x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Prima finală Europa League

Prima finală Europa League

de Delia Gomoescu    |    12 Mai 2010   •   00:00
Prima finală Europa League

Atletico Madrid şi Fulham îşi dispută în această seară primul trofeu Europa League, competiţia care din acest sezon a luat locul defunctei Cupe UEFA. Finala de la Hamburg va începe la ora 21:45 şi va fi transmisă în direct de Pro TV.

Desfăşurarea meciului a fost pusă sub semnul întrebării în ultimele zile, din cauza noului nor de cenuşă vulcanică venit din Islanda. Oficialii lui Fulham ar fi vrut reprogramarea jocului, motivând problemele create de perturbarea traficului aerian. În schimb, spaniolii au fost mai prevăzători. Ca să "dribleze" norul, băieţii lui Quique Flores şi-au devansat plecarea spre Germania, astfel că au ajuns în oraşul finalei încă de luni.

Atletico Madrid - Fulham este un duel al generaţiilor. Gruparea engleză are o medie de vârstă de 29,09 ani, fiind cea mai "bătrână" echipă din cele cinci mari campionate europene: Anglia, Spania, Franţa, Italia şi Germania. De partea cealaltă, Atletico Madrid, cu o medie de vârstă de doar 25 de ani, este cea mai tânără formaţie din Spania. Diferenţa este evidentă şi în ceea ce-i priveşte pe antrenori. Roy Hodgson are 62 de ani, în timp ce Quique Flores, doar 45.


Spre Hamburg
Atletico a ajuns în Europa League din Liga Campionilor, unde a ocupat locul 3 în grupa D, fiind întrecută de Chelsea şi Porto. Spaniolii au trecut apoi de Sporting Lisa-bona, Valencia şi Liverpool.
În schimb, Fulham a plecat din turul 3 preliminar al Europa League. Englezii i-au eliminat mai întâi pe lituanienii de la Vetra, apoi, în play-off, pe ruşii de la Amkar Perm. Fulham a ocupat locul 2 în grupa E, în care a jucat alături de Roma, Basel şi ŢSKA Sofia, iar în fazele superioare a trecut de Şahtior Doneţk, Juventus, Wolfsburg şi Hamburg. În ceea ce priveşte palmaresul, Atletico a cucerit de nouă ori campionatul şi de tot atâtea ori Cupa Spaniei. Singurul său trofeu european major este însă Cupa Cupelor, câştigată în 1962. De partea cealaltă, Fulham se poate lăuda doar cu o finală în Cupa Angliei, în 1975, şi cu o Cupă Intertoto în 2002.

×
Subiecte în articol: sport