x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Perspective - Dinamo de Budapesta

Perspective - Dinamo de Budapesta

de Vicentiu Neagoe    |    Daniel Stan    |    29 Sep 2006   •   00:00
Perspective - Dinamo de Budapesta

Posibila participanta in editia viitoare a Ligii Campionilor, Dinamo nu va avea unde sa-si dispute meciurile, stadionul din Stefan cel Mare fiind departe de pretentiile UEFA. Ar exista varianta Ghencea sau, mai grav, disputarea meciurilor de pe teren propriu in strainatate.

Conducatorii dinamovisti nu agreeaza insa nici una dintre aceste variante, motiv pentru care, in disperare de cauza, au apelat la primarul general al Capitalei, Adriean Videanu.

NEGOCIERI. Astfel, zilele trecute, partile au avut doua runde de discutii-maraton, la finalul carora actionarii lui FC Dinamo si edilul-sef al Bucurestiului s-au inteles pentru o colaborare privind constructia noului Stadion "National". Unul dintre actionarii prezenti la discutii a declarat: "Noile reguli impuse de UEFA sunt mult peste ceea ce putem face noi la stadionul nostru. Vrem o arena moderna, insa spatiul de care dispunem este destul de mic. Parcarile sunt o problema, unde nu putem asigura minimum 400 de locuri. Am discutat cu primarul Adriean Videanu, iar perspectivele sunt destul de bune. O parte dintre noi avem firme de constructii si, din acest punct de vedere, lucrurile sunt rezolvate".

BUGET. Aceeasi sursa a mai dezvaluit faptul ca bugetul pe care il va aloca FC Dinamo va fi de cateva zeci de milioane, la care se va adauga suma ce va fi pusa la dispozitie de Primarie. Initial, in urma cu sase luni, cand FRF si Adriean Videanu ajunsesera la un acord pentru preluarea lucrarii de constructie a noului stadion, de 53.000 de locuri, suma estimativa era de 90 de milioane de euro. "Vechiul stadion va fi demolat, iar in locul lui se va ridica un altul nou, cu o capacitate de 40.000 de locuri. Ma bucur sa aud ca oficialii lui Dinamo si Primaria vor sa investeasca in noul proiect", a declarat Mircea Sandu. Doar ca pentru ridicarea unui nou stadion e nevoie de cel putin doi ani din momentul inceperii constructiei. Care nici nu a demarat inca.

SOLUTII. Prin urmare, Dinamo va avea varianta de a-si disputa meciurile din Liga, in Bucuresti, doar in Ghencea. Cum mandria e foarte mare, oficialii nici nu iau in calcul aceasta solutie. Singurele stadioane din tara care se apropie cat de cat de cerintele internationale sunt cele de la Craiova si de la Timisoara. Pentru a ajunge la standardele cerute de UEFA, lucrarile de modernizare ar trebui deja demarate. Mai ales ca pana la primul tur din grupele Ligii a ramas mai putin de un an. Iar Dinamo, daca va lua titlul, are sanse peste 90% sa intre direct in grupele Ligii. Daca nu se va gasi o varianta interna, Dinamo, echipa cu opt actionari, va juca in strainatate. Oficialii dinamovisti au luat deja legatura cu Marius Vizer, actionar la echipa maghiara Sopron, pentru a le rezolva eventualele meciuri din Liga in Ungaria, cel mai probabil la Budapesta. Doar printr-o minune, daca ministrul de Interne Vasile Blaga e de acord, atunci vor fi alocate fonduri pentru modernizarea in timp util a actualei baze sportive.

Vasile Turcu: "Ar fi o rusine sa jucam in Ghencea"


Jurnalul National: Domnule Turcu, daca Dinamo va ajunge in grupele Ligii Campionilor, unde va juca, avand in vedere ca stadionul propriu nu poate fi omologat?
Vasile Turcu: Exista un proiect inca de acum doi ani, insa totul depinde de fonduri. Daca le vom primi din partea Ministerului de Interne, care este proprietar alaturi de CS Dinamo, totul se poate rezolva.

Daca ar fi bani, in cat timp poate fi adus stadionul la standardele cerute de UEFA?
Eu cred ca pana in luna august 2007 totul va fi gata.

"Poate nu jucam deloc"
In situatia in care nu veti reusi, ati accepta sa jucati in Ghencea? Este si o propunere a presedintelui FRF, Mircea Sandu.
Dinamo nu va accepta niciodata sa joace pe stadionul unei echipe rivale. Nici conducatorii, nici jucatorii si nici suporterii. Ar fi o rusine pentru noi.

Dar la Timisoara sau la Craiova?
Exista mai multe solutii, dar noi ne dorim sa jucam pe stadionul nostru.

Printre solutii se numara si Budapesta?
Nu pot da eu acest raspuns. Suntem mai multi actionari care luam deciziile importante.

Totusi, asa se aude.
In situatia in care nu vom avea solutii la momentul respectiv, exista si varianta Budapesta ori poate nu jucam deloc. Dar este prea devreme pentru aceasta discutie.

PROIECT DE OCHII LUMII, PE NIMENI NU A INTERESAT
La finele lui 2003, a existat un proiect privind modernizarea Stadionului "Dinamo", lucrarile urmand a fi executate de firma Aedificia Carpati, patronata de unul dintre actionarii de atunci ai "cainilor", Petre Badea. Costurile estimative se ridicau la trei milioane de dolari, iar lucrarea urma sa se deruleze in mai multe faze, cu finalizare in 2007. Noua arena urma sa aiba o capacitate de 30.000 de locuri. In prima faza a proiectului, existau doua obiective primordiale: acoperirea tribunei zero si a tribunei I, precum si darea in functiune a noii tabele electronice. In ultima etapa, urma sa fie suprainaltata si acoperita tribuna a II-a. In prezent, echipa si conducerea se gandesc la grupele Ligii Campionilor, insa stadionul din "Stefan cel Mare" arata la fel ca inaintea realizarii proiectului. Astfel, s-a ajuns la situatia penibila ca, in eventualitatea calificarii in grupele Ligii, "ros-albii" sa nu poata evolua decat pe stadionul rivalei de o viata, Steaua, singurul care intruneste cerintele UEFA. Conform spuselor oficialului FRF Florin Prunea, ar mai exista doua variante interne, la limita, Craiova si Timisoara, numai ca respectivele arene ar trebui modernizate serios pentru a primi OK-ul de la UEFA.
×
Subiecte în articol: sport dinamo stadionul