x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport FRF - Mircea Sandu renunta la sefie

FRF - Mircea Sandu renunta la sefie

04 Apr 2005   •   00:00

Presedintele FRF, Mircea Sandu, a anuntat ca la alegerile din luna decembrie nu va mai candida pentru un nou mandat.

  • de MIHAI IGIROSANU, VICENTIU NEAGOE
  • SPORT
  • Un mandat de 15 ani


    Duminica seara, Mircea Sandu a declarat la "Recursul Etapei" ca nu va mai candida la alegerile din decembrie pentru postul de presedinte al FRF, functie pe care o ocupa din august 1990.
    II APUNE VREMEA. Dupa mult timp, Mircea Sandu a luat din nou o decizie inteleapta: renunta la sefia FRF

  • Nasu’ a patruns dubios in FRF

    Liderul de la Casa Fotbalului a lasat impresia unui om aproape daramat dupa valul de critici si de contestari care a urmat esecului cu Olanda, desi a incercat, timid, sa replice ultimelor atacuri.

    CANDIDATI. Oamenii care s-ar putea lupta la finele anului pentru cea mai inalta functie sunt Gica Popescu (impresar FIFA, sustinut de Mircea Sandu), Adrian Porumboiu (finantator FC Vaslui, fost arbitru), Gino Iorgulescu (presedinte FC National, apropiat al lui Mircea Sandu), Adalbert Kassai (secretar general al FRF, mana dreapta a lui Mircea Sandu) si Marcel Puscas (om de afaceri, unul dintre principalii contestatari ai lui Mircea Sandu).

    ABDICARE. "Nu voi mai candida in decembrie la presedintia FRF", a venit ca un soc declaratia lui Mircea Sandu de duminica seara. Cu acest prilej, el a dezvaluit si luna urmatoarelor alegeri. "Vor fi alegeri in luna decembrie, pentru ca in 2001, cand Federatia s-a reorganizat pe baza Legii sportului, conform statutului, au avut loc alegeri pentru functia de presedinte al FRF", a explicat "Nasu’".

    MOTIVE. Presedintele FRF a motivat ca nu se simte vinovat pentru nimic, dar a precizat ca nu mai suporta atacurile la care este supus in ultima perioada din partea presei. El a mai mentionat ca, dupa retragere, se va ocupa de afacerile familiei. "Daca va fi vreodata nevoie de experienta mea, nu voi ezita sa ajut."

    CV
    Mircea Sandu
  • Data nasterii: 22.10.1952, Bucuresti;
  • Studii: Facultatea de Comert Exterior din cadrul ASE
  • Casatorit, doi copii (un baiat si o fata);
  • Cariera de fotbalist: Progresul Bucuresti (1969-1971), Sportul Studentesc (1971-1986), Gloria Buzau (1986-1987); 408 meciuri in Divizia A, 167 de goluri, de 18 ori international A (6 goluri);
  • Conducator: secretar al Clubului Sportul Studentesc (1987-1989), secretar FRF pentru problemele juniorilor (mai 1989-ianuarie 1990), secretar general FRF (ianuarie-august 1990), presedinte FRF (din 9 august 1990), vicepresedinte al Comisiei UEFA pentru echipele nationale, membru al Comisiei FIFA de Organizare a CM 2006.
  • CONDITII
    Secretarul general al FRF, Adalbert Kassai, a prezentat conditiile necesare pentru a candida la functia de presedinte al FRF, conform deciziei luate la Adunarea Generala din 2001: "Sa fie cetatean roman, licentiat al unui institut de invatamant superior de minimum patru ani si cunoscator al limbilor engleza sau franceza". Conform vechii prevederi a statutului, persoanele care aspirau la postul de presedinte al Federatiei erau obligate ca, pe langa cele trei conditii de mai sus, sa aiba o experienta de conducator sau manager de patru ani. "Acestea sunt singurele, restul conditiilor sunt perimate", a precizat Kassai, care spune ca nu va candida la functia respectiva. In aceste conditii, toti potentialii candidati pentru alegerile din decembrie au calitatile necesare pentru preluarea postului.

    PALMARES
    Participarea Romaniei la CM din Italia 1990 s-a facut sub mandatul lui Mircea Pascu. De atunci, echipa nationala a avut urmatorul parcurs, sub tutela lui Mircea Sandu:
  • CE Suedia 1992 - calificare ratata
  • CM SUA 1994 - sferturi de finala
  • CE Anglia 1996 - locul 4 in grupa
  • CM Franta 1998 - optimi de finala
  • CE Belgia-Olanda 2000 - optimi de finala
  • CM Coreea-Japonia 2002 - calificare ratata
  • CE Portugalia 2004 - calificare ratata
  • CM Germania 2006 - calificare aproape compromisa

    La nivelul tineret, juniori si copii, Romania a obtinut calificarea doar la turneul final al CE U21 din 1998, competitie gazduita de Bucuresti. La juniori, nimic de consemnat.
  • DUBIOS
    Imediat dupa alegerile din august 1990, fotbalul romanesc a cunoscut un masiv exod de jucatori spre campionatele straine. Pe langa majoritatea titularilor echipei nationale la CM din Italia, alti 700 (!) de fotbalisti din diferite divizii au migrat peste hotare. La acea vreme, toate actele de transfer se aflau in posesia actualului secretar general adjunct, Cristian Bivolaru, iar dreptul de semnatura ii apartinea lui Mircea Sandu. De asemenea, conform unor surse ale vremii, din 9 august 1990 pana in 18 martie 1991, nu a existat Birou Federal legal. In lipsa acestui organism, transferurile acestor jucatori ridica mari semne de intrebare in privinta legalitatii. Nici unul dintre vicepresedintii din acea perioada ai FRF, Angelo Niculescu, Ion Motroc si Mihai Ionescu, nu a semnat vreun document referitor la aceste tranzactii.

    Nasu’ a patruns dubios in FRF

    Dupa ce si-a incheiat cariera de jucator la Sportul Studentesc, Mircea Sandu a facut surprinzator de rapid pasul catre functiile administrative din cadrul FRF. "Vom rezista pana vom gresi", declara Sandu imediat dupa preluarea celei mai inalte functii in fotbalul romanesc.

    NUMIRE. In mai 1989, "Nasu’" a fost numit secretar general pe probleme de juniori. Imediat dupa Revolutia din decembrie, mai concret la 4 ianuarie 1990, are loc la sediul FRF o sedinta-fulger, care a durat doar cinci minute. Proaspatul ministru al Sporturilor, Mircea Angelescu, a decis inlaturarea vicepresedintelui Mircea Pascu si a secretarului general, Dan Matei, numindu-l pe Mircea Sandu ca secretar general. In acelasi timp, Angelescu i-a numit ca vicepresedinti pe Cornel Dinu si pe regretatii Stefan Covaci si Ion Alexandrescu.

    INCEPUT. La 13 februarie, Mircea Pascu devenea presedintele FRF. Numai pana in 9 august 1990, cand, cu prilejul unor alegeri, care au ridicat mari semne de intrebare, Mircea Sandu preia functia de presedinte al FRF. Alegerile din august 1990 au fost contestate la vremea respectiva. Desi cei doi candidati au fost Mircea Pascu (presedinte in functie) si Mircea Angelescu, scrutinul a fost castigat, surprinzator, de Mircea Sandu! El a fost de fapt numit, iar in spatele deciziei a stat Mircea Angelescu, ales presedinte onorific. Mai mult, din cei peste 200 de membri cu drept de vot, la alegeri nu s-au prezentat decat 96, dintre care 50 l-au votat pe Angelescu. Abia la finalul sedintei s-a dezvaluit ca alegerile au avut loc pentru postul de presedinte onorific.

    ECHIPA. O data cu Mircea Sandu, in structurile FRF au patruns si actualii colegi si oameni de incredere ai sai, Adalbert Kassai si Cristian Bivolaru. La momentul acela a surprins faptul ca noua echipa federala avea foarte multe nume legate de Sportul Studentesc (Sandu, Angelescu, Emil Barbu Popescu, Kassai, Mircea Radulescu, Gino Iorgulescu). In alte diferite functii si in comisiile centrale s-au regasit atunci si fosti numerosi activisti ai UTC, BTT sau ai Centrului de Partid Universitar.

    A CEDAT

    "Nimeni nu este de neinlocuit, dar, dupa parerea mea, Mircea Sandu a cedat prea usor. Vom pierde un om priceput. In locul lui pot veni oricare dintre jucatorii Generatiei de aur. Nu o sa vina Porumboiu la haosul asta. El e mult prea destept. Ar trebui sa fie ministrul Agriculturii" - Dumitru Dragomir

    SURPRINS

    "Nu ma asteptam. Alegerea facuta il onoreaza. Nu voi candida pentru postul de presedinte al Federatiei Romane de Fotbal. Sunt mult mai bun la agricultura decat la fotbal" - Adrian Porumboiu

    DILEMA

    "Este o mare surpriza pentru mine anuntul domnului Mircea Sandu. Dupa 2000, calificarile au lipsit si poate ca nu a luat cele mai bune decizii. Nu stiu cine ar putea fi presedinte, pentru ca e nevoie de o persoana cu multa experienta. Alegerea unui inlocuitor va fi o foarte mare problema. Daca Romania se califica la turneul final, atunci poate fi un semn pentru el ca ar fi bine sa ramana in functie" - George Copos

    SE GANDESTE

    "Pana in decembrie mai este timp. Trebuie sa ma mai gandesc. Nu stiu sigur daca imi voi depune candidatura. Este vorba de o functie care implica multa responsabilitate" - Gheorghe Popescu
  • ×
    Subiecte în articol: sport mircea presedinte sandu general secretar