x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Statuia lui Lenin, scoasă dintr-un clip de prezentare a EURO 2012

Statuia lui Lenin, scoasă dintr-un clip de prezentare a EURO 2012

12 Feb 2011   •   17:09
Statuia lui Lenin, scoasă dintr-un clip de prezentare a EURO 2012
151602-arkov-leninszobor-egyetem.jpgMonumentul lui Lenin, amplasat la locul cel mai vizibil în piaţa centrală a oraşului ucrainean Harkov, unul dintre cele patru oraşe care vor găzdui Euro-2012, a dispărut dintr-un spot publicitar care laudă frumuseţea Ucrainei, fostă republică sovietică.

Spotul, consacrat turneului final al Euro-2012 şi care prezintă peisaje din Ucraina, arată în secunda 49 Piaţa Libertăţii din Harkov, dar locul în care se află monumentul ridicat în 1963 lui Lenin pare gol. Totuşi, statuia din bronz - înaltă de 8,5 m - se află în acelaşi loc, pe piedestalul din granit înalt de 11,5 m, în faţa sediului Administraţiei regionale.

"Înregistrarea video a fost retuşată cu scopul de a înlătura toate imaginile care ar putea constitui publicitate comercială şi politică", a explicat pentru AFP consilierul Agenţiei naţionale însărcinate să pregătească Euro-2012, Olexandr Goncearenko. "Nu cred că monumentul lui Lenin este o parte atât de importantă din peisajul Harkovului", a adăugat el.

Publicitatea "retuşată" a provocat o vie polemică în presa ucraineană. "Harkovul este arătat Europei fără Lenin", a titrat săptămânalul Segodnia în cursul săptămânii, subliniind că spotul este difuzat deja prin canalele de televiziune Eurosport, Euronews şi BBC.

×