x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Spectacolul suprem

Spectacolul suprem

de Delia Gomoescu    |    29 Noi 2010   •   16:36
Spectacolul suprem
Sursa foto: /Reuters

I se spune “El Clasico sau “meciul meciurilor”. Nici un alt derby de pe Planetă nu atrage ca un magnet privirile tuturor precum Barcelona – Real Madrid. Două dintre cele mai puternice cluburi şi, fără îndoială, cei mai buni doi jucători ai momentului. Nu este o confruntare importantă pentru titlu, mai sunt multe etape până la final, ci mult mai mult: istorie, tradiţie, orgolii şi mai ales supremaţia în faţa întregii lumi. Niciodată Barca şi Real nu au ajuns în ziua marii înfruntări atât de puternice. Niciodată nu au avut stiluri atât de diferite, antrenori atât de diferiţi în modul de a înţelege fotbalul.

Messi vs Ronaldo
Pe teren, Barcelona – Real este sinonim cu duelul dintre Messi şi Ronaldo. Ultimii doi câştigători ai Balonului de Aur se vor afla din nou faţă în faţă. Vedeta argentiniană nu a marcat niciodată un gol în faţa unei echipe antrenate de Jose Mourinho, însă adoră să înscrie contra Realului: şapte goluri în opt meciuri. |n schimb, Cristiano Ronaldo nu a marcat niciodată împotriva Barcelonei, nici când juca la Manchester United, nici la Real.

Autor a 26 de goluri în primul său sezon la Real, Cristiano Ronaldo a marcat deja de 14  ori în doar 12 meciuri de campionat. Messi, care a bifat săptămâna trecută golul cu numărul 150 pentru Barcelona, este doar cu un pas urma portughezului. De altfel, cei doi sunt cotaţi ca şi favoriţi să înscrie în seara aceasta. De exemplu, la PublicBet,  pentru marcarea unui gol, Messi are cotă de 1,9, iar Cristiano Ronaldo de 2,1.  Că nu vor reuşi să înscrie, cotele sunt următoarele: Messi – 1,8; Ronaldo – 1,6.

Argentinianul are o serie de zece meciuri consecutive în toate competiţiile în care a marcat cel puţin o dată. Deocamdată, singurul care a găsit un mod eficient de a-l opri pe micul vrăjitor de la Barcelona a fost însuşi Jose Mourinho. Leo nu a reuşit niciodată să marcheze împotriva unei echipe pregătite de tehnicianul portughez, în şapte meciuri de Liga Campionilor, patru cu Chelsea şi trei cu Inter Milano. De cealaltă parte, în cinci meciuri, Cristiano Ronaldo nu a reuşit să înscrie în poarta Barcelonei, nici măcar din penalty.

Guardiola vs Mourinho
Două stiluri diferite, două maniere diferite de a înţelege fotbalul. Mai mult ca niciodată, Barcelona – Real este şi duelul antrenorilor.

Discretul Pep Guardiola este talismanul catalanilor. Nu a pierdut niciodată un „clasico” acasă pe Camp Nou, nici ca antrenor, nici ca jucător. Ca fotbalist, la singurele două victorii ale Realului în fieful catalanilor, Pep nu a evoluat. Deţine un record de neegalat: este primul antrenor din istoria Barcelonei care a reuşit să învingă Realul de patru ori consecutiv în meciuri oficiale.

Explozivul Jose Mourinho are un bilanţ negativ contra Barcelonei (trei victorii, trei egaluri, patru înfrângeri) şi nu a câştigat niciodată pe Camp Nou ca antrenor al echipei vizitatoare. |n ciuda statisticii nefavorabile, Mou a eliminat de două ori Barca din Liga Campionilor.

Real, fără Higuain
Argentinianul Gonzalo Higuain nu va juca pentru Real în confruntarea cu Barcelona din această seară din cauza unor dureri musculare. Din acelaşi motiv, atacantul madrilen a pierdut partida cu Ajax Amsterdam din Liga Campionilor. Fotbalistul a fost supus unor teste medicale în cursul dimineţii, iar verdictul a fost clar: nu este apt de joc. În locul său, Jose Mourinho îl va titulariza pe francezul Karim Benzema.

Echipele probabile

Barcelona: Valdes – Alves, Pique, Puyol, Abidal – Xavi, Busquets, Iniesta – Pedro, Messi, Villa

Real Madrid: Iker Casillas - Sergio Ramos, Pepe, Carvalho, Marcelo – Khedira, Xabi Alonso, Cristiano Ronaldo, Ozil – Di Maria, Benzema

Cifrele derby-ului
În acest sezon, „el clasico" le regăseşte pe cele două combatante pe primele două poziţii în clasament. După 12 etape, Realul este lider neînvins în Primera Division cu zece victorii şi două egaluri, şi un total de 32 de puncte. Barcelona are tot zece succese, însă a suferit şi o înfrângere şi se află la numai un punct în spatele marii rivale de astăzi. Jurnaliştii de la cotidianul AS au dezvăluit cele mai importante numere care au marcat istoria mega-confruntarii din această seară.

208 CLASICOS. Barcelona şi Real Madrid s-au confruntat de 208 ori în meciuri oficiale. Bilanţul este favorabil madrilenilor, cu 85 de victorii, faţă de cele 81 ale formaţiei blaugrana. Cele două mari rivale s-au întâlnit şi în 31 de partide amicale, însă aici cifrele aparţin Barcelonei, care are 16 victorii, iar Realul doar şase.

ANIVERSARE PERICULOASĂ. Barcelona s-a înfiinţat la 29 noiembrie 1899, deci astăzi împlineşte 111 ani. De două ori au jucat catalanii la această dată contra Realului, iar rezultatele au fost diferite: o înfrângere (0-2 în 1959) şi o victorie (1-0 în 2009). În general, formaţiei blaugrana nu-i prieşte să joace în campionat de ziua ei. Din 11 jocuri precedente disputate la 29 noiembrie, Barca a câştigat cinci, a pierdut cinci, iar un meci l-a terminat la egalitate.
 
RECORDUL LUI MUNOZ. Barcelona a câştigat ultimele patru întâlniri din ultimele două sezoane. Dacă ar reuşi  "dubla" şi în acest an, catalanii ar egala recordul lui Miguel Munoz, care a reuşit pe banca Realului să câştige toate „clasicos" din campionat în trei sezoane consecutive (1962-1963, 1963-1964, 1964-1965).

EŞECUL DECISIV. În general, o înfrângere în „El Clasico" pe teren propriu echivalează cu pierderea titlului. În 79 de ediţii ale Primerei Division, doar în două ocazii echipa care a pierdut acasă marele meci a reuşit să devină campioană: Barcelona în 1929 (după 1-2 acasă cu Real) şi Real în 1934 (după 0-2 pe Bernabeu cu Barca).

LIDERI. Realul a venit de 14 ori pe Camp Nou din postura de lider pentru a întâlni Barcelona, clasată a doua. În această situaţie, madrilenii au pierdut de şapte ori, au câştigat de patru ori şi au remizat în trei partide.

NEÎNVINŞI. Realul are 26 de meciuri consecutive fără înfrângere (21 de victorii şi 5 egaluri), incluzând aici şi ultimele şapte partide din sezonul trecut. Recordul său este de 35 de meciuri oficiale fără să fi cunoscut eşecul şi datează din sezonul 1988-1989.

GOLUL DE AUR. Un gol pe Camp Nou este simbolul succesului pentru Real Madrid. De mai bine de 18 ani, madrilenii nu au mai pierdut acasă la Barcelona dacă au reuşit să înscrie cel puţin o dată. Ultimul eşec datează din septembrie 1992, când „albii" au fost învinşi cu 2-1.

RECORDMANII. Paco Gento este jucătorul cu cele mai multe „clasicos" la activ, 43 (32 în campionat, şapte în Copa del Rey şi patru în cupele europene), iar Di Stefano este golgeterul, cu 18 goluri marcate. Miguel Munoz este antrenorul care a bifat cele mai multe derby-uri ca antrenor, 38, în cei 14 ani petrecuţi pe banca Realului.

×