x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Ion Ţiriac, campion de legendă

Ion Ţiriac, campion de legendă

de Ovidiu Ciutescu    |    30 Apr 2009   •   00:00

Ion Ţiriac a primit trofeul "Campioni de Legendă" în cadrul unei gale organizate de către Fundaţia "Casa Campionilor",în semn de apreciere pentru realizările sale ca sportiv, antrenor si preşedinte al Comitetului Olimpic Român. La eveniment au participat prieteni ai fostului tenisman, precum Ilie Năstase, Nadia Comăneci, Iolanda Balaş Soter, Octavian Bellu, Mariana Bitang şi Ivan Patzaichin.



Alături de Ion Ţiriac, care va împlini 70 de ani pe 9 mai, au ţinut să fie prezenţi şi foştii campionii olimpici din mandatul său de preşedinte al COSR, printre care Andreea Răducanu, Camelia Potec, Cătălina Ponor, Gabriela Szabo, Viorica Susanu, Marius Urzică, Elisabeta Lipă şi Mihai Covaliu. Conform Agerpres, pe lângă trofeul înmânat de către Nadia Comăneci, Ţiriac a mai primit şi o plachetă din partea clubului Dinamo, precum şi un poster semnat de toţi foştii medaliaţi la olimpiade.

Ion Ţiriac a ţinut să remarce faptul că nu e atras de festivism de felul său, însă că apreciază faptul că a putut avea alături persoanele cele mai apropiate.
""În general nu îmi sărbătoresc ziua de naştere, nu îmi place deloc să fac asta. În fiecare an pe 9 mai merg la o pizzerie din Monte Carlo alături de câţiva apropiaţi. Doar când am împlinit 60 de ani prietenii mi-au pregătit o petrecere surpriză. Toată cariera am fost un sportiv decent, am avut multe succese, dar şi eşecuri. Cel mai mândru am fost atunci când am făcut parte din delegaţia României la două olimpiade. Acolo am avut bucuria şi cinstea de a fi lângă aceşti mari sportivi şi am văzut înălţându-se deasupra podiumului trei steaguri ale României la aceeaşi probă. Un astfel de sentiment nu se poate egala vreodată", a declarat sărbătoritul.

Ţiriac a dorit să sublinieze că un sportiv nu îşi dovedeşte calităţile adevărate decât atunci când se retrage. "În trecut sportul nu era o industrie, bucuriile de atunci nu pot fi descrise în cuvinte. Întotdeauna am încercat să dau ce aveam mai bun, chiar daca am mai şi pierdut. Nu am avut talentul lui Năstase, însă am muncit mai mult. El este unul dintre cei mai inteligenţi oameni pe care i-am cunoscut, nu a muncit o zi în toată viaţa şi totuşi o duce bine. Profesional, am fost cel mai mulţumit ca antrenor, când luam un puşti de 14-15 ani de care nimeni nu auzise şi reuşeam să îl fac campion. Viaţa de sportiv e scurtă. Abia după ce îţi închei cariera vine adevărata viaţă. Dacă ai fost bun şi ai excelat într-un sport, ai fost apreciat, însă, după ce te retragi, cu siguranţă vine altul care te depăşeşte, urmat de altul, şi tot aşa. Dacă izbuteşti să te realizezi şi în viaţa cealaltă, atunci se poate spune că ai însemnat ceva", a mai spus Ţiriac.

Nadia Comăneci a evidenţiat importanţa sprijinului venit din partea lui Ion Ţiriac la olimpiade. "Revăzând filmul de prezentare am simţit că fiecare dintre noi a reprezentat un moment memorabil al sportului românesc. Faptul că Mariana Bitang a reuşit să adune marii sportivi din întreaga ţară e un lucru de remarcat. Fără ajutorul domnului Ţiriac nu ştiu dacă s-ar fi atins multe dintre aceste performanţe. Sprijinul dânsului a contat enorm", a declarat fosta mare gimnastă.

×
Subiecte în articol: sport tiriac