SNTS precizează într-un material publicat pe site-ul său că „a intrat în posesia documentelor care arată modul în care au fost acordate premierile pentru sportivii și antrenorii care au participat la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020, desfășurate în perioada 24 august – 6 septembrie 2021.”
„Este mai mult decât evident faptul că ministrul sportului Novak Carol-Eduard s-a folosit de funcția deținută, pentru a-l adăuga pe statul de premiere al Ministerului Sportului pe tatăl său, numitul Novak Karoly, ca antrenor principal, pentru a se asigura că acesta va primi un premiu în suma maximă ce s-a acordat de 554.344 lei (112.000 euro), împotriva deciziei Biroului Federal al Comitetului Național Paralimpic, care nu l-a nominalizat pe Novak Karoly nici măcar pe funcția de antrenor secund.”, se spune în materialul publicat de SNTS, care publică în faximil documente cu care își susține acuzațiile.
În replică, Eduard Novak spune într-o postare pe pagina personală de facebook:
„Sindicatul Național Sport și Tineret de 2 ani de zile face tot posibilul să murdărească numele meu. Timp de doi ani acest sindicat, în frunte cu Andy Nagy, nu a făcut altceva decât să denigreze instituția pe care o reprezint. Am depus plângere penală și un proces civil, deoarece fiecare situație este folosită pentru a-mi defăima numele.”, scrie ministrul în prima parte a postării.
Eduard Novak aduce apoi clarificări, referitoare la acuzațiile formulate:
„Având în vedere ultimele informații false, lansate astăzi de Sindicatul Național Sport și Tineret, fac următoarea clarificare:
La fiecare ediție a Jocurilor Olimpice, la care am participat și am avut rezultate pentru România, a fost premiat și staff-ul, așa cum se întâmplă în orice sport. Tatăl meu este un antrenor emerit, mi-a fost mereu alături și a făcut parte din staff-ul meu.
El a fost premiat și în 2008, când am câștigat prima medalie și în 2012, când am luat aurul olimpic și în 2016. În ceea ce privește premierea acordată pentru Tokyo 2020, Comitetul Național Paralimpic (CNP), prin adresa 514/2021, a înaintat la Ministerul Sportului premierile în baza HG 1447/2007.
Lista persoanelor premiate este numită de forul de specialitate (Federația de Ciclism) și CNP, iar ea se face la fiecare ediție în parte.
În fapt, discutăm despre performanțe și premieri conform prevederilor legale.”
Pe de altă parte, SNST a solicitat în finalul materialului publicat pe pagina sindicatului ca Agenția Națională de Integritate, dar și Corpului de Control al Prim-Ministrului „să dispună verificarea situațiilor create la Ministerul Sportului privind incompatibilitatea, abuzul în serviciu și conflictul de interese din procedurile de premiere, dar și cu privire la respectarea condițiilor egalității de șanse pentru sportivi și colectivele tehnice, dacă toți au primit același tratament sau dacă pentru unii s-a acordat premierea la nivelul maxim, iar pentru alții recompensele nu au mai fost alocate niciodată.”
(sursa: Mediafax)