x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Bilete pentru Rio

Bilete pentru Rio

de Gabriel BĂLAȘU    |    11 Iun 2015   •   11:47
Bilete pentru Rio

Pe 12 iunie vor începe la Baku, Azerbaidjan, Jocurile Olimpice Europene. România a deplasat 147 de sportivi şi 77 de antrenori. La 12 sporturi, printre care şi ciclism, se pot obţine calificări pentru Jocurile Olimpice de la Rio, de anul viitor.

Am numit special ciclismul pentru că mă voi opri asupra unui sportiv care dă mari speranţe României. Un sport în care legendele s-au născut departe de noi. Este vorba despre Eduard Grosu, primul român care a participat în Turul Italiei. Este primul ciclist român care a participat la profesionişti. „Probabil este vorba şi de destin, dar mai presus de el este munca depusă şi multele ore petrecute în şaua bicicletei. Cei dinaintea mea... Sigur nu au avut motivaţia pe care o am eu şi, de ce nu, talentul nativ probabil le-a lipsit”, spune ciclistul. Răspunsurile lui Edi sunt ca o etapă contratimp. La cei 22 de ani ai săi, prezenţa la Jocurile Olimpice nu mai este doar un vis frumos. A căpătat deja contur. „Puncte am obţinut deja, nu ştiu de câte mai am nevoie, dar o să le fac până la Rio. Sper ca cei din Federaţia Română de Ciclism să trimită un profesionist la Olimpiadă, nu unul care câştigă concursuri în sat!”

Ciclistul fără idoli care a scris istorie pentru România
Singurul model a fost tatăl său, fost campion național. „Nu m-a convins el să mă apuc de ciclism, eu eram cel care nu-l lăsa în pace şi îmi doream să merg zilnic pe bicicletă”. Acum spune că nu mai concepe viaţa fără ciclism. A făcut pasul la profesionişti în 2014, când directorul sportiv de la Nippo-Vini Fantini i-a propus un contract pe un an. Anul acesta i-au îmbunătăţit oferta pentru încă două sezoane. „Mereu am ştiut că mă voi descurca la profesionişti. Am făcut alegerea bună. S-au schimbat multe, de la alimentaţie, antrenament, până la orele de somn”. În Giro d’Italia a scris istorie pentru ciclismul românesc. Locul 5 obţinut în sprintul de la Jesolo este cel mai bun din istoria României pentru un ciclist într-un Mare Tur. „A fost un tur care a avut cam tot, zile rele, zile bune, ghinion. Poate pentru unii pare puţin, dar, după acel loc 5, cei din echipă spun că este doar începutul şi că am demonstrat că pot ajunge cel mai bun în scurt timp”.

Atacat în timpul cursei
Prin 2012 totul se putea termina. Tragic. Pe vremea aceea, Edi era antrenat de tatăl său la Torpedo Zărneşti. Viorel Grosu, în prezent coordonator la loturile de juniori şi cadeţi, avea „meciuri” dese cu cei din Federaţie pe tema bugetului. La o competiţie pe un circuit de la periferia Capitalei, Eduard a fost atacat de pe margine cu un aparat cu electroşocuri. Agresorul era un fost ciclist. Ulterior, acesta a recunoscut că a încercat să facă o glumă, însă şocul a fost unul serios. Eduard a scăpat cu bine şi a terminat cursa, deşi putea risca un stop cardiac. „Au fost nişte şocuri care probabil m-au ajutat să merg mai departe, dar mă puteau face să renunţ la sport. Dumnezeu a vrut să nu păţesc nimic”.

Anul 2014 a fost unul plin de rezultate remarcabile pentru Eduard Grosu. Acesta a câştigat locul întâi în circuitul profesionist la Turul Estoniei şi o etapă la Turul Lacului Qinghai
 

×
Subiecte în articol: Eduard Grosu