La finele anului trecut, Guvernul Romaniei a aprobat modificarea Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000 in urma careia sportivii au multe de castigat. Initiativa legislativa i-a apartinut lui Valeriu Argaseala, director general la FC Steaua.
De foarte mult timp, conducatorii de cluburi, in special ai celor de fotbal, se plang de impozitarea excesiva a veniturilor sportivilor. Aceasta in conditiile in care Legea 69/2000 reglementa problema destul de convenabil. ISTORIC. Intre timp, in anul 2003, a intrat in vigoare noul Cod al Muncii, care intra in contradictie cu Legea Sportului. Mai mult, in anul 2004, prin Legea 472 se elimina conventia de prestari servicii, fiind valabil doar contractul individual de munca, si el in neconcordanta cu Codul Muncii. Astfel ca sportivii profesionisti erau obligati sa suporte niste plati catre stat in neconcordanta cu activitatea lor. Cei care s-au sesizat concret in aceasta privinta au fost cei de la FC Steaua. In Adunarea Generala a LPF din iulie 2005, Valeriu Argaseala a propus modificarea Legii. MOTIVARE. Dupa constituirea unei comisii, care a fost in discutii la Ministerul de Finante si la Ministerul Muncii, Valeriu Argaseala a trecut la elaborarea unui act normativ, dupa intalniri la nivelul ANS cu reprezentantii mai multor federatii sportive. Acesta a fost inaintat la ANS, iar de aici a ajuns la Guvern, care a semnat ordonanta la 22 decembrie 2005. "Prin aceasta ordonanta se pune la dispozitie cadrul legal in care sportivii de performanta pot sa-si desfasoare activitatea. Stabileste modalitatea ca sportivii si cluburile sa-si fixeze relatiile dintre ei in afara Codului Muncii, care impunea restrictii in activitatea de performanta", a explicat Argaseala. FISCALITATE. Cea mai importanta modificare survenita este cea din plan financiar. Astfel, structurile sportive nu mai sunt legate de fiscalitatea specifica unui contract individual. Concret, prin aceasta ordonanta nu mai e obligatorie, ci doar la cerere, plata anumitor impozite catre stat. Astfel, au de castigat atat sportivul, cat si clubul. Singura obligatie financiara catre stat ramane cea de 16%, impozitul pe venitul global. Ordonanta a intrat in vigoare "avand in vedere necesitatea corelarii reglementarii interne cu cele internationale privind statutul sportivului profesionist in Romania", si de ea beneficiaza toti sportivii.Citește pe Antena3.ro
"Aceasta e ordonanta Argaseala, pentru ca el a muncit la ea. E si meritul meu, pentru ca nu degeaba am facut scandal in ultima perioada"
Gigi Becali, patron FC Steaua