Lotul naționalei feminine de handbal a României a plecat în Spania, ca să participe la Campionatul Mondial. Așa cum a anunțat încă de anul trecut, Cristina Neagu, de patru ori declarată cea mai bună handbalistă a lumii, a luat un an de pauză de la programul naționalei. Astfel, la ediția de anul acesta va trebui să ne descurcăm fără „motorul” echipei din ultimii 15 ani și, cu ocazia asta, să vedem dacă handbalul românesc va avea viitor și după ce se va retrage Cristina Neagu, ajunsă acum la 33 de ani.
Drumul către Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 începe diseară, în meciul de debut la Mondialul de Handbal organizat de Spania, contra Iranului. Principalul obiectiv este clasarea în primele 8 echipe la CM, care ne-ar asigura prezența la Paris. „Mondialul este văzut ca un prim pas în noul ciclu olimpic de trei ani, ținta principală fiind Paris 2024, iar acest turneu final este una dintre bornele construirii unei echipe puternice pentru JO. Ce putem promite este că vom fi pregătiți să ne luptăm cu fiecare adversar și vom încerca să fim cea mai bună versiune a noastră. Rezultatul este greu de prezis, clar este că ne dorim să mergem în grupa a doua. Ne așteaptă șase meciuri, trei cu echipe care nu sunt de pe continentul nostru și care la prima vedere vor fi ușor de subestimat. Dacă ar fi să visăm, visul nostru ne duce către jocul șapte, adică o prezență în sferturile de finală”, a spus Adi Vasile, antrenorul naționalei noastre.
Acum să vedem dacă o națională fără Cristina Neagu poate urca până în sferturile de finală de la Mondial. Liderul echipei, în lipsa Cristinei Neagu, este Crina Pintea, fostul pivot de la CSM București, transferată anul acesta în Ungaria, la Gyor.
Meciuri din 3 în 3 zile
În Grupa C, cele trei meciuri sunt programate din trei în trei zile: azi, cu Iran, duminică, cu naționala Kazahstanului și, marți, finala cu favorita grupei, Norvegia. Teoretic, România ar trebui să aibă asigurate două victorii, cu Iran și Kazahstan, urmând să sperăm la un rezultat bun cu Norvegia. Regulamentul competiției permite ca din fiecare grupă să se califice primele trei echipe, din patru, în a doua fază a competiției, grupele principale, însă este important și punctajul cu care avansează în grupele principale, o înfrângere cu Kazahstan, de exemplu, ar însemna două puncte mai puțin în faza a doua și, implicit, o sarcină mult mai dificilă pentru sferturile de finală. Grupele principale, în număr de patru, sunt alcătuite din câte șase echipe, iar grupa noastră este împerecheată cu Grupa D: Olanda, Suedia, Puerto Rico și Uzbekistan. Dacă nu se va întâmpla un dezastru, naționala României va da piept în grupele principale cu Olanda, Suedia și, probabil, Uzbekistan. Dar din aceste șase echipe doar primele două clasate merg în sferturi. Pe scurt, principalele adversare ale noastre sunt Norvegia, Olanda și Suedia, iar România trebuie să se claseze pe locurile 1-2 în Grupa principală II, ceea ce, trebuie să recunoaștem, este o sarcină extrem de dificilă. Bilanțul confruntărilor cu Norvegia este ne defavorabil: 15 înfrângeri și doar două victorii. Și împotriva Olandei avem, în ultimii ani, un bilanț negativ, fără victorie românească în ultimii 5 ani într-un meci oficial. Suedia, de asemenea, este foarte greu de învins, mai ales că naționala noastră a avut mai mereu probleme cu echipele nordice, fie că acestea s-au numit Suedia, Norvegia, Danemarca sau Islanda.
Este momentul exploziei pentru Cristina Laslo
Văzută ca o urmașă a Cristinei Neagu, Cristina Laslo ar trebui, la 25 de ani, să confirme așteptările. Din punct de vedere tactic, Laslo va prelua sarcinile din teren ale Cristinei Neagu. Nu ar fi prima oară când Laslo este nevoită preia sarcinile Cristinei Neagu, însă acum clujeanca nu are variantă de rezervă și va trebui să fie principala marcatoare și, de asemenea, principala pasatoare pentru pivotul Crina Pintea. Mai mult, Laslo va trebui să facă și faza de apărare cel puțin la nivelul lui Neagu.
Va fi greu pentru componenta echipei CSM Baia Mare, revenită în circuit după scandalul de dopaj de la Corona Brașov, chiar dacă la echipa de club a arătat o formă bună, fiind chiar decisivă în victoria contra puternicei echipe din Râmnicu Vâlcea în campionatul intern. Totuși, ajunsă acum la maturitate sportivă, Cristina Laslo ar trebui să confirme marile așteptări pe care le-am avut de la ea, când a impresionat în perioada junioratului și la naționala de tineret (campioană mondială la junioare în 2014 și medaliată cu bronz la mondialul de tineret din Rusia 2016).
„Calificare la Jocurile Olimpice pentru Cristina Neagu”
Deși nu participă la acest Campionat Mondial, Cristina Neagu speră să participe la Jocurile Olimpice de la Paris. „Ar fi ultima mea Olimpiadă”, spunea Cristina Neagu. În replică, antrenorul Adrian Vasile, a afirmat: „Nu e ușor ca antrenor să nu o ai pe Cristina în echipă. Îmi plac provocările, astfel că pentru mine cred e cel mai bun lucru e să nu fie Cristina la acest Mondial. Ne prinde bine absența ei. Lipsa ei ne va motiva pe noi toți să tragem și mai tare și să atingem un nivel de pregătire ridicat. Când va reveni și Cristina să fim cu adevărat o forță”. Mai mult, Crina Pintea, noul lider al naționalei l-a completat pe antrenor: „Tragem la calificarea la Olimpiadă pentru Cristina!”.
O să fie puţin ciudat să nu fiu acolo, de 10 ani nu am mai lipsit de la niciun turneu final cu echipa naţională. Le ţin pumnii fetelor şi îmi doresc să facă o figură frumoasă acolo.
Cristina Neagu
România este singura națională feminină de handbal prezentă la toate cele 25 de ediții ale Campionatelor Mondiale. Fetele noastre au câștigat trofeul în 1962, au cucerit argintul în 1973 și 2005, și bronzul, în 2015.
Lotul României pentru Campionatul Mondial din Spania
Portari: Iulia Dumanska, Daciana Hosu, Diana Ciucă, Elena Şerban
Extremă stânga: Nicoleta Dincă, Ana Maria Tănasie, Alexandra Dindiligan
Inter stânga: Bianca Bazaliu, Bianca Harabagiu, Anca Polocoșer
Centru: Cristina Laslo, Andreea Rotaru, Andreea Popa, Mădălina Zamfirescu
Inter dreapta: Alina Ilie
Extremă dreapta: Laura Moisă, Oana Borș
Pivoţi: Crina Pintea, Lorena Ostase, Alexandra Iovănescu