x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport S-au stabilit grupele turneului final

S-au stabilit grupele turneului final

de Mihai Igirosanu    |    05 Dec 2009   •   00:00
S-au stabilit grupele turneului final

Desfăşurată aseară la Cape Town, ceremonia tragerii la sorţi a grupelor turneului final al CM din 2010 a fost deschisă de un discurs al fostul preşedinte al Africii de Sud, legendarul Nelson Mandela, şi întreţinut de frumoasa actriţă de origine sud-africană Charlize Theron.

În prezenţa preşedintelui FIFA, Sepp Blatter, şi a preşedintelui Africii de Sud, Jacob Zuma, preşedintele Federaţiei Italiene, Giancarlo Abete, a adus pe scenă trofeul suprem, cucerit de Squadra Azzurra la ediţia din 2006.

"Este greu să ne despărţim de trofeu după patru ani, dar suntem bucuroşi să concurăm din nou pentru cucerirea acestuia în Africa de Sud", a declarat oficialul italian. A urmat prezentarea celor 32 de naţiuni participante, începând cu cele de pe continentul african.

ROMÂNIA, PREZENTATĂ CA VICTIMĂ A SERBIEI
În momentul prezentării echipei naţionale a Serbiei a fost pomenit şi numele României, ca fiind adversara pe care trupa lui Radomir Antici a lăsat-o acasă. Invitată pe scenă pentru a prezenta momentul tragerii la sorţi propriu-zise, celebra Charlize Theron s-a arătat entuziasmată: "Nu am cuvinte să descriu senzaţia pe care o am revenind acasă. Sunt atât de mandră de Africa!".

Componenţa celor opt grupe a fost stabilită de mai multe vedete ale sportului mondial, precum mijlocaşul englez David Beckham, atletul etiopian Haille Gebreselasie sau rugbistul sud-african John Smith. Cele mai echilibrate grupe par G şi H, acolo unde se vor înfrunta Brazilia, Coasta de Fildeş şi Portugalia, respectiv Spania, Elveţia şi Chile.

Fotbalistul David Beckham a declarat că grupa Angliei e una interesantă: "Este o grupă interesantă, nu există meciuri uşoare la Cupa Mondială. Ca ţară, suntem onoraţi să fim aici şi să luăm parte la un eveniment istoric pentru Africa de Sud". La rândul său, selecţionerul Angliei, Fabio Capello, s-a declarat mulţumit de tragerea la sorţi a grupelor Cupei Mondiale din 2010. "Nu este rău. Dar fiecare adversar va fi dificil, deoarece atunci când joci la Cupa Mondială nici un meci nu este uşor. Dacă vom câştiga Cupa Mondială? Trebuie", spus Capello pentru BBC.

 

Vuvuzelele au fost interzise ieri
Comercializarea celebrelor "vuvuzela", trompetele tradiţionale sud-africane, a fost interzisă ieri de autorităţi pentru a nu perturba ceremonia care a avut loc aseară la Cape Town. Pentru a avea parte de linişte, organizatorii sud-africani au decis ca vuvuzelele să nu mai poată fi achiziţionate, mai ales că unii din participanţii la ceremonia tragerii la sorţi a grupelor Campionatului Mondial şi-au exprimat public dezacordul pentru folosirea lor.

După ce preşedintele FIFA, Sepp Blatter, a pledat pentru menţinerea specificului sud-african şi, implicit, s-a declarat în favoarea folosirii trompetelor pe stadioane la CM, reprezentanţii mai multor federaţii naţionale s-au opus, înaintând chiar memorii scrise la forul mondial.

GRUPA A
Africa de Sud
Mexic
Uruguay
Franţa

GRUPA B
Argentina
Nigeria
Coreea de Sud
Grecia

GRUPA C
Anglia
SUA
Algeria
Slovenia

GRUPA D
Germania
Australia
Serbia
Ghana

GRUPA E
Olanda
Danemarca
Japonia
Camerun

GRUPA F
Italia
Paraguay
Noua Zeelandă
Slovacia

GRUPA G
Brazilia
Coreea de Nord
Coasta de Fildeş
Portugalia

GRUPA H
Spania
Elveţia
Honduras
Chile

Cele 32 de ţări participante au fost împărţite în patru urne de câte opt echipe, capii de serie pentru tragerea la sorţi de vineri fiind Brazilia, Spania, Italia, Germania, Argentina, Anglia, Olanda şi Africa de Sud (ţară organizatoare). Meciul de deschidere a ediţiei din 2010 a Cupei Mondiale se va desfăşura la 11 iunie, pe Soccer City (Johannesburg), între selecţionatele Africii de Sud şi Mexicului.


Au fost prezentate mingea şi mascota oficială

În Cape Town, ieri, Adidas şi FIFA au prezentat Adidas "Jabulani", mingea oficială pentru FIFA World Cup South Africa 2010. "JABULANI", care înseamnă "a celebra" în limbajul isiZulu, are un design inspirat de cultura sud-africană şi o tehnologie complet nouă. Începând de azi, noua minge va fi disponibilă şi în magazine.

DENUMIRE ŞI DESIGN
Numele de "JABULANI" provine din vocabularul Bantu isiZulu, una dintre cele 11 limbi oficiale ale Republicii Africa de Sud, vorbită de aproape 25% din populaţie. 11 culori diferite sunt folosite pentru adidas "JABULANI", a 11-a minge adidas pentru Campionatul Mondial de Fotbal.

Aceste 11 culori reprezintă cei 11 jucători ai fiecărei echipe, cele 11 limbi oficiale ale Africii de Sud şi cele 11 triburi sud-africane care transformă Africa de Sud într-una din cele mai diverse ţări din punct de vedere etnic din continentul african. Patru elemente de design în formă triunghiulară pe un fundal alb oferă mingii un aspect unic în spirit african. Şi, precum faţada exterioară a Stadionului de Fotbal din Johannesburg, elementele individuale de design captează diversitatea coloristică specifică Africii de Sud.

Tot ieri, dar la Ambasada Africii de Sud la Bucureşti, a fost prezentată oficial mascota competiţiei, Zakumi. "Za" reprezintă codul internaţional al ţării, iar "Kumi" înseamnă 10.
Florin Gongu
×
Subiecte în articol: sport