x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Messi, copilul de aur

Messi, copilul de aur

de Delia Gomoescu    |    02 Dec 2009   •   00:00
Messi, copilul de aur
Sursa foto: /AFP/MEDIAFAX

Vedeta Barcelonei şi a naţionalei Argentinei, Lionel Messi, a fost desemnată câştigătoare a Balonului de Aur 2009.



Cu 473 de puncte din 480 posibile, Messi l-a devansat pe învingătorul din 2008, portughezul Cristiano Ronaldo, care a primit doar 233 de puncte. Este cea mai mare diferenţă între primii doi clasaţi de când prestigioasa publicaţie franceză France Football decernează râvnitul trofeu. După Messi şi Ronaldo, urmează în clasament alţi trei jucători ai Barcelonei: mijlocaşii Xavi (170 puncte) şi Iniesta (149 puncte), dar şi atacantul camerunez Samuel Eto'o (75 puncte), transferat în vară la Inter Milano.

Messi nu s-a declarat surprins de faptul că a fost desemnat învingător, ci de diferenţa atât de mare faţă de principalul său contracandidat. "Că să fiu sincer, ştiam că mă aflu printre favoriţi. Barcelona a avut un an fantastic, cu multe rezultate bune. Totuşi, nu mă aşteptam să câştig la o diferenţă atât de mare. Balonul de Aur este foarte important pentru mine. Toţi cei care l-au câştigat au fost jucători importanţi, dar e adevărat că au fost şi mari jucători care nu l-au câştigat", a declarat atacantul catalanilor. Totodată, Messi a precizat că este extrem de onorat de faptul că este primul argentinian care obţine Balonul de Aur, lucru pe care nu l-a reuşit nici măcar cel cu care este adesea comparat, marele Maradona.

Urmaşul lui Maradona
La doar 22 de ani, argentinianul are un palmares impresionant. Numai în acest an, atacantul Barcelonei a câştigat titlul de campion, Cupa Spaniei, Supercupa Spaniei, Liga Campionilor şi Supercupa Europei. Lionel Messi s-a născut în Argentina, la Rosario, pe 24 iunie 1987. Şi-a început cariera în 1995, la Newell's Old Boys. La vârsta de 11 ani medicii au descoperit că are o deficienţă a unui hormon de creştere. Carlos Rexach, directorul sportiv al Barcelonei, şi-a dat seama însă de potenţialul micuţului fotbalist şi în anul 2000 l-a adus în Spania, clubul catalan angajându-se să-i plătească tratamentul. Considerat urmaşul lui Maradona, argentinianul a debutat oficial la prima echipă blaugrana în 2004, la doar 17 ani şi 114 zile. Un an mai târziu a jucat şi primul meci oficial pentru reprezentativa Argentinei, la care a adunat până în prezent 44 de selecţii şi a marcat 13 goluri.

×
Subiecte în articol: sport