x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi "Am mare încredere în Tofalvi"

"Am mare încredere în Tofalvi"

29 Dec 2009   •   00:00
"Am mare încredere în Tofalvi"

Vancouver - Canada, acesta este locul de disputare a Jocurilor Olimpice de iarnă care se vor desfăşura anul viitor, în perioada 12-28 februarie. E departe de ţară, dar totuşi se poate spune că românii se vor simţi ca acasă în vestul Canadei. Comunitatea românească din West Columbia, provincia în care se află Vancouver, numără 20.000 de suflete. În Whistler, staţiunea unde se vor ţine probele pe zăpadă, cei mai buni instructori de schi sunt emigranţi români.



Delegaţia noastră are şanse la o medalie numai la biatlon. Dacă prinde o zi bună, Eva Tofalvi poate urca pe podium. Iar acest lucru îi este la îndemână. Sezonul trecut a câştigat o etapă de Cupă Mondială, ceea ce nu e puţin lucru.

Secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ioan Dobrescu, este mulţumit de activitatea oamenilor din subordinea sa şi are mare încredere în Eva Tofalvi. Dobrescu spune că echipa sa va asigura cele mai bune condiţii pentru sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice şi apreciază progresul făcut de Federaţia Română de Schi şi Biatlon.

Jurnalul Naţional: Domnule Dobrescu, Jocurile Olimpice de la Vancouver reprezintă o povară pentru COSR?

Ioan Dobrescu: Comitetul Olimpic şi Sportiv Român este format pentru pregătirea sportivilor în vederea participării la Jocurile Olimpice.

Dar nu vă este frică de rezultate slabe?

Rezultatele nu ne aparţin nouă, ci federaţiilor. Noi nu avem antrenori, ci partea de logistică. Asigurăm echipamentul şi pregătirea loturilor. Practic, din punctul nostru de vedere, Olimpiada de la Vancouver este încheiată. Am cumpărat echipamentul pentru toate federaţiile care vor fi prezente acolo. Lumea are impresia că totul se desfăşoară într-un haos, dar nu este cazul nostru.

Nu vă simţiţi umilit când mergeţi acolo şi vedeţi rezultatele slabe ale românilor?

Eu n-am de ce să mă simt umilit. Nici România nu este umilită. Astea sunt rezultatele noastre, atâta pot sportivii care se califică la Jocurile Olimpice. Am reuşit să obţinem organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2013, lucru care i-a impulsionat pe oamenii din administraţia locală. Se lucrează intens la amenajarea bazelor sportive, iar aceste lucrări nu pot fi făcute decât prin muncă. Aici nu merge să faci treabă dând din palme.

Totuşi, România de ce nu are rezultate?


Federaţiile nu sunt bine structurate. Federaţia Română de Schi şi Biatlon este singura care a făcut progrese. S-a ridicat foarte mult. Pentru prima oară avem şanse mari la o medalie prin Eva Tofalvi, dar şi prin echipa feminină de biatlon. Am făcut tot ce se putea face pentru biatlon. Am investit enorm, iar rezultatele au început deja să apară. Pentru prima oară vom avea doi săritori cu schiurile. La Olimpiada de iarnă punctează puţine naţiuni, nu e ca la Jocurile Olimpice de vară. La bob şi sanie sunt numai câteva naţiuni care au piste, pentru că nimeni nu a mai construit astfel de baze sportive. Pentru România nici nu ar fi rentabilă o astfel de pistă de bob. Banii nu s-ar întoarce niciodată. Oricum, sportuile de iarnă din România nu mai sunt aşa de amărâte cum erau până acum.

De ce nu coordonează COSR lucrările pentru FOTE?


Lucrările sunt coordonate de cei care au banii. Noi facem doar organizarea şi proiectul. Avem un comitet de organizare din care fac parte oamenii din administraţia locală a staţiunilor de pe Valea Prahovei. Bazele care se amenajează acum vor rămâne în administrarea factorilor locali, vor aduce turişti în staţiune.

Cât cheltuieşte COSR pentru Vancouver?


Atât cât trebuie. Nu s-a făcut un calcul până acum. Am făcut un lucru senzaţional pe criza asta. Am găsit un sponsor pentru echipament, pe Asics. Am cumpărat arme pentru cei de la biatlon, un bob, un skeleton... Sportivii vor arăta foarte bine şi vor avea echipament de ultimă generaţie. Am făcut totul perfect, aşa că nimeni nu mai poate spune că n-a avut condiţii de pregătire. Evident, sunt unele loturi care sunt în urmă cu pregătirea, dar asta e problema federaţiilor.

E normal ca sportivii de la noi din ţară să se mulţumească doar cu participarea la Jocurile Olimpice?

E normal să-ţi doreşti ceva fezabil. Pentru România, o calificare la Jocurile Olimpice este un succes. Important este să ajungi acolo. Teoretic, toată lumea are şansa să câştige. În 2006 am avut un incident nefericit cu un sportiv care a venit pe ultimul loc la Coborâre. A fost un caz izolat, care nu se va mai repeta la Vancouver. Acum putem intra cu Edit Miklos în prima jumătate. Calificarea la Jocurile Olimpice reprezintă o performanţă, dacă ţinem cont de nivelul bazelor sportive din România. A promite acum medalii este caraghios. Tofalvi este singura care poate fi în mod normal în primii 15, dacă prinde o zi bună intră în primii 10, iar dacă prinde o zi de excepţie câştigă o medalie. Eu am mare încredere în Tofalvi. Ea este o sportivă de mare valoare la nivel mondial.

×
Subiecte în articol: personalitati