x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Imperiul mass-media

Imperiul mass-media

de Vlad Ionescu    |    30 Iul 2008   •   00:00
Imperiul mass-media

JOCURILE OLIMPICE  ●  Mai multi ziaristi decit concurenti
Cel mai mare eveniment sportiv al anului va putea fi urmarit in intreaga lume datorita celor 20.000 de jurnalisti din presa scrisa, televiziune si radio, care sint acreditati la Beijing. Numarul lor este aproape dublu comparativ cu cel al sportivilor care participa la Jocuri.



JOCURILE OLIMPICE  ●  Mai mulţi ziarişti decît concurenţi
Cel mai mare eveniment sportiv al anului va putea fi urmărit în întreaga lume datorită celor 20.000 de jurnalişti din presa scrisă, televiziune şi radio, care sînt acreditaţi la Beijing. Numărul lor este aproape dublu comparativ cu cel al sportivilor care participă la Jocuri.

Toate arenele care găzduiesc întrecerile olimpice au rezervate spaţii de lucru pentru mass-media. Punctul de comandă îl reprezintă însă Centrul Principal de Presă (MPC), unde îşi pot desfăşura activitatea concomitent nu mai puţin de 5.600 de jurnalişti din presa scrisă şi fotoreporteri. Amplasat în partea de vest a Parcului Olimpic sau "Olympic Green", cum i se mai spune, MPC se află foarte aproape de cele mai importane arene sportive – Stadionul Naţional, Centrul Naţional de Nataţie etc. – şi doar la aproximativ zece minute de mers pe jos de Satul Olimpic.

GRANDIOS. Avînd o suprafaţă utilă de 62.000 de metri pătraţi, MPC este cel mai impozant centru de presă din istoria Jocurilor Olimpice. Construcţia are patru niveluri, legate între ele prin 30 de scări rulante şi lifturi. Alături se află două hoteluri, de cinci şi trei stele, cu o capacitate de cazare de 800 de locuri. Centrul funcţionează nonstop de la 25 iunie, însă momentan este linişte, ziariştii, încă nu foarte mulţi la număr, încercînd să se familiarizeze cu acest spaţiu imens. Dacă ai vreo nelămurire poţi cere ajutorul unuia dintre numeroşii voluntari care lucrează aici. Puţini însă vorbesc engleza sau o altă limbă străină, iar dialogul se leagă anevoie. Fumătorii au şi ei o mare problemă, iar cei care nu pot rezista viciului sînt nevoiţi să iasă afară, unde există spaţii speciale.

DOTĂRI. La parter se află sala principală de lucru, cu 970 de locuri, unde se aplică principiul "primul sosit, primul servit". Trei ecrane uriaşe, 34 de monitoare tv, 30 de terminale care furnizează informaţii despre program, rezultatele şi biografiile sportivilor participanţi, 30 de imprimante şi 230 de telefoane cu plată completează dotările puse la dispoziţia jurnaliştilor. Nu toţi ziariştii vor lucra însă aici. Trimişii marilor agenţii de presă au la dispoziţie spaţii speciale, împărţite în module de 25 de metri pătraţi, închiriate din vreme, în schimbul a 50.000 de yuani (aproximativ 4.500 de euro) modulul.

Facilităţi

Conceput ca un loc în care jurnaliştii vor petrece multe ore pe zi, Centrul Principal de Presă încearcă să le ofere acestora o serie de facilităţi. Există mai multe restaurante, café-baruri la fiecare etaj şi un internet-café, dar unele nu s-au deschis încă. Nu lipsesc cabinetul medical, o farmacie, o sucursală a Băncii Naţionale a Chinei, o sală de gimnastică şi magazine de unde poţi cumpăra suveniruri cu însemnele olimpice. Sistemul de transport este şi el bine pus la punct. Autobuzele pleacă la ore fixe, momentan doar spre hotelurile rezervate presei, însă peste cîteva zile vor începe să circule şi cele care duc la arenele sportive.

×
Subiecte în articol: sport