x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport “Mă tem doar de noi”

“Mă tem doar de noi”

de Dragos Stoica    |    Vlad Ionescu    |    24 Mai 2008   •   00:00
“Mă tem doar de noi”

Gimnastică - Nicolae Forminte, antrenorul lotului feminin, se destăinuie
Întotdeauna gimnastica s-a aflat în capul listei sporturilor de la care se aşteaptă medalii olimpice. Titlul european obţinut de echipa României în acest an obligă la o performanţă pe măsură şi la Beijing.



Gimnastică - Nicolae Forminte, antrenorul lotului feminin, se destăinuie
Întotdeauna gimnastica s-a aflat în capul listei sporturilor de la care se aşteaptă medalii olimpice. Titlul european obţinut de echipa României în acest an obligă la o performanţă pe măsură şi la Beijing.

  Jurnalul Naţional: Au rămas mai puţin de trei luni pînă la startul JO de la Beijing. Resimţiţi în vreun fel presiunea apropierii acestui eveniment?

Nicolae Forminte: Toată lumea e conştientă că aşteptările sînt foarte mari. Normal că există o anumită presiune, pentru că presiunea defineşte performanţa. Muncim să ne menţinem în frunte, dar e extraordinar de greu. Fetele sînt pregătite să lupte pînă la ultima picătură de energie. Am încredere în ele că sînt capabile să suporte această presiune şi să răspundă pe măsură.

Două medalii


 În perspectiva Olimpiadei, ce rezultate v-ar face să vă declaraţi mulţumit?

În ultimii 30 de ani, performanţele pe care le-a obţinut gimnastica feminină au fost de la bune în sus. Noi avem datoria de a menţine această tradiţie. Ultimele două Olimpiade au fost de referinţă. Glumind, dacă acum patru ani, la Atena, au fost obţinute patru medalii de aur, acum nu aş putea fi mulţumit decît dacă am cîştiga cinci. Ca să revenim cu picioarele pe pămînt, vă spun că într-o primă etapă aş fi satisfăcut dacă ne-am îndeplini obiectivele pe care ni le-a trasat federaţia. Iar acestea sînt una-două medalii şi tot atîtea locuri 4-6. Pe mine mă preocupă în primul rînd ca fetele care vor merge la Beijing să fie sănătoase şi bine pregătite. Ce va fi acolo, vom vedea.

 Pentru că aţi adus vorba de sănătatea gimnastelor, cum merge recuperarea Ceraselei Pătraşcu, care s-a accidentat destul de serios la Europene?

Din fericire, accidentarea este mai puţin gravă decît am crezut la început. Cerasela este norocoasă din punct de vedere genetic, se vindecă repede. Rămîne să vedem dacă se va putea recupera complet pînă la Olimpiadă. În acest moment, cred că poate concura la paralele. Este singurul aparat la care se antrenează, pentru că aici este solicitat cu precădere trenul superior şi mai puţin picioarele. Depinde numai de ea, de cît de mult va munci, dacă va merge la Beijing.

Porţi deschise


 S-a cristalizat echipa pentru Jocurile Olimpice?

Mai avem timp pînă la 28 iunie, cînd trebuie să trimitem înscrierile oficiale. Pînă atunci mai sînt cîteva concursuri. Porţile echipei sînt deschise. Toate fetele care se pregătesc la Deva au şanse să ajungă la Beijing. Intenţionăm să luăm cu noi şi o rezervă, pentru situaţia în care ar interveni o accidentare de ultim moment. Regulamentele prevăd că rezerva nu va locui cu noi în Satul Olimpic şi nici nu se va putea antrena cu restul echipei, dar căutăm soluţii ca să rezolvăm şi această problemă.

 La Campionatele Mondiale de anul trecut România a cucerit medalia de bronz la echipe, fiind întrecută de SUA şi de China. Putem învinge aceste două ţări?

Dacă mă tem de ceva, nu mă tem de adversare, ci de noi înşine. Americancele şi chinezoaicele sînt puternice, dar nimeni nu este de neînvins. China, ca ţară gazdă, are ambiţia să ocupe primul loc în clasamentul pe naţiuni la această Olimpiadă. Este un mare avantaj să concurezi acasă, dar şi o presiune extraordinară, iar lucrurile se pot întoarce în orice moment împotriva lor. Este o greşeală să vorbim numai despre China şi SUA. În opinia mea, toate cele opt echipe care se vor califica în finală vor avea şanse la medalii.  


×
Subiecte în articol: sport sînt