Pare greu de crezut, dar cifra este una reala. Adunand lungimea totala a partiilor existente in tara noastra, Romania, se ajunge la un total de 115 kilometri. Eh, si acum veti spune ca in Austria cifra este mai mare.
|
Pare greu de crezut, dar cifra este una reala. Adunand lungimea totala a partiilor existente in tara noastra, Romania, se ajunge la un total de 115 kilometri. Eh, si acum veti spune ca in Austria cifra este mai mare. De acord, dar trebuie sa recunoasteti ca asteptarile dumneavoastra ar fi fost mult mai mici. Pentru sezonul de schi 2006-2007, Romania are pregatite un numar total de 117 partii. Acum se vede insa ca lungimea medie a pistelor este sub un kilometru, ceea ce nu este deloc bine. Cele mai multe partii sunt in Poiana Brasov, noua, acolo unde se gaseste si cea mai lunga pista, Drumul Rosu, cu o lungime totala de 3.829 metri. EST. Suprafata totala a Muntilor Carpati pe teritoriul Romaniei este de 66.250 de kilometri patrati. Cea mai mare parte a lor, adica peste 50%, se gaseste in Carpatii Orientali (34.500 kilometri patrati), care se divide in grupa nordica, grupa centrala si grupa sudica, reprezentata de Carpatii de Curbura. Partea centrala prezinta un relief masiv, cu cele mai mari inaltimi in Muntii Rodnei (Vf. Pietrosu, 2303 m) si in Muntii Maramuresului. In partea de vest a acestei grupe este localizat lantul vulcanic Oas-Gutai-Calimani-Harghita. Climatul este etajat in functie de altitudine. In etajul alpin se inregistreaza temperaturi medii anuale in jur de zero grade Celsius si perioade de inghet de sapte-opt luni. Cele mai cunoscute statiuni din Carpatii Orientali sunt Vatra Dornei, Borsa, Baile Harghita, Predeal si Poiana Brasov. SUD. Carpatii Meridionali au o suprafata de 14.040 kilometri patrati si se intind de la Valea Prahovei (est) si pana la culoarul Timis-Cerna (vest) si se divid in grupele Bucegi, Fagaras, Paring, Retezat. Este ramura cea mai impunatoare a Carpatilor, avand diferente de peste 2.500 de metri. Climatul caracteristic este cel montan, temperatura medie anuala la Balea Lac sau la Vf. Omu fiind de - 2 grade Celsius. In etajele alpin si subalpin, care au cea mai larga extindere, sunt localizate 155 de lacuri glaciare, cel mai adanc fiind Zanoaga, iar cel mai intins Bucura. Cele mai importante locuri pentru sporturile de iarna sunt Sinaia, Balea Lac, Paltinis, Parang si Straja. VEST. Desfasurati pe o suprafata de 17.710 kilometri patrati, Carpatii Occidentali reprezinta fragmentul cu altitudinile cele mai joase. Inaltimea maxima este atinsa in Varful Curcubata Mare (1.849 m). Subdiviziunile sunt Muntii Banatului, Muntii Poiana Rusca si Muntii Apuseni. Sunt direct expusi maselor de aer vestice umede, iar temperaturile medii anuale oscileaza intre un grad Celsius, pe culmi, si 6-7 grade Celsius, la poale. Pentru schi este bine sa mergetI la Muntele Mic, Semenic, Arieseni sau Baisoara.
|
Vechituri
Transportul pe cablu pe partiile din Romania este asigurat intr-o mare masura de teleschiuri destul de vechi. In ultimii ani au mai aparut si cateva instalatii noi, cum ar fi cele de la Vatra Dornei, Sinaia, Predeal, Busteni, Straja, Pasul Valcan, Cavnic, Poiana Brasov, Toplita, Bran sau Ranca. Schiorii romani sunt foarte nemultumiti de preturile ridicate de la transportul pe cablu. |
Citește pe Antena3.ro