x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Rămâne cum a stabilit FIFA: meciul Ungaria-România se joacă fără spectatori!

Rămâne cum a stabilit FIFA: meciul Ungaria-România se joacă fără spectatori!

de Istvan Deak    |    05 Feb 2013   •   14:18
Rămâne cum a stabilit FIFA: meciul Ungaria-România se joacă fără spectatori!

Ungaria nu renunţă, şi anunţă că merge la TAS

Meciul dintre Ungaria şi România de la 22 martie de la Budapesta se va desfăşura tot cu porţile închise, aşa cum decisese FIFA.

Comisia de apel a FIFA a confirmat sancţiunile impuse Bulgariei şi Ungariei, ambele condamnate la disputarea fără spectatori a viitoarelor lor meciuri de acasă, în vederea calificării pentru Mondialul 2014. Sancţiunile au fost impuse din cauza unor incidente cu caracter rasist înregistrate la meciuri anterioare, iar anunţul privind respingerea apelurilor depuse de Ungaria şi de Bulgaria a fost făcut de federaţia internaţională, potrivit AFP.

Deciziile, reconfirmate integral

“Apelurile depuse de Federaţia Ungară de Fotbal şi de Uniunea Bulgară de Fotbal au fost respinse, iar deciziile care au fost anunţate la 20 noiembrie de comisia de disciplină au fost confirmate, în integralitate”, a anunţat un purtător de cuvânt al FIFA.

Ca atare, şi meciul Bulgaria-Malta din 22 martie se va juca fără spectatori.

Federaţiile bulgară şi ungară au fost amendate cu 40.000 de franci elveţieni (33.000 de euro) şi 35.000 de franci elveţieni (29.000 de euro) şi au fost avertizate că  în cazul în care se vor înregistra alte incidente de natură rasistă riscă să încaseze sancţiuni şi mai dure.

“Acte odioase” şi “ruşinoase”

Comisia de disciplină a FIFA a sancţionat Ungaria pentru “actele odioase” antisemite ale unui grup de suporteri din timpul meciului americal contra Israelului, disputat la 15 august anul trecut. Bulgaria era, la rândul său, în colimatorul FIFA şi a fost condamnată pentru insultele rasiste proferate de un mic grup de suporteri de fiecare dată când un jucător danez de origine tanzaniană, Patrick Mtiliga, atingea balonul în timpul meciului Bulgaria-Danemarca pentru calificările la Mondial, partidă disputată la 12 octombrie, la Sofia (1-1).”Comisia a convenit că actele ofensive, denigratoare şi discriminatorii ale unui mic grup de suporteri bulgari a fost ruşinos şi că lansarea de artificii a fost periculoasă”, potrivit FIFA.

Analiză

Asociaţia FARE (Football Against Racism in Europe) precum şi alte organizaţii antirasism au sesizat FIFA după incidentele de la partida din 15 martie, iar forul internaţional a luat imediat măsuri. Ancheta a concluzionat că într-adevăr fanii ungari au arborat însemne rasiste, antisemite, provocatoare din punct de vedere politic şi agresive către fanii oaspeţi. În cursul acestei partide, care s-a încheiat cu 1-1, suporterii ungari au proferat insulte precum “evrei împuţiţi”, “Buchenwald” (aluzie la lagărul de concentrare nazist din Germania) sau chiar au scandat “Viva Mussolini”. În timp ce s-a intonat imnul israelian “Hatikva”, câteva sute de suporteri au întors în mod ostentativ spatele către teren.

Ungaria nu renunţă, şi a anunţat că va contesta deciziile FIFA la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) şi va cere despăgubiri federaţiei internaţioanele pentru pierderile financiare de la meciul cu România.


×
Subiecte în articol: fotbal fifa meci romania Ungaria