x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Războiul a lăsat Rusia fără sport

Războiul a lăsat Rusia fără sport

de Adi Munteanu    |    04 Mar 2022   •   09:30
Războiul a lăsat Rusia fără sport

Așa cum era de așteptat, forurile internaționale au cedat presiunilor și au exclus echipele naționale și echipele de club ale Rusiei, ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei de către armata lui Putin.

Rând pe rând au fost anulate meciurile naționalei de fotbal din barajul pentru Mondialul din Qatar, apoi Spartak Moscova din Europa League. Apoi naționalei de rugby i s-a anulat meciurile cu Olanda și Portugalia din Rugby Europe Championship. În același timp au fost excluse și echipele de handbal din competițiile europene.

Nu a fost suficient că de ani buni sportivii ruși nu puteau participa la Jocurile Olimpice sub pavilion propriu din cauza dopajului, acum situația a devenit și mai gravă. În afara sporturilor individuale, cum este cazul tenisului, echipele de club și naționalele Rusiei au fost excluse din toate competițiile, de la rugby la fotbal și de la handbal la volei și baschet. În cazul tenismenilor, aceștia concurează „pe persoană fizică apatridă”, fără însemnele și drapelul Rusiei. 

CSM București a scăpat de meciul cu ȚSKA Moscova 

În Liga Campionilor la handbal, fetele de la CSM București aveau programate meciurile din optimile de finală chiar cu ȚSKA Moscova, pe 26 martie la București și pe 2 aprilie la Moscova. În noua situație, Neagu&co se califică automat în sferturi, unde vor juca, la sfârșitul lunii aprilie, cu danezele de la Esbjerg, câștigătoarele, cu care s-au și întâlnit de două ori în grupă, o înfrângere și un egal, în urma unor meciuri extrem de echilibrate.   

Zenit Sankt Petersburg are două echipe excluse

Cea mai ghinionist club din Rusia este Zenit Sankt Petersburg. Acesta participa în Euroliga masculină de baschet și în Liga Campionilor la volei. La fotbal au fost eliminați de Betis Sevilla, altfel ar fi fost clubul cu cele mai multe secții excluse. 

În ceea ce privește naționala de fotbal, aceasta urma să joace primul meci de baraj  pentru Mondialul din Qatar cu Polonia, însă înainte ca FIFA și UEFA să decidă eliminarea Rusiei, federația de fotbal din Polonia a anunțat că refuză să joace acest meci cu riscul că vor fi ei descalificați. Lewandowski însuși a declarat că va boicota meciul. Ulterior au venit și deciziile FIFA și UEFA împreună cu renunțarea la sponsorul Gazprom.

Singurul aliat, Serbia

Dacă UEFA și Schalke au renunțat la sponsorizarea Gazprom, Serbia nu se dezice de colosul rusesc al petrolului. Mai mult, presa de la Belgrad acuză conducătorii sportului mondial de discriminare, amintind că la fel s-a procedat în împotriva lor în timpul războiului din Iugoslavia. „Se vor întoarce mai puternici, veți vedea!”, scriu sârbii.

Chelsea, scoasă la vânzare. Costă 3 miliarde de euro

Speriat că ar putea primi interdicție să mai stea în Marea Britanie, magnatul rus Roman Abramovici, care este patronul clubului londonez Chelsea, a decis să vândă clubul. „Toți banii strânși vor merge către victimele războiului din Ucraina”, a spus acesta. Suma pe care o cere este de 3 miliarde de euro și conform declarației lui, „nu voi păstra niciun cent pentru mine. Donez tot”.

×