x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Să cânte vuvuzelele

Să cânte vuvuzelele

de Delia Gomoescu    |    11 Iun 2010   •   00:00
Să cânte vuvuzelele
Sursa foto: /Reuters

Africa de Sud este gata să dea startul Cupei Mondiale. Primul act al ceremoniei de deschidere a avut loc aseară pe Stadionul Orlando din centrul oraşului Soweto. Concertul a avut-o drept cap de afiş pe vedeta columbiană Shakira, interpreta imnului oficial al competiţiei, "Waka Waka", alături de trupa sud-africană Freshlyground. Printre invitaţi s-au mai numărat Black Eyed Peas, Juanes, Alicia Keys şi John Legend, dar şi vedete africane precum Angelique Kidjo din Benin, duo-ul Amadou&Mariam din Mali sau Gospel Choir din Soweto.

Astăzi, meciul de deschidere dintre reprezentativele Africii de Sud şi Mexic, programat la ora 17:00, pe Arena Soccer City, va fi precedat de un spectacol, despre care FIFA nu a dezvăluit însă prea multe detalii. Tot ceea ce se ştie este că show-ul va fi asigurat de 2.000 de artişti şi va fi condus de muzicianul Lebo M, producător al comediei muzicale de succes "Regele Leu". La ceremonie va participa şi fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, chiar dacă numai pentru câteva minute. "Trebuie să fim conştienţi că Nelson Mandela are 92 de ani. Indiferent dacă va sta cinci minute sau până la finalul meciului de deschidere, noi vom fi fericiţi să-l vedem", a spus preşedintele executiv al Comitetului de Organizare, Danny Jordaan.

Problemele nu i-au ocolit însă pe organizatori. Guvernul sud-african a invitat atât de multe personalităţi la ceremonia de deschidere, încât perimetrul de 120 de locuri VIP de pe Stadionul Soccer City din Johannesburg este prea mic pentru numărul de persoane aşteptate. Numai numărul şefilor de stat africani invitaţi de preşedintele Jacob Zuma se ridică la 52. O invitaţie a primit şi liderul Sudanului, Omar al Bashir, care, dacă va participa la ceremonie, va fi arestat conform mandatului emis pe numele său de Curtea Internaţională pentru crime de război din Darfur. De asemenea, sunt aşteptaţi la eveniment liderul libanez Muammar Gaddafi, dar şi vicepreşedintele american Joe Biden.


Jafuri pe bandă rulantă la Johannesburg
După ce ziariştii de la Marca şi O'Jogo au fost prădaţi luni, patru jurnalişti chinezi de la o publicaţie din Anhui au fost, marţi, victime ale unui jaf armat, tot la Johannesburg. Hoţii le-au furat banii şi un aparat de fotografiat, informează AFP. Atacatorii au oprit maşina cu care ziariştii se întorceau de la un interviu. Consulul chinez la Johannesburg, Fang Li, le-a recomandat jurnaliştilor şi eventualilor turişti din ţara sa să nu atragă atenţia, să nu afişeze obiecte de valoare şi să nu utilizeze sume mari de bani lichizi. Ieri, atacatorii şi-au mutat atenţia şi asupra jucătorilor de la turneul final. Victime au căzut stelistul Kapetanos şi ceilalţi greci. În timp ce se antrenau, elenilor li s-au sustras din hotel obiecte în valoare de circa 3.000 de euro.


Bafana deschide balul
Ora 17:00 în România. Stadionul Soccer City din Johannesburg. Africa de Sud şi Mexic. Grupa A. Steven Pienaar contra Rafa Marquez. Carlos Vela contra Aaron Mokoena. În direct pe TVR 1. Acestea sunt coordonatele meciului de deschidere a Cupei Mondiale. Se va termina remiză, conform tradiţiei ultimelor competiţii? De văzut. În ciuda stilului mai degrabă prudent abordat la Cupa Confederaţiilor, antrenorul brazilian Carlos Alberto Pareira va alinia o formulă ofensivă, cu un trio ofensiv, avându-l ca vârf de lance pe golgeterul de la Twente, Bernard Parker. Primul "11" al Africii de Sud ar putea arăta astfel: Khune - Gaxa, Mokoena, Khumalo, Masilela - Dikgacoi, Letsholonyane, Tshabalala - Pienaar, Parker, Modise. De partea cealaltă, mexicanii lui Javier Aguirre, una dintre echipele cu cel mai bun joc de pase, ar putea folosi aceeaşi formulă cu care au îngenuncheat deţinătoarea trofeului, Italia, într-un meci amical desfăşurat săptămâna trecută la Bruxelles. Mexicul ar putea apărea cu: Ochoa - Efrain Juarez, Marquez, Osorio, Salcido - Dos Santos, Torrado, Israel Castro, Guardado - Javi Hernandez, Vela. (Mihai Igiroşanu)

Franţa - Uruguay
De la ora 21:30, pe Cape Town Stadium, la fluierul japonezului Nishimura Yuichi, al doilea meci al zilei le va opune pe Franţa şi Uruguay. Franţa va începe, probabil, cu Lloris - Sagna, Gallas, Abidal, Evra - Gourcuff, Toulalan, Malouda - Govou, Anelka, Ribéry. De partea cealaltă, Uruguay ar putea miza pe următorul "11": Muslera - Fucile, Godin, Lugano, Scotti - Lodeiro, Eguren, Maxi Pereira, A. Pereira - Forlan, Luis Suarez. (Mihai Igiroşanu)

×
Subiecte în articol: sport