x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Hagi, în topul fotbaliştilor mari, dar fără performanţe în antrenorat

Hagi, în topul fotbaliştilor mari, dar fără performanţe în antrenorat

11 Sep 2009   •   00:00
Hagi, în topul fotbaliştilor mari, dar fără performanţe în antrenorat

Fostul internaţional român, Gheorghe Hagi, a fost inclus în topul celor mai mari fotbalişti ai lumii care nu s-au descurcat şi în cariera de antrenor. Tehnicianul a pregătit, printre alte echipe, naţionala României şi formaţiile Steaua şi Galatasaray.



Gheorghe Hagi face parte dintr-un top al marilor fotbalişti care nu au avut performanţe notabile şi ca antrenori alcătuit de site-ul mirrorfootball.co.uk în care mai sunt incluşi printre alţii argentinianul Diego Armando Maradona, francezul Michel Platini, olandezul Ruud Gullit sau bulgarul Hristo Stoicikov.

Despre Hagi se aminteşte că este o legendă în România şi a reuşit să evolueze pentru cele două cluburi mari din Spania, Real Madrid şi FC Barcelona. Legat de cariera de antrenor, sursa citată notează că Hagi nu a reuşit să califice naţionala României la Cupa Mondială din 2002 şi a avut mandate groaznice pe băncile tehnice ale echipelor Bursaspor, FC Timişoara şi Steaua.

Hagi şi-a început cariera de antrenor în 2001, când l-a înlocuit pe selecţionerul României, Ladislau Boloni. Hagi nu a reuşit însă să califice naţionala României la Cupa Mondială din 2002. În 2003, Hagi a preluat echipa din Turcia, Bursaspor, dar a renunţat la conducerea tehnică a echipei după un start dezamăgitor în campionat. Singurul trofeu câştigat de Hagi în cariera de antrenor îl reprezintă Cupa Turciei, în 2004, atunci când se afla la formaţia pentru care a şi evoluat, Galatasaray Istanbul. Cariera de antrenor a lui Hagi a continuat, după experienţa din Turcia, în Liga I a României, unde a pregătit formaţia FC Timişoara şi Steaua, ultima pentru doar trei luni.

Topul întocmit de jurnaliştii englezi a venit după rezultatele din preliminariile Cupei Mondiale, acolo unde Argentina, condusă de Diego Maradona, şi pentru care evoluează Lionel Messi, Sergio Aguero sau Carlos Tevez, ocupă locul al 5-lea în zona sud-americană.

Dintre marii fosţi fotbalişti al lumii, mai sunt amintiţi fostul internaţional francez şi actual preşedinte al UEFA, Michel Platini, care antrenat doar naţionala Franţei. Platini a reuşit calificarea la Campionatul European din 1992 însă Franţa a fost eliminată în faza grupelor competiţiei.

Olandezul Ruud Gullit, fost campion european în 1988, şi-a început cariera în antrenorat promiţător, câştigând Cupa Angliei cu Chelsea în 1997, dar au urmat apoi eşecuri pe băncile tehnice ale echipelor Newcastle, Feyenoord sau LA Galaxy.

Hristo Stoicikov, cel mai bun jucător al Europei în 1994, şi-a început cariera în antrenorat ca şi fostul său coechipier de la Barcelona, Gheorghe Hagi, pregătind naţionala ţării sale. După ratarea calificării la Cupa Mondială din 2006, Stoicikov a demisionat în 2007, pregătind apoi o scurtă perioada formaţia spaniolă Celta Vigo. În prezent, Stoicikov este antrenorul echipei din Africa de Sud, Mamelodi Sundowns.

Din topul marilor jucători ai lumii care nu au reuşit să se impună ca antrenori mai fac parte argentinianul Osvaldo Ardiles, germanul Lothar Matthaus şi englezii David Platt, Alan Ball, Paul Gascoigne şi Tony Adams.

×
Subiecte în articol: sport steaua Gheorghe Hagi fotbal