x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Retrogradare doar din sezonul viitor

Retrogradare doar din sezonul viitor

de Ionut Paduraru    |    11 Mai 2008   •   00:00
Retrogradare doar din sezonul viitor


Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat că Steaua nu poate fi retrogradată în urma scandalului “valiza cu bani”, deoarece regulamentul actual prevede o penalizare maximă de 9 puncte.

SCANDAL - Comitetul Executiv al FRF a votat pentru pedepse dure în cazuri de corupţie, dar după 1 iunie


Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat că Steaua nu poate fi retrogradată în urma scandalului “valiza cu bani”, deoarece regulamentul actual prevede o penalizare maximă de 9 puncte.

Sandu a precizat însă că în noul regulament, care va intra în vigoare de la 1 iunie, cluburile ai căror oficiali vor fi implicaţi în tentative de corupţie vor fi retrogradate. “Steaua nu poate fi retrogradată, pentru că ea va fi judecată după regulamentul vechi. Riscă depunctare de la 6 la 9 puncte. Regulamentul nou intră în vigoare de la 1 iunie, şi în astfel de cazuri, echipele riscă retrogradarea, depunctarea între 9 şi 16 puncte şi amenzi consistente. Cei care reprezintă cluburile în Comitetul Executiv s-au pronunţat pentru sancţiuni dure. Eu, personal, nu îmi pot da cu părerea despre ce s-a întîmplat la Cluj decît după ce am o decizie a DNA”, a spus şeful FRF.

APĂRAT. Gigi Becali a fost apărat de antrenorul Universităţii Cluj, Alpar Meszaros, care a spus că elevii săi nu au avut promisă nici o primă din partea Stelei pentru un rezultat favorabil în meciul cu CFR. “Bani promişi pentru jucători nu au fost. Dacă Gigi Becali l-a sunat pe Goga, a fost ca să îl ia la Steaua. Goga a fost ofertat de Steaua, precum şi de la alte echipe mari din străinătate sau din ţară. Am fost întrebat dacă am fost contactat, însă evoluţia elevilor mei demonstrează că am jucat corect. Nu vreau ca din toată afacerea asta să ieşim noi copiii răi ai campionatului.

Am jucat cinstit, curat şi plăcut ochiului. Sînt convins că Doboş e corect ca lacrima, că nu are legătură cu treaba asta”, a spus Meszaros.

DEMISIE. Preşedintele Universităţii Cluj, Anton Doboş, a declarat că se gîndeşte să demisioneze pentru a nu strica imaginea clubului. “Este foarte greu ca cineva să preia clubul şi să aibă un manager acuzat de luare de mită. N-ar fi deloc normal. Am fost un nebun cînd am venit la echipă, dar nu regret, pentru că iubesc Universitatea. Am preluat echipa într-o situaţie critică, cu 11 puncte şi 34 de miliarde datorii, şi am dat totul pentru a reuşi să facem ceva. N-am reuşit, însă aş vrea să le transmit suporterilor că n-am luat mită niciodată, şi că Universitatea Cluj a jucat numai şi numai pe teren. Dacă cei de la DNA consideră că am făcut o greşeală jucînd corect, atunci orice comentarii sunt de prisos”, a spus Doboş.

CAZUL BISTRIŢA. Gigi Becali mai este cercetat pentru dare de mită şi pentru un meci de acum doi ani, Rapid – Gloria Bistriţa, înaintea căruia le-a promis ardelenilor bani pentru a-i încurca pe giuleşteni. “Dosarul Gloria Bistriţa – Rapid este un dosar vechi, pentru care acum trei luni am primit acasă, oficial, neînceperea urmăririi penale. Dacă acei bani ajungeau la Bistriţa, i-aş fi dat ca sponsorizare clubului Gloria, nu le dădeam banii jucătorilor direct. Clubul le dădea banii ca primă. Era o recompensă pentru performanţa Bistriţei dacă ar fi cîştigat”, a explicat Becali. Finanţatorul Stelei a fost apărat chiar de directorul sportiv al Gloriei, Ioan Horoba, cu care a avut în trecut mai multe conflicte. “Săracul! L-au băgat acum pe Gigi Becali la înghesuială. Şi mă uit ce ofensaţi se dau conducătorii de fotbal din România vizavi de acest caz, cînd ar trebui să tacă din gură şi să bage cu toţii capul în pămînt. Sînt convins că majoritatea persoanelor din fotbalul românesc au făcut astfel de lucruri, doar că nu au vorbit. Becali are un stil aparte, probabil şi din cauză că vrea să îşi facă publicitate şi vorbeşte în gura mare”, a declarat Horoba.

 

Sancţiuni şi în Portugalia

Gruparea la care activează Carlos Fernandes şi Ze Kalanga, Boavista Porto, a fost retrogradată în liga secundă portugheză în urma scandalului “Fluierul aurit”.

Boavista a fost retrogradată, deoarece a încercat să blătuiască meciuri şi amendată cu suma de 278.000 de dolari pentru tentativa de a corupe trei arbitri în sezonul 2003-2004. Preşedintele din acel moment al clubului, Joao Loureiro, a fost suspendat pentru patru ani şi amendat cu 39.000 de dolari. Boavista a anunţat că va face apel la decizia Comisiei de Disciplină a Ligii Profesioniste din Portugalia.

Tot pentru tentativă de corupţie la două meciuri din 2004, FC Porto a primit o amendă de 230.000 de dolari şi a fost penalizată cu şase puncte în acest sezon. Depunctarea nu o împiedică pe FC Porto să ia titlul pentru al treilea an consecutiv, motiv pentru care clubul nu va face apel. “Nu încheiem cu 20 sau 21 de puncte avans, ci cu 14 sau 15 puncte”, a explicat Jorge Pinto da Costa, preşedintele clubului FC Porto, care a fost şi el suspendat pentru doi ani. Un alt club, Uniao Leiria, a fost penalizat cu 3 puncte în urma acestui scandal.

 

 

×
Subiecte în articol: sport puncte