x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Mulțumim, Horia Tecău

Mulțumim, Horia Tecău

de Adi Munteanu    |    02 Dec 2021   •   07:52
Mulțumim, Horia Tecău
Sursa foto: Agerpres

Triplu câștigător de Grand Slam, câștigător al Turneului Campionilor, deținător de 38 de turnee ATP, vicecampion olimpic și fost număr 2 mondial la dublu, Horia Tecău a decis să încheie cariera de tenismen profesionist după 18 ani în circuitul ATP la cel mai înalt nivel. 

 

Considerat cel mai mare tenismen român de dublu după epoca Ion Țiriac - Ilie Năstase, Horia Tecău a decis să pună capăt carierei de 18 ani în circuitul ATP. A câștigat trei titluri de Grand Slam la dublu, Wimbledon 2015 și US Open 2017, alături de Jean-Julien Rojer, și Australian Open la dublu mixt în 2012, alături de Bethanie Mattek-Sands. Tecău mai are în palmares încă cinci finale de Grand Slam, trei la Wimbledon și două la Australian Open, fiind peste performanțele lui Ion Țiriac. Tecău a câștigat și Turneul Campionilor în 2015, învingându-l în finală pe compatriotul său Florin Mergea.

Ascensiunea lui Tecău a început în 2002, când a câștigat turneul de juniori la dublu alături de partenerul din copilărie Florin Mergea, după ce jucaseră și finala juniorilor de la Australian Open. În 2003 Tecău și Mergea au jucat din nou finala juniorilor la Antipozi pentru ca la Wimbledon să-și apere titlul din 2002. Trecând la seniori, Horia s-a dedicat probelor de dublu, câștigând 38 de titluri, dintre care trei din categoria „Masters 1000”  și ajungând în alte 24 de finale ATP, menținându-se constant în Top 20, culminând cu locul 2 ATP la finalul sezonului 2015. De altfel, Tecău a participat de șapte ori la Turneul Campionilor, asta însemnând că a fost în Top 8 mondial.

Ajuns la 36 de ani, Tecău a anunțat că se retrage după victoria cu Peru, scor 4-0, însă parcă ar mai lăsa speranțe că ar mai juca pentru România în Cupa Davis și anul viitor. „În această campanie frumoasă, mergem înainte și se pare că va mai fi încă un meci”, a spus Horia după victoria din meciul de dublu, în care l-a avut partener pe Marius Copil.

„Nu cred că te poți pregăti pentru acest moment al retragerii. Mulțumesc că ați fost aici astăzi, alături de mine, mi-ați adus adus acest moment de bucurie. Au fost multe meciuri de Cupa Davis, multe emoții, dar m-am bucurat să trăiesc această carieră și aceste emoții alături de voi, echipă, staff, public, Federație și simt că am fost într-o familie care m-a crescut de la 17 ani”, a mai declarat, vizibil emoționat, Horia Tecău.

 

Sper să-l convingem pe Horia să mai joace măcar un meci pentru România și să se retragă în fața unei arene pline. La palmaresul lui, Horia nu merită să se retragă într-o sală fără spectatori.

Nicolae Frunză, component al echipei României

×
Subiecte în articol: horia tecau