x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport România, locul şapte

România, locul şapte

de Vlad Ionescu    |    15 Iul 2008   •   00:00

ATLETISM  ●  Campionatul Mondial de juniori
Delegaţia ţării noastre şi-a îndeplinit obiectivele la CM de la Bydgoszcz. A cucerit două medalii, ambele de aur, prin Bianca Perie, la ciocan, şi prin Elena Lavric, la 800 m, situîndu-se pe poziţia a şaptea în ierarhia pe naţiuni.ATLETISM  ●  Campionatul Mondial de juniori
Delegaţia ţării noastre şi-a îndeplinit obiectivele la CM de la Bydgoszcz. A cucerit două medalii, ambele de aur, prin Bianca Perie, la ciocan, şi prin Elena Lavric, la 800 m, situîndu-se pe poziţia a şaptea în ierarhia pe naţiuni.

La această a 12-a ediţie a CM de juniori au fost prezenţi sportivi din 183 de ţări, un nou record de participare. Nu mai puţin de 40 de naţiuni au reuşit să cîştige cel puţin o medalie. Graţie evoluţiei de excepţie a Biancăi Perie şi a Elenei Lavric, România a devansat ţări cu pretenţii, precum Marea Britanie, Jamaica, Cuba şi China. Polonia, ţara gazdă, nu a obţinut decît un titlu mondial, iar Italia nici măcar o clasare pe podium. Cele două campioane ale noastre au cules numai aprecieri pozitive din partea specialiştilor şi a jurnaliştilor străini, care au fost impresionaţi nu atît de faptul că au cîştigat, ci de modul în care au făcut-o. În ultima zi a competiţiei, deşi a avut reprezentanţi în trei finale, România nu a mai reuşit nici o clasare pe podium. Marius Dumitrache a ocupat locul 10 la săritura în înălţime, Alexandru Ghinea a fost al 11-lea la 3.000 m obstacole, iar Ioana Doagă s-a clasat pe acelaşi loc la 1.500 m.

Atenţie la statistici!

Statisticile demonstrează că în atletism mai puţin de 10% dintre performerii la juniori continuă să obţină rezultate deosebite şi după ce depăşesc această vîrstă. Pentru cei mai mulţi, trecerea la seniorat reprezintă un prag mult prea înalt, peste care nu pot trece. Unii se scufundă în mediocritate, alţii dispar pur şi simplu. Atletismul nostru nu duce, din păcate, lipsă de astfel de exemple. Practic, doar cîţiva dintre foştii noştri medaliaţi la Mondialele juniorilor au confirmat la seniori. Excepţiile pozitive se numesc Gabriela Szabo, Ionela Tîrlea, Marian Oprea. În cazul Biancăi Perie şi al Elenei Lavric, depinde doar de ele ce vor face în viitor. Şi, desigur, de cei care le stau alături şi le îndrumă în carieră.


Fotografii: Vlad Ionescu/jurnalul naţional  

SPERANŢELE NOASTRE. Bianca Perie (stînga) şi Elena Lavric au cucerit aurul la aruncarea ciocanului, respectiv 800 de metri plat

×
Subiecte în articol: sport