Nevoia de timp a fost demonstrată chiar în Andorra, meci pe care chiar dacă l-am câștigat, nu am arătat mai nimic. Doar 2-3 jucători au arătat ceva ambiție. În rest, la final, s-a rostit același clișeu, „importante sunt cele trei puncte, pentru că nu mai există echipe mici”.
„Suntem pe un loc calificabil în acest moment. Asta înseamnă că suntem în grafic”, declara vesel Mihai Stoichiță, directorul echipelor naționale, la finalul meciului din Andorra. Ce nu spune oficialul FRF este că naționala Andorrei ne-a arătat limitele. Echipa noastră nu este în stare să desfacă o apărare aglomerată, fie ea și primitivă, cum au fost andorienii, nu este în stare să rupă ritmul la mijlocul terenului (în meciul de sâmbătă, mijlocașii noștri au fost inexistenți) și, mai mult, echipa a produs același joc la așteptare-ciupeală, că poate greșește adversarul. Iar Andorra a greșit de două ori și noi am câștigat cu 2-0. Mă rog, au greșit de mai multe ori, însă n-au fost ai noștri vigilenți. Poate diseară vor fi mai atenți jucătorii noștri la stângăciile bielorușilor, mai slabi în acest moment decât andorezii.
Tactica noastră: ne străduim ca adversarii să se bată singuri
Selecționerul a ezitat în alcătuirea primului 11 încercând să-i folosească „pe cei mai buni” într-un meci pe care oricum l-am fi câștigat. Și chiar și așa, „cei mai buni” s-au chinuit amarnic într-o formulă-experiment cu Deian Sorescu în banda stângă, deși îl putea introduce acolo pe Opruț, iar pe Sorescu să-l joace pe partea lui, în dreapta. A rezultat faptul că ne-am străduit ca adversarii să se bată singuri, iar aceștia chiar ne-au ascultat: au încasat și un cartonaș roșu, dar nu a fost de ajuns. Ai noștri așteptau mai mult de la adversari, să-și dea și unu-două autogoluri, pentru că, deși am avut jucător în plus, tot n-am fost periculoși.
Meciul cu Belarus, aproape să ajungă doar un amical
Meciul cu Belarus ar putea fi ultimul în această campanie. Peste 100 de europarlamentari i-au adresat președintelui UEFA o scrisoare prin care îi cer să excludă naționala Belarus din campania de calificare pentru EURO 2024 din cauza susținerii agresiunii Rusiei din Ucraina. Speța se va discuta săptămâna aceasta în Parlamentul European, în prezența președintelui UEFA. În caz că Belarus va fi exclusă, partida de diseară ar rămâne doar cu statut de meci amical, pentru că rezultatele belarușilor vor fi anulate. Suporterii naționalei noastre au reacționat cu umor pe rețelele de socializare, rugând UEFA să nu excludă Belarus: „Lăsați-i să joace. Poate așa mai batem și noi pe cineva în afară de Andorra!”.
Belarus, chiar mai slabă ca Andorra
Meciul Belarus-Elveția, scor 0-5, a arătat că Belarus, fără victorie în ultimii doi ani, este o echipă la nivelul Andorrei, dacă nu chiar mai slabă. În meciul de sâmbătă, deși belarușii au avut în față favorita grupei, au fost învinși la scor, în condițiile în care Elveția a jucat cu ambele frâne trase, lăsând impresia că doar cinci goluri a chef să marcheze. Dar și în aceste condiții, diseară pot pune probleme pentru naționala noastră. Meciul din Andorra a arătat multe slăbiciuni ale noastre la construcție. Ca să fim mai exacți, lipsa construcției. Acțiunile noastre s-au bazat pe pase lungi de la fundași direct pe atacanți, peste o inexistentă linie de mijloc, în care Stanciu și Olaru au făcut figurație. Dacă așteptăm doar sclipirile lui Moruțan și Răzvan Marin, coroborate cu greșelile adversarilor, e posibil să așteptăm mult și bine eventuale goluri.
Certitudini, doar Alibec, Drăgușin și Moruțan
Deși nu este relevant pentru forma reală a naționalei noastre, meciul din Andorra a evidențiat doar trei jucători, care n-au cum să lipsească diseară. Alibec este titular sigur în atac, Moruțan - extremă dreapta și Radu Drăgușin - în apărare. În rest, Man, deși a marcat, a dispărut de multe ori din joc și, probabil va fi înlocuit de Tănase în primul 11. Nici Olaru nu va fi titular. Fiind cel mai tăvălit în Andorra, el nu a apucat să joace ceva, astfel că Marius Marin îl va înlocui în primul 11. În apărare, Iordănescu va juca probabil cu Opruț în stânga, menajat pentru primul meci, și nu va mai apela la improvizația Sorescu, care firesc ar trebui să joace în dreapta, iar alături de Drăgușin selecționerul ar avea de ales între Burcă și Nedelcearu.
Emoții pentru meciurile din toamnă
Incidentele din minutul 11 din meciul din Andorra și torțele galeriei noastre pot pune în pericol prezența spectatorilor la partidele de pe teren propriu din toamnă, cu Israel, Kosovo și Elveția. Selecționerul Iordănescu este îngrijorat de posibilitatea ca UEFA să ne pedepsească și să jucăm meciurile de acasă cu porțile închise, mai ales că nu ar fi prima abatere.