x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Armstrong: "S-a terminat!"

Armstrong: "S-a terminat!"

de Sorin Anghel    |    11 Iul 2010   •   00:00
Armstrong: "S-a terminat!"
Sursa foto: /Reuters

Corespondenţă din Morzine (Franţa)



Lovit de ghinion, Lance Armstrong a pierdut orice şansă de a câştiga Marea Buclă. Tricoul galben este acum la Cadel Evans.

Caravana Turului Franţei se luptă cu munţii. Duminică după-amiază s-a pedalat până la Morzine - Avoriaz, un loc absolut senzaţional, foarte aproape de graniţa cu Elveţia. Dacă Annecy va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018, aici se vor ţine probele de schi alpin. Oriunde arunci privirea vezi numai instalaţii de transport pe cablu. Practic, principalul mijloc de transport în această staţiune este telegondola. De lucrul acesta s-au convins şi ziariştii din Marea Buclă. De la centrul de presă până în zona în care a avut loc finish-ul rutierilor s-a putut ajunge numai pe cablu. Spectatorii, cam 50.000 la număr, au avut de parcurs pe jos o bucată de 15 kilometri.

Etapa, care a început la Station des Rousses, s-a ţinut într-un ritm alert, prima evadare petrecându-se la numai doi kilometri de la start. Andy Schleck, câştigător la final, a început cu stângul, fiind implicat într-o ambuscadă la kilometrul şase. A avut nevoie de îngrijiri medicale, la fel ca şi australianul Evans Cadel. Cei doi sunt consideraţI marii învingători ai zilei de ieri. Campionul mondial de ciclism este acum noul purtător al tricoului galben. El a făcut ieri o cursă bună, nedespărţindu-se până la final de Alberto Contador. În condiţiile în care Sylvian Chavanel a cedat înainte de Col de la Ramaz, Cadel a devenit în mod firesc noul lider al clasamentului general. Înaintea etapei, atunci când era pe locul al doilea, australianul şi-a permis să glumească în momentul în care a fost întrebat care este obiectivul său anul acesta. "Locul doi, normal", a spus rutierul de la BMC, făcând aluzie la faptul că în 2007 şi 2008 a terminat al doilea în Marea Buclă.

Ghinionistul zilei a fost Lance Armstrong. Cu 50 de kilometri înainte de final, americanul a căzut la un sens giratoriu, şi-a rupt tricoul, dar a continuat cursa imediat ce i-a fost schimbată bicicleta. A pierdut timp în lupta cu Alberto Contador, dar a recuperat imediat şi a lăsat impresia că poate chiar să-l depăşească pe spaniol. Din păcate pentru el, Col de la Ramaz a fost o căţărare prea dificilă. Acolo a cedat în faţa rivalului său de la Astana şi a pierdut orice şansă să mai triumfe în Le Tour, lucru pe care avea să-l recunoască la finalul etapei. "După etapa asta, Turul Franţei s-a terminat pentru mine", a spus marele ciclist. Când mai avea 18 kilometri până la sosire, rutierul de la RadioShack a fost lovit din nou de ghinion. Doi dintre cicliştii aflaţi faţa sa au căzut, Armstrong fiind nevoit să se oprească. Câştigător de şapte ori în Turul Franţei, Lance s-a urcat descumpănit pe bicicletă şi a continuat drumul până la linia de sosire. Armstrong are acum o întârziere de 13 minute şi 26 de secunde faţă de Cadel Evans.

Căţărările dificile din Alpi i-au făcut pe viteziştii de talia lui Fabian Cancellara, Mark Cavendish, Oscar Freire, Tony Martin, David Millar, Thor Hushovd sau Alessandro Petacchi să rămână cu mult în spate, şansele ca vreun rutier ce a triumfat în etapele din câmpie să mai îmbrace de acum înainte tricoul galben fiind nule.

  CLASAMENT ETAPĂ
  1. Andy Schleck (Saxo Bank) 4h54'11"
  2. Samuel Sanchez (Euskaltel) +0"
  3. Robert Gesink (Rabobank) +10"
  4. Roman Kreuziger (Liquigas) +10"
  5. Alberto Contador (Astana) +10"
  6. Evans Cadel (BMC) +10"
  7. Jurgen van den Broeck (Omega Pharma) +10"
  8. Levi Leipheimer (RadioShack) +10"
  9. Ivan Basso (Liquigas) +10"
10. Denis Menchov (Rabobank) +10"
11. Carlo Sastre (Cervelo) +10"

  CLASAMENT GENERAL
  1. Cadel Evans (BMC) 37h57'09"
  2. Andy Schleck (Saxo Bank) +20"
  3. Alberto Contador (Astana) +01'01"
  4. Jurgen van den Broeck (Omega Pharma) +01'03"
  5. Denis Menchov (Rabobank) +01'10"
  6. Ryder Hesjedal (Garmin) +01'11
  7. Roman Kreuziger (Liquigas) +01'45"
  8. Levi Leipheimer (Radioshack) +02'14"
  9. Samuel Sanchez (Euskaltel) +02'15"
10. Michael Rogers (HTC Columbia) +02'31"

×
Subiecte în articol: turul frantei