2013, anul în care Turul Franţei a ajuns la ediţia cu numărul 100, a adus al doilea succes consecutiv al unui britanic. După ciudatul triumf al lui Bradley Wiggins, din 2012, acum a venit rândul lui Christopher Froome să iasă la rampă. Acesta a dominat Marea Buclă cum nimeni nu se aştepta, restul oamenilor ce aspirau la tricoul galben înaintea startului din Corsica nereuşind să facă faţă ritmului anormal impus de rutierul de la Sky.
Alberto Contador, Alejandro Valverde, Juaquim Rodriguez, Cadel Evans, Andy Schleck sau Thomas Voeckler au fost doar bornele de pe traseul lui Vroome – Vroome – Froome către tricoul galben. Britanicul pare venit în Marea Buclă de pe altă planetă, oamenii din tabăra celorlalţi rutieri importanţi considerând că doar un dopat poate accelera aşa cum o face rutierul de la Sky. Froome a fost devastator pe căţărarea de la Ax 3 Domaines, în Pirinei, când a preluat tricoul galben după ce a ajuns la linia de sosire cu cel puţin un minut înaintea rivalilor săi. EPOca FROOME a început să prindă contur la contra-timpul individual de la Mont-Saint-Michel, unde britanicul a câştigat mai bine de două minute. Contador şi-a făcut speranţe pentru câteva zile după ce a recuperat un minut şi nouă secunde într-o etapă de plat, încheiată în oraşul celor mai cunoscuţi bijutieri de aur ai Franţei, Saint-Amand-Montrond. Froome a lămurit pe toată lumea că nu se mai poate dezbrăca de tricoul galben la ediţia centenară a Marii Bucle atunci când a câştigat cu lejeritate pe Mont Ventoux. A continuat să uluiască la contratimpul individual pe Chorges, unde a câştigat în faţa lui Contador, spaniolul continuând să piardă timp faţă de liderul clasamentului general la Alpe d’Huez şi la Annecy – Semnoz. În Turul Franţei, Froome a confirmat forma excelentă aratată în 2013, când a câştigat toate cursele la care a participat. Din acest motiv, succesul său de la Paris nu trebuie să surprindă pe nimeni, mai ales că anul trecut el a fost cel care l-a dus în cârcă pe Bradley Wiggins.
Revelaţia ediţiei 100 a Marii Bucle a fost columbianul Nairo Quintana, cel care a terminat pe locul al doilea în clasamentul general, la 5 minute şi 3 secunde în spatele tricoului galben. Sud-americanul a câştigat însă tricoul alb, destinat celui mai bun rutier Under-25, şi pe cel alb cu buline roşii, pentru cel mai bun căţărător. Omul celor de la Movistar a triumfat sâmbătă, în etapa de la Annecy – Semnoz, şi a reuşit să-l coboare pe Contador de pe podium, locul al treilea în clasamentul general fiind adjudecat de către Juaquim Rodriguez, de la Katusha.
Traseul pregătit în 2013 de către organizatori a fost, într-adevăr, unic şi a respectat exact scopul Marii Bucle, acela de a promova destinaţiile turistice din Hexagon. S-a plecat pentru prima oară din Corsica, o insulă neîncăpătoare pentru un eveniment atât de mare. Apoi, s-a continuat pe Coasta de Azur, spre Pirinei, trecând prin Marsilia, Montpellier şi Albi, trei oraşe pe care nu le poţi rata dacă ajungi în sudul Franţei. Trecerea prin munţii din sud-vest a fost rapidă şi a fost urmată de o săptămână în care celor care au urmărit competiţia le-a rămas în minte imaginea contra-timpului individual de la Mont-Saint-Michel şi întoarcerea către Alpi, trecând pe Valea Loarei. În numai o săptămână, rutierii au traversat Franţa în diagonală şi au ajuns la poalele Alpilor, intrarea în munţi făcându-se pe Mont Ventoux. Gap, oraş ce a găzduit o sosire şi o plecare, precum şi împrejurimile lacului Serre Poncon au fost următoarele descoperiri ale Marii Bucle. Apoi, au urmat căţărările nebune, având ca destinaţii Alpe d’Huez, Le Grand-Bornand şi Annecy, trei dintre cele mai importante destinaţii pentru iubitorii sporturilor de iarnă.
Finalul ediţiei cu numărul 100 a fost apoteotic. Rutierii au concurat în nocturnă pe piatra cubică de pe Champ’s-Elysees. După ce startul s-a dat din faţa Palatului Versailles, primii kilometrii ai traseului de s-au desfăşurat prin cele mai celebre grădini din lume. Parisul a fost neîncăpător ieri. Ca niciodată, oamenii au dormit pe trotuarele de pe Champ’s-Elysees pentru a putea prinde un loc în faţă, de unde să poată urmări spectacolul unic pus la cale de organizatori. Show-ul a început o plimbare cu bicicleta pe celebrul bulevard din “Oraşul Luminii” la care au luat parte câteva zeci de mii de oameni. Seara, după lăsarea întunericului şi încheierea festivităţii de premiere, a urmat un foc de artificii cum nu a existat nici la 14 iulie, de Ziua Naţională a Franţei. Anul viitor, startul Marii Bucle se va da din Marea Britanie, de la Leeds.
Citește pe Antena3.ro