x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Să se învârtă bilele!

Să se învârtă bilele!

de Delia Gomoescu    |    04 Dec 2009   •   00:00
Să se învârtă bilele!

Tragerea la sorţi a grupelor Cupei Mondiale va fi transmisă în direct pe TVR 2, de la ora 19:00.



Milioane de fani ai fotbalului vor fi în această seară cu ochii pe International Convention Centre din Cape Town, unde va avea loc, de la ora 19:00, tragerea la sorţi a grupelor Cupei Mondiale. Cele 32 de echipe calificate la turneul final au fost împărţite în patru urne pe criterii valorice şi geografice, urmând ca pe baza acestora să se formeze opt grupe a câte patru formaţii. Pe lângă tragerea propriu-zisă, organizatorii au pregătit şi un spectacol grandios.

Amfitrioana ceremoniei va fi actriţa de origine sud-africană Charlize Theron, câştigătoare a premiului Oscar în 2004. De-a lungul serii, alături de ea, vor urca pe scenă personalităţi din diferite domenii. Sportul va fi reprezentat de David Beckham, Franz Beckenbauer, Michel Platini, Eusebio şi Roger Milla, dar şi de atletul Haile Gebrselassie, multiplu campion mondial şi olimpic. Preşedintele Africii de Sud Jacob Zuma şi preşedintele FIFA Sepp Blatter vor saluta asistenţa la începutul festivităţilor. Fostul şef al statului sud-african, Nelson Mandela, nu va fi prezent la ceremonie, însă va adresa spectatorilor un mesaj video. Tragerea la sorţi va fi urmărită de mai mult de 200 de milioane de telespectatori din peste 200 de ţări.

Procedura tragerii la sorţi

Conform procedurii stabilite de FIFA, ţara gazdă, Africa de Sud, va fi automat plasată în poziţia A1 şi va juca meciul de deschidere la Johannesburg. Apoi, ceilalţi capi de serie vor fi repartizaţi în celelalte grupe de la B la H. La tragerea la sorţi se va respecta criteriul geografic: echipe din aceeaşi confederaţie nu vor evolua în aceeaşi grupă, cu excepţia reprezentativelor europene, care însă nu vor fi mai mult de două într-o grupă. De exemplu, Africa de Sud nu va putea să facă parte din aceeaşi grupă cu echipele africane din urna 3, iar Argentina sau Brazilia nu vor putea fi plasate în grupă cu alte reprezentante ale Americii de Sud.

×
Subiecte în articol: sport