x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Gabriel Florea - bronz la 200 metri spate

Gabriel Florea - bronz la 200 metri spate

20 Aug 2004   •   00:00
Gabriel Florea  -  bronz la 200 metri spate

JOCURILE OLIMPICE - ATENA 2004

Natatia romaneasca a obtinut aseara a doua medalie la Jocurile Olimpice de la Atena. Bucuria primei medalii a baietilor din istoria participarii la JO a fost umbrita de un nou furt al arbitrilor in favoarea americanilor. Aaron Peirsol, care castigase proba in conditii neregulamentare, a fost descalificat, ceea ce transforma automat medalia lui Razvan Florea (foto) intr-un metral mai pretios. Dupa contestatia americanilor, juriul si-a "revenit" si i-a acordat aurul inotatorului din SUA. Inca o data, cei mari fac jocurile la Jocuri, victima fiind tot un sportiv roman.

Bronz cat aurul pentru Florea

Delegatia Romaniei a avut aseara un nou moment de bucurie. Dupa aurul castigat de Camelia Potec la 200 metri liber, Razvan Florea a cucerit aseara medalia de argint in proba sa favorita, 200 metri spate. A ceasta este prima medalie olimpica pentru inotul masculin romanesc.

REVENIRE. Calificat cu al patrulea timp in finala, Florea trebuia sa faca din proba de 200 metri spate cursa vietii sale pentru a recupera cele 7 zecimi care, dupa rezultatele din penultimul act, il desparteau de medalii. Romanul a inceput bine, avand cel mai bun timp de reactie dintre cei 8 finalisti. La 50 de metri era al treilea, coborand apoi cate o pozitie dupa fiecare lungime de bazin. Florea a avut insa o revenire fantastica pe ultimii 50 de metri, terminand cursa al treilea, cu 1:57.56.

CONFUZIE. Marea surpriza s-a produs insa dupa terminarea cursei. Cel care sosise primul, americanul Aaron Peirsol, a fost descalificat pentru o intoarcere neregulamentara la 150 de metri, Razvan Florea trecand astfel pe locul secund in clasamentul final. Romanul a fost pentru cateva minute vicecampion olimpic. Insa, la presiunea sefului delegatiei americane, oficialii au revenit asupra deciziei, reinstalan-du-l pe Peirsol pe prima pozitie. S-a dovedit inca o data ca cei puternici stabilesc ierarhiile in sport. Medalia de argint a fost castigata de austriacul Markus Rogan.

SUA, campioane olimpice la cazaturi

Gimnastul Ioan Suciu a ratat medalia de bronz in concursul de individual compus. Vina pentru acest rezultat o poarta insa arbitrii, deoarece l-au scos campion olimpic pe americanul Paul Hamm, cel care a aterizat direct pe masa oficialilor. Gimnastul roman Ioan Suciu e fost privat de obtinerea medaliei de bronz la individual compus. Americanul Paul Hamm a fost avantajat de arbitri, devenind campion olimpic dupa ce la sarituri a ajuns de pe aparatul de concurs direct pe masa oficialilor.

Romania s-a obisnuit cu gloria la gimnastica dupa ce baietii au luat bronzul in proba de pe echipe, iar "zeitele" lui Octavian Belu si ale Marianei Bitang au devenit campioane olimpice in aceeasi proba.

INVIDIE. Succesele romanilor nu au fost digerate prea bine de celelalte forte mondiale, care ne-au "lucrat" la individual compus - masculin. Daca Marian Dragulescu a dezamagit, Ioan Suciu a avut evolutii bune, aflandu-se dupa fiecare aparat pe primele trei pozitii.

CIRC. O data cu exercitiile la sarituri, Suciu a inceput sa fie dezavantaj. Cel care a beneficiat de clementa arbitrilor a fost americanul Paul Hamm. La sarituri, sportivul din Statele Unite a avut o aterizare catastrofala. El a iesit din suprafata de concurs, ajungand direct pe masa arbitrilor, care i-au oferit nota 9,100, desi, in mod normal, nu putea primi mai mult de 8,500. Comedia a continuat si la ultimele doua aparate, cand Paul Hamm a primit note in totala neconcordanta cu exercitiile prezentate. In mod normal, podiumul ar fi trebuit ocupat de sud-coreenii Eun Dae Kim si Young Tae Yang, urmati de Ioan Suciu. Numai ca ajutorul primit din partea arbitrilor l-a propulsat pe Hamm direct pe prima treapta a podiumului.

MARCEL POPESCU ACUZA ARBITRAJUL

Presedintele CS Dinamo, Marcel Popescu, care a fost prezent cateva zile la Jocurile Olimpice, spune ca stia cu doua zile inainte ordinea finala din concursul masculin de individual compus. "Romania a pierdut o medalie pentru ca altii vor ca SUA sa castige 100 de medalii. Nu este posibil ca un gimnast notat cu 9,100 sa castige titlul olimpic. Este strigator la cer. Arbitrii si antrenorii romani mi-au spus cu doua zile inainte care va fi ordinea la individual compus. Cei mai nedreptatiti au fost coreenii, care au avut un parcurs de exceptie", a declarat Marcel Popescu. Presedintele clubului din Stefan cel Mare considera ca fara Octavian Belu si Mariana Bitang echipa feminina de gimnastica nu ar fi obtinut locul intai. "Cred ca gimnastii nostri ne-au produs o imensa bucurie, atat la masculin, cat si la feminin. La fete parca ne asteptam, desi este fantastic cum o echipa total diferita de cea de la Sydney a reusit sa castige aurul olimpic", a spus Popescu.

ROMANI IN CONCURS

ATLETISM
  • 9:55 Marian Oprea - triplu salt (calificari)
  • 20:20 Stefan Vasilache - saritura in inaltime (calificari)
  • 21:30 Nicoleta Grasu - aruncarea discului (calificari)
  • 22:16 Maria Cioncan - 800 m

    JUDO
  • 10:30 Gabriel Munteanu - +100 kg (recalificari)

    INOT
  • 10:58 Dragos Coman - 1.500 m liber (calificari)
  • 19:46 Simona Paduraru, Camelia Potec - 800 m liber (finala, daca se califica)

    BOX
  • 21:30 Viorel Simion - 57 kg (turul doi)

    INFO

    NATATIE. Simona Paduraru s-a calificat in finala probei de 800 metri liber, dupa ce s-a clasat pe locul 3 in seria a doua, cu 8:34.15, ultimul rezultat calificant. In schimb, Camelia Potec a ratat calificarea in ultimul act al aceleiasi probe, campioana olimpica de la 200 m liber terminand doar pe locul 5 in cea de-a treia serie, cu 8:41.20. Ioan Gherghel a sosit doar pe locul 8 in seria sa la 100 metri fluture, ratand prezenta in semifinale.

    HALTERE. In finala categoriei 69 kg din cadrul concursului olimpic de haltere, sportivul Stanel Stoica s-a clasat pe locul 9 la total, cu 302,5 kg. La stilul smuls, Stoica a ridicat 142,5 kg, iar la aruncat, 160 kg. Ieri dimineata, Ioan Dogariu s-a clasat pe primul loc in seria B a finalei categoriei 77 kg, cu un total 345 de kilograme, el reusind 155 kg la smuls si 190 kg la aruncat. Finala a continuat aseara, dupa inchiderea editiei, cu seria A, in care au concurat cei mai buni 8 halterofili ai categoriei. Tot la 77 kg, Claudiu Heghedus a fost eliminat din concurs dupa ce a ratat de 3 ori consecutiv la 150 kg. Canotaj. Echipajul Romaniei de doua vasle categoria usoara a obtinut ieri dimineata calificarea in finala. Constanta Burcica si Angela Alupei au castigat prima semifinala, timpul lor, 6:51.84, fiind cel mai bun din aceasta faza. In finala de duminica s-au mai calificat Olanda, Germania, Australia, Polonia si China.

    TENIS DE MASA. Adriana Zamfir, ultima reprezentanta a Romaniei in concursul olimpic de tenis de masa a fost eliminata miercuri seara. Zamfir a pierdut, in optimile concursului de simplu, in fata chinezoaicei Wang Nan, care s-a impus cu 4-1 (9-11, 11-8, 11-2, 11-9, 11-4).

    PROGRAM

    TVR1
  • 11:00-12:00 JO - rezumatul zilei
  • 19:30-23:10 Natatie / Atletism / Box (54 kg, 57 kg)
  • 23:40-23:55 Buletin olimpic

    TVR2
  • 8:00-9:00 Rezumatul zilei precedente
  • 13:00-16:15 Tenis de masa (F) / Baschet (F) SUA - Spania
  • 21.30-23:00 Handbal (M) Franta - Egipt

    EUROSPORT
  • 9:00 Atletism
  • 11:45 Caiac-canoe (slalom)
  • 12:30 Inot
  • 13:15 Stiri olimpice
  • 13:30 Sarituri in apa
  • 15:30 Box (60 kg)
  • 16:30 Judo
  • 17:45 Ciclism
  • 19:15 Stiri olimpice
  • 19:30 Inot
  • 20:30 Atletism
  • ×
    Subiecte în articol: sport metri florea finala olimpic