de Argint'', în timp ce ''Balonul de Bronz'' a revenit atacantului francez Antoine Griezmann.

Atacantul francez Kylian Mbappe (PSG), autorul unui gol în finală, a fost desemnat cel mai bun tânăr fotbalist de la CM 2018.

Belgianul Thibaut Courtois a fost ales cel mai bun portar al competiţiei.

Titlul de golgheter al competiţiei (Gheata de Aur) a fost adjudecat de atacantul englez Harry Kane, cu 6 goluri marcate, ''Gheata de Argint'' i-a fost
decernată lui Griezmann, cu patru goluri şi două pase decisive, iar ''Gheata de Bronz'' i-a revenit belgianului Romelu Lukaku, autor a patru goluri şi cu o pasă decisivă.

Trofeul Fair Play a fost acordat echipei Spaniei.

Partidele de la CM 2018 au avut loc pe 12 stadioane din 11 oraşe din Rusia: Lujniki şi Otkrîtie (Spartak) din Moscova, Ekaterinburg Arena, Arena Baltika din Kaliningrad, Volgograd Arena, Stadionul Fişt din Soci, Kazan Arena, Nijnîi Novgorod din Nijnîi Novgorod, Samara Arena, Rostov Arena, Sankt Petersburg Stadium din Sankt Petersburg şi Mordovia Arena din Saransk. Mascota Cupei Mondiale de fotbal 2018 a fost un lup numit Zabivaka.

Pentru prima oară la un turneu final al Cupei Mondiale s-a utilizat sistemul de asistenţă video în arbitraj (VAR), folosit doar în patru cazuri: validarea sau nevalidarea unui gol, atribuirea sau nu a unui cartonaş roşu, analizarea unei acţiuni în urma căreia putea fi dictat un penalty şi corectarea unei erori de identificare a unui jucător sancţionat.
AGERPRES

×