x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Mircea Sandu - "Vom avea 500 de stadioane"

Mircea Sandu - "Vom avea 500 de stadioane"

de Florin Gongu    |    02 Feb 2007   •   00:00
Mircea Sandu  -  "Vom avea 500 de stadioane"

Membru in Comitetul Executiv al UEFA. O pozitie ce i-ar putea conferi superioritate. Cu toate astea, are o atitudine mai modesta ca niciodata. Se manifesta ca un politician, dar ii uraste pe actualii politicieni. Mircea Sandu a acceptat sa ofere un interviu pentru Jurnalul National.

Jurnalul National: Romania a intrat in Uniunea Europeana. Ce inseamna asta pentru Romania?
Mircea Sandu: Din cate am discutat cu colegi de-ai mei din fotbal, din tari care au intrat si ele in UE nu demult, in primii ani lucrurile au fost grele. S-a schimbat complet sistemul de viata. Nivelul de salarizare a evoluat greu, asa ca trebuie sa ne asteptam si noi la aceasta situatie. Ma refer aici la Ungaria, la Slovacia…

"Toata lumea miroase ca e cineva din Romania acolo"

Acum, mai nou, si Mircea Sandu a intrat in Europa, ca membru al Comitetului Executiv al UEFA. La ce sa ne asteptam?
Oricum, fotbalul romanesc era de mult in Europa prin rezultatele obtinute de echipa nationala sau de echipele de club. Am fost ales si reprezint acum, din aceasta functie, interesele a 53 de tari. Este in primul rand un avantaj de imagine ca un roman sa fie in Comitetul Executiv. Toata lumea miroase ca e cineva din Romania acolo. Pentru aceasta, ar trebui determinata toata lumea fotbalului de la noi sa se respecte mai mult, sa primeze fair-play-ul. Atunci, imaginea va fi si mai buna.

Malta are de mult membru in Comitetul Executiv. Ce avantaje le-a creat aceasta pozitie?
Sa fie clar, cand ai o asemenea pozitie conteaza mai multe lucruri. Experienta, pregatirea profesionala, limbile straine cunoscute. Toate sunt importante. Nu trebuie sa ne asteptam la arbitraje favorabile, la bani mai multi. Sumele alocate de UEFA sunt egale pentru toti membrii, e important sa ai proiecte, atunci ai prioritate, mai ales daca le ai si realizate. De asemenea, exista accesul la informatie, la prima mana.

"30 de antrenori straini la Mogosoaia"

Dumitru Dragomir a spus ca ati aplicat o tactica buna. Ati jucat ofensiv?
I-am avut langa mine pe Lupescu si pe Kassai, in special pe Lupescu, care au tras de mine sa candidez. Mai departe am facut o strategie. Intalnirea din decembrie cu 17 asociatii din centrul si sud-estul Europei. Apoi, cu o zi inainte de alegeri, m-am mai intalnit cu 22 din 27 de reprezentanti ai federatiilor. Din zona asta erau sapte. S-au retras doi si am zis sa mergem patru, ca sa ramana trei.

Ceea ce s-a si intamplat.
Da, au reusit Romania, Turcia si Ucraina. Oricum, atunci am discutat mai multe. Spre exemplu, am lansat o invitatie pentru 30 de antrenori din 30 de tari care sa participe la un simpozion la Mogosoaia. Cu Moldova si cu Bulgaria am aranjat si pentru un schimb de experienta in privinta arbitrilor si a fotbalului feminin.

"In 2010-2011 vom gazdui finala Cupei UEFA"

Care este obiectivul dumneavoastra urmator?
Organizarea unei finale de cupa europeana la Bucuresti. Pe plan national i-as ridica statuie lui Videanu. L-am convins sa faca un nou complex national. Am avut o discutie si cu Bogdan Olteanu. I-am trimis un proiect pentru stadioane la nivel rural. Se vor investi 100 de milioane de euro in 500 de stadioane. Se vor putea desfasura competitii de atletism, de fotbal, de rugby. In mod cert, in 2010-2011 vom gazdui finala Cupei UEFA. Iar in 2009, cand vom implini 100 de ani de existenta, vom scoate enciclopedia fotbalului romanesc, care va numara 1.000 de pagini in doua volume.

Nu cumva suntem acum mai expusi si un eventual scandal de coruptie ne-ar deteriora imaginea?
Chiar acum, zilele trecute, la intalnirea cu conducatorii din liga a doua, am cerut sa demaste toate neregulile. Chiar recomand ca de acum comisiile sa fie mai atente. Nu vom avea nimic de pierdut. Si in Italia au fost acte de coruptie, in urma carora macar s-au luat masuri in plan sportiv. In Germania a fost scandalul cu pariurile. La noi exista un angajament semnat vizavi de jocurile de noroc, dar mai trebuie sa stabilim si sanctiunile.

TRICOLORII PREFERATI
"Nu ma intrebati nimic de echipa nationala. De ea raspunde Ionut Lupescu", a fost reactia lui Mircea Sandu cand a fost intrebat de tricolori si de sansele lor la calificare la turneul final al Campionatului European. Cu toate acestea, el a acceptat sa-i nominalizeze pe primii jucatori pe care i-ar convoca, daca ar fi selectioner: "Marica, Mutu, Radoi, Cocis, Chivu si Coman sau Lobont". El a explicat ca prefera sa nu se mai amestece in probleme de convocari, fiind patit cu un episod: "Era antrenor Iordanescu si i-am spus de Reghecampf, ca joaca bine in Germania. L-a chemat, a facut ce a facut cu Danemarca si de atunci am zis ca nu mai zic nimic". Mircea Sandu a admis ca "aducerea de arbitri straini in Liga 1 afecteaza promovarea celor din Romania" si ca va avea o discutie in acest sens cu membrii Comisiei Centrale a Arbitrilor.

PE STEAUA
Referindu-se la situatia echipelor Dinamo si Rapid, care ar putea juca la toamna in Liga Campionilor, dar nu au stadioane competitive, Mircea Sandu a spus: "Steaua a gasit solutia mai devreme. Ei au singurul stadion acceptat, si acolo trebuie jucat. Nu inteleg de ce atata ura intre echipe. Piatra-Neamt are un stadion ce nu-si poate depasi conditia actuala, de categoria a treia. Acolo se poate juca doar cu Luxemburg, nu si cu alte echipe".
×
Subiecte în articol: sport mircea sandu