Atletul kenyan Geoffrey Mutai a înregistrat cel mai rapid timp din istoria maratonului, impunându-se, luni, la Boston, cu un timp neoficial de două ore, trei minute şi două secunde, care însă nu va omologat ca record mondial din cauza condiţiilor şi a parcursului, informează AFP.
Parcursul maratonului de la Boston are o diferenţă de nivel importantă, iar, luni, alergătorii au beneficiat de faptul că vântul sufla din spate, astfel că timpul lui Mutai nu poate fi omologat ca record mondial al federaţiei internaţionalei, acesta rămânând cel de 2:03:59 stabilit de etiopianul Haile Gebrselassie în 2008 la Berlin.
În formularul de omologare a recordului mondial, IAAF cere ca scăderea de altitudine între liniile de plecare şi sosirea să nu depăşească un metru pe kilomtru (adică 42 m). Această cifră este de 3,22 m pe km pe parcursul de la Boston.
IAAF solicită şi ca liniile de start şi sosire să nu fie situate, una faţă de cealaltă, la mai mult de 50 la sută din distanţa cursei (adică 21 de km pentru mataon). Nu este cazul însă între Hopkinton (Massachusetts) şi Boston, unde traseul cursei este aproape în linie dreaptă.
Mutai, în vârstă de 29 de ani, l-a devansat pe compatriotul său Moses Mosop cu patru secunde şi cu aproape două minute pe etiopianul Gebregziabher Gebremariam.
La feminin s-a impus sportiva din Kenya Caroline Kilel (două ore, 22 minute şi 36 secunde), în faţa americancei Desiree Davila şi a compatrioatei sale Sharon Cherop.
La ediţia din acest an a maratonului de la Boston au participat 26.964 de concurenţi din 90 de ţări, cu vârste cuprinse între 18 şi 81 de ani.