Americanii de la Harlem Globetrotters au încins spectatorii la Tîrgu-Mureş, în cadrul celui de-al doilea turneu în România
Au mai fost acum 40 de ani, când bucureştenii au avut ocazia pentru prima dată să vadă un alt tip de baschet. În acest an, americanii de la Harlem Globetrotters s-au întors pentru un turneu prin ţară, într-o primă etapă în primăvară, iar în toamnă s-au întors pentru alte cinci oraşe.
Miercuri seara a fost rândul Tîrgu-Mureşului să facă parte din magia Harlem, iar spectatorii au fost mai mult decât încântaţi de reprezentaţie. Înainte de meci, americanii s-au oprit pe la Primărie, după care s-au întâlnit cu presa.
Meciul în sine s-a derulat în jurul unui scenariu, un meci în care cei de la Harlem au fost provocaţi de veşnic învinşii de la The Generals. O oră şi jumătate americanii le-au arătat tîrgumureşenilor că baschetul este de fapt un spectacol şi că sportul nu este doar luptă, ci şi distracţie. Spectatorii au fost implicaţi în scheciurile americanilor, care nu s-au sfiit să folosească geanta unei tîrgumureşence pe post de minge sau să provoace copiii în a-i imita. Biletele au costat între 40 şi 80 de lei, la categoria VIP, iar adevăraţii fani au avut ocazia să îşi cumpere un tricou original, cu aproximativ 100 de lei.
Spectacolul de la Tîrgu-Mureş a fost ultimul din turneul Globetrotters în România, dar americanii s-au declarat mulţumiţi şi iau în calcul o nouă revenire în România.
Şapte luni de turneu prin lume
Harlem Globetrotters a fost înfiinţată de Abe Saperstein în Chicago, în 1926. Într-o primă fază, americanii recurgeau la şmecherii cu mingea doar când scorul le permitea să se relaxeze pentru ca, mai târziu, să plece în lume doar pentru a face spectacol. Au ajuns să depăşească cifra de 20.000 de meciuri jucate, iar pe harta lor se află 118 ţări. De altfel, spun membrii echipei, acesta este şi unul dintre motivele care i-a determinat să aleagă Harlem Globetrotters în defavoarea baschetului tradiţional.
Cei peste 120 de milioane de fani nu s-au lăsat cuceriţi uşor, ci în primul rând prin multă muncă. "Înaintea fiecărui spectacol ne antrenăm două-trei ore. Fiecare îşi alege mişcările în funcţie de fizicul şi de talentul fiecăruia. Trebuie să fii un jucător grozav şi un bun cetăţean. Familiile noastre sunt mândre de noi, chiar dacă suntem plecaţi şapte luni pe an”, spun cei de la Harlem Globetrotters.
Citește pe Antena3.ro