x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport PROPUNERE - Fără suporteri în deplasare

PROPUNERE - Fără suporteri în deplasare

de Ionut Paduraru    |    11 Noi 2008   •   00:00
PROPUNERE - Fără suporteri în deplasare

Nemulţumit de incidentele de la Dinamo – Steaua şi Rapid – Steaua, Dumitru Dragomir vrea ca, începând din retur, echipele să nu mai fie însoţite de galerii la meciurile din deplasare.



Şeful LPF a precizat că această măsură este agreată şi de preşedintele FRF, Mircea Sandu. "Voi face o propunere Federaţiei Române de Fotbal, prin care galeriile organizate să nu mai însoţească echipele în deplasare. Am discutat cu Mircea Sandu şi mi-a spus să fac această propunere, iar imediat după terminarea turului de campionat o să se întrunească în şedinţă Comitetul Executiv, iar din retur să nu se mai meargă cu galeriile în deplasări. Prin această decizie s-ar evita foarte multe incidente ce au loc pe stadioane şi nu numai", a spus Dragomir. "Indiferent de meci, doi ani să nu mai avem galerii în deplasare. Propunerea este pe linie sportivă şi vine din partea LPF către FRF, pentru ca în Comitetul Executiv să se poată lua această măsură". De asemenea, şeful LPF intenţionează să modifice legea privind combaterea violenţei pe arenele sportive, pentru ca jandarmii să poată fi prezenţi din nou în timpul meciurilor în interiorul stadioanelor: "Degeaba am venit noi cu asta, să fim europeni şi să scoatem jandarmii din arenă".

Şefii galeriilor echipelor din Liga I nu sunt de acord cu măsura propusă de Dragomir. "Dreptul la liberă circulaţie este constituţional şi nu-l poate îngrădi Mitică Dragomir. E greu de pus în practică. Sunt aberaţii. Ar trebui mai bine să se gândească la renovarea stadioanelor. Dacă ar fi amplasate 20 de camere video pe un singur sector, nu mai aruncă nimeni cu nimic, pentru că îl pedepseşti individual", a spus Mihnea Ionescu, unul dintre liderii suporterilor dinamovişti. "Nu trebuie să omorâm fotbalul doar pentru faptul că Dragomir a fost înjurat la meciul Rapid – Steaua", a spus şi Cristi Brâncovan, liderul galeriei FC Timişoara.

Parţial în Italia

Interzicerea deplasării galeriilor la meciuri din deplasare se mai aplică şi în alte ţări europene, precum Italia, Grecia sau Olanda, dar numai parţial, la unele întâlniri cu grad ridicat de risc şi în cazul unor echipe cu suporteri foarte violenţi. De exemplu, fanilor lui Napoli li s-a interzis să-şi însoţească echipa favorită la meciurile din deplasare pe tot parcusul sezonului 2008/2009. Tot în Italia, Prefectura oraşului Roma a decis la 25 septembrie, ca o măsură suplimentară de siguranţă şi protecţie a ordinii publice, să interzică suporterilor Atalantei Bergamo să asiste la meciul de pe Olimpico cu AS Roma, din etapa a 5-a.

Incidente la ultimele derby-uri

În ultimele două etape au avut loc mai multe incidente la meciurile din Liga I. În minutul 5 al meciului Rapid – Steaua, suporterii "roş-albaştrilor" au aprins torţe şi au aruncat mai multe petarde spre tribuna oficială, creând panică printre fanii giuleşteni. Aceştia l-au înjurat apoi şi chiar au încercat să-l agreseze pe şeful LPF, Dumitru Dragomir, reproşându-i că nu cere evacuarea galeriei steliste. Unul dintre fani a reuşit să-l atingă uşor pe Dragomir, dar a fost oprit la timp de oficialii gazdelor. Tot în etapa a 14-a, galeria lui Dinamo a fost avertizată cu evacuarea la meciul din deplasare cu FC Timişoara, pentru că, imediat după marcarea primului gol, a aruncat cu torţe spre sectoarele ocupate de suporterii bănăţeni. Săptămâna trecută, clubul Dinamo a fost sancţionat cu un ultim avertisment şi amendat cu 50.000 de lei după ce fanii grupării "roş-albe" au aprins torţe şi le-au aruncat spre teren şi spre galeria adversă la derby-ul cu Steaua, din etapa a 13-a.

×
Subiecte în articol: sport deplasare