x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Belu şi Bitang se întorc la lotul naţional de gimnastică

Belu şi Bitang se întorc la lotul naţional de gimnastică

08 Dec 2015   •   16:03
Belu şi Bitang se întorc la lotul naţional de gimnastică
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Antrenorii Mariana Bitang şi Octavian Bellu au decis să revină la conducerea lotului naţional feminin de gimnastică artistică, anunţă un comunicat al Ministerului Tineretului şi Sportului remis AGERPRES.

În urma discuţiilor avute atât cu Federaţia Română de Gimnastică, cât şi cu reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului, antrenorii Mariana Bitang şi Octavian Bellu, cu un palmares cumulat format din peste 400 de medalii, au decis să revină la conducerea lotului naţional de gimnastică, sprijinind astfel pregătirea sportivelor până la turneul de recalificare organizat sub egida Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, din luna aprilie 2016, se arată în comunicatul MTS.

''Antrenorii Mariana Bitang şi Octavian Bellu au hotărât să suspende colaborarea cu Federaţia Română de Gimnastică în luna aprilie a anului 2014, în contextul unor probleme familiale extrem de serioase'', precizează comunicatul.

După cum se ştie, în timpul Campionatelor Mondiale de gimnastică artistică de la Glasgow, doar după două zile de concurs, când perspectivele obţinerii unor medalii erau destul de îndepărtate, iar echipa feminină a României (locul 13 în calificări) a ratat calificarea directă la JO de la Rio, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Alin Petrache, solicita, prin intermediul unei scrisori deschise adresate Federaţiei Române de Gimnastică, luarea de măsuri concrete pentru ''redresarea parcursului sportiv până la Rio 2016''.

În această scrisoare se cerea şi precizarea poziţiei antrenorilor Mariana Bitang şi Octavian Bellu în programul de pregătire, calificare şi participare la Jocurile Olimpice de la Rio, forul olimpic naţional recomandând în acelaşi timp cooptarea în colectivul de antrenori ai lotului a lui Nicolae Forminte şi a unui antrenor străin.

Poziţia MTS după apariţia acestei scrisori a fost formulată de ministrul Tineretului şi Sportului din acel moment, Gabriela Szabo: ''Ştiţi cum este, suntem la un sport individual, nu avem un sport de echipă unde de pe margine putem să ţipăm, nu mai avem nevoie de acest antrenor. Nu. Eu am o altă mentalitate. În sport se întâmplă asemenea situaţii neprevăzute. Să fim alături de ei, să stăm de vorbă inclusiv cu antrenorii şi sportivii, să vedem unde s-a greşit, pentru ce s-a greşit să să îmbunătăţim cât de repede se poate. Oricum eu lucrez pentru 2020, pentru 2024. Tot ceea ce fac astăzi este să performăm în 2020, 2024 şi să salvăm tot ceea ce se mai poate salva până la Rio 2016'', declara Szabo la sfârşitul lunii octombrie pentru AGERPRES.

Mariana Bitang şi Octavian Bellu au fost antrenori lotului naţional feminin al României la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice şi au cucerit în total 22 de medalii (11 de aur, 6 de argint şi 5 de bronz): 1992 Barcelona - 2 de aur, 1 de argint şi 1 de bronz, 1996 Atlanta - 1-2-1, 2000 Sydney - 2-1-0, 2004 Atena - 4-1-1, 2008 Beijing: 1-0-1, 2012 Londra - 1-1-1.

Pentru a reuşi să se califice la Jocurile Olimpice 2016 de la Rio, echipa feminină de gimnastică a României trebuie să se claseze pe unul din primele patru locuri la turneul preolimpic de la Rio, din luna aprilie, unde nu participă cele 8 formaţii deja calificate la Mondialele de la Glasgow.

×
Subiecte în articol: mariana bitang octavian belu